0 Oblíbené příspěvky
0 Mé příspěvky
+13

Fórum

  • Fórum
  • Ostatní nezařazené
Libor Fleischhans
Libor Fleischhans
Jazyk příspěvku:

Nutná profesní komora nebo sdružení?

18.06.2015 | aktualizováno 24.03.2017 18:10:07 14 883x
Tak se mi honí hlavou, že se asi lobbistům okolo Ministerstva dopravy bude chtít s naším diagnostickým "národem" pěkně vyčůrat.

Lhůta na prodloužení "profesního osvědčení" (dříve platilo na dobu neurčitou, po vypečené novele už ne) asi osmi stům z vás, co máte při autoopravně i "Měření emisí" koncem roku automaticky vyprší (celkem Vás je asi 2.500 SME). Pokud účelové "prohlubovací školení" možné získat dle zákona jen od DEKRY nebo ČSPSD nebude uvolněno pro ostatní školicí střediska nebo nebude zrušeno docela (sám nevidím jeho smysluplnost vůbec), bude pro Vás platit automaticky zastavení činnosti jako "oprávněná SME". Jestli to je nebo není účel zavedení "profesního osvědčení" na tři roky, nechme stranou, faktem zůstává, že se těch 800 lidí prostě a jednoduše nestihne.

Bohužel, když za vás všechny kopu sám, jsem pořád jen jednatel jedné malinké firmičky a všichni nezasvěcení se mě ptají, "proč?", "za koho kopu?", "jaký k tomu mám důvod?". Odpovídám: Sleduji co se děje v Německu, a protože jsem tam i jistou dobu bydlel a žil, pochopil jsem, že věci musí mít nějaký smysl a je třeba se za ně postavit, jinak ztratíte půdu pod nohama. Naše profese za to stojí, protože odborníků, co našemu řemeslu rozumí, pomalu ubývá. Je třeba se bít za různé věci:

1) Za to, abychom mohli prosadit své zájmy i politicky. Např. zatlačit na výrobce vozidel, aby předávali informace nezbytné pro servis vozidel vstřícněji, protože to je jejich povinnost vyplývající z evropského práva.

2) Aby STK a SME nebyly účelovou buzerací a prostředek k tomu, aby vybrané subjekty vydělávaly prodejem známek a tiskovin peníze za nic.

3) Aby se vláda zabývala možnostmi dotací na snižování emisí vozidel v provozu a motivovala slevami na daních tomu, kdo přispěje vlastními prostředky na taková opatření.

... těch bodů by bylo asi dvacet, které by zvedly úroveň technického stavu vozidel českého vozového parku. Ulevilo by se emisně dopravě, lidé by se zbavovali vraků a nakupovali by daňově zvýhodněná vozidla, opravny by se podílely na dostavbách tzv. CITY filtrů, které ze staré Octavie 1,9 TDi udělají vozidlo se zelenou plaketou, co smí do centra Berlína, Mnichova, Frankfurtu a Prahy. Nyní taková dvě vozidla budeme přestavovat a provádět s nimi testy, představíme je parlamentu.

Takové sdružení nebo profesní komora by měla nějako váhu slova a muselo by se s ní počítat. Vidím to skoro jako nutnost něčeho dosáhnout, protože nebojte se, SAČR za vás na těchto polích bojovat nebude, protože nebojoval do teď.

Kdo by do toho šel, ať pozitivně "palcuje". Přesáhne li počet 400, pak se do toho dáme. Je to tedy na Vás. Pak tedy čekám, že ten kdo "palcuje", přihlásí se jako člen. Poplatky určitě za dobrovolné členství nějaké budou, ale za to nebudeme účelovou organizací, jako ty ostatní, to mi vy, kdo mne dobře znáte, můžete věřit. S politiky netančím.

Zdraví L.Fleischhans

Pro více informací je potřeba se zaregistrovat

Zaregistrovat se Už jste registrovaný?