Poslední aktualizace příspěvku

+0

Diagnostický případ

Opravené vozidlo
Libor Fleischhans
Libor Fleischhans
Jazyk případu:

Sporadicky se vyskytující nouzový režim a střídavě znějící chybová hlášení...

22.07.2009 | aktualizováno 16.10.2012 9:02:46 10 26917x

Informace o vozidle

VIN: TMBBS61Z752045709
Výrobce: Skoda
Model: Octavia II
Rok výroby: 2006
Kód motoru: 1.9 TDi
Typ motoru: BKC
Výkon (kW): 77 kW
Převodovka: Manuální
Palivo: Diesel
Najeto: 0 km
  • paměť závad nečtena
  • nelze se spojit / asi chyba auta
  • během jízdy
  • [16485] Váha vzduchu -G70 - nerelevantní signál
  • [16622] Sensor plnícího tlaku -G3 -Signál příliš velký
  • trvalá závada
  • sporadická závada

Doposud provedeno bez úspěchu

2x výměna snímače plnícího tlaku a 1x mměřič množství nasávaného vzduchu. Předchozí opravy všechny bez úspěchu, dříve či později se závada objevila znovu. Dle vyjádření mechaniků je prý závada velmi sporadická a nelze ji vždy vyvolat.

Závěr

VOZIDLO JSEM NEOPRAVOVAL

22.6.2009 23:32:18
Opraveno, příčinou byly vadné kontakty na svorkovnici pod vzduchovým filtrem, kde se skrývá ještě jedna mezisvorkovnice (tyto svorkovnice jsou již u nových provedení kabelových svazků vynechány). Zde docházelo vlivem přechodového odporu ke zkreslení hodnoty signálu tlaku. Hlášení o nerelevantních hodnotách na snímači množství nasávaného vzduchu lze vysvětlit ne příliš šťastně zvolenými algoritmy ke generování chybových hlášení VW diagnostiky.

15.6.2009 22:59:28
Ještě neopraveno. Podezření na řídící jednotku, zatím jsme na ní neměřili, zkontrolujeme nyní vedení a svorkovnice.


Obrázky, fotografie a soubory

Log soubor z diagnostiky SuperVAG - výskyt závady (3459/2)

Nouzový režim nastával sice velmi sporadicky, ale závada se vyskytovala mnohem častěji. V orámované části záznamu je vidět, jak se najednou beze změny zátěže (všechny čárkované linie jsou bez radikálních změn) strmě změní linie aktuálního plnícího tlaku (zcela dole) na hodnotu 2030 mbar, přestože takový tlak při téměř žádné zátěži v systému není. Že systém s hodnotou tlaku již nesprávně počítá je vidět na změně vypočteného množství paliva pro omezení točivého momentu který také strmě skočí na téměř maximální hranici (na záznamu uprostřed).

Osciloskop versus vlastní diagnostika - testovací jízda (3459/3)

Červená = linie hodnot plnícího tlaku zprostředkovaná vlastní diagnostikou
Modrá linie nakopírovaná na fólii Hyaline (šedomodrý rámeček nad záznamem) = Napětí na svorkovnici snímače plnícího tlaku.

Zatímco by měly obě linie kopírovat přibližně stejný tvar a proporce velikosti změn, je na záznamui vidět, že červená linie libovolně třikrát vyskočila na zvýšené hodnoty v místech, kde modrá linie (dole) svouje hodnoty téměř nemění. Během celé testovací jízdy nespadlo řízení motoru do nouzového režimu a přesto se závada na grafice vyskytuje dost často !!!

Prvotní diagnostika nasazením C-Recorderu (3459/4)

Žlutá = rychlost vozidla
Modrá = plnící tlak turbodmychadla
Zelená = teplota chladící kapaliny
Blankytná = Množství nasávaného vzduchu
Pro sporadické závady bylo zvoleno nasaazení C-RECORDERu. Ten zjistil že ke kritickým stavům dochází mnohem častěji než k výskytu závady a ze záznamu se nechalo rozpoznat kde se chyba bude nacházet.
Již ve fázi ohřevu ukazoval téměř každý záznam z jednotlivých jízd C-Recorderu nesmyslné hodnoty tlaku v fázích bez zátěže motoru dokonce tehdy, kdy nikdy za všechny zkušební jízdy nespadlo řízení motoru do nouzového režimu. Takže tvrzení, že je závada supersporadická nebyla až tak docela skutečnost, protože chybu šlo pozorovat přístroji velmi často, velmi zřídka docházelo jen k přepnutí do nouzového režimu.

Rozdíly mezi vysílačem a přijímačem (3459/7)

Horní světlý záznam pochází z vlastní diagnostiky, dolní pak z osciloskopu napojeného na svorkovnici snímače plnícího tlaku. Paralelním měřením současně byly zjištěny ke konci zobrazeného záznamu rozdíly (označeno šipkami).

červená = informace o průběhu tlaku od řídící jednotky přes vlastní diagnostiku
bílá = průběh napětí na svorkovnici snímače plnícího tlaku

Záznam z opakovaných akcelerací u stojícího vozidla na místě, kdy jmse se pokoušeli závadu ohřevem motoru vyvolat. Po poslení akceleraci zůstává hodnota tlaku na horním záznamu "viset" na hodnotě ca 1550 mbar. Chyba se tedy může nacházet na cestě mezi snímačem tlaku a vyhodnocovacím procesorem na ECU desce.  Původní podezření na vadu v samotné řídící jednotce bylo vyloučeno dodatečným měřením na přijímači a vysílači signálu tlaku včetně napájecích signálů. Toto dvoubodové měření ukázalo přítomný problém již na svorvnici řídící jednotky, tedy závada se nachází v kabelovém svazku.

Záznam z lokalizace problémového kontaktu v mezisvorkovnici pod vzduchovým filtrem (3459/8)

Žlutá = průběh napětí na snímači tlaku na svorkovnici snímače tlaku = v pořádku
Zelená = průběh napětí na snímači tlaku na svorkovnici řídící jednotky = kolísavý signál = není v pořádku
Během tohoto měření se chyba objevovala čím dál méně častěji, takže jsme museli čekat a pohybovali jsme přitom kabelovým svazkem. V místě doteku pod vzduchovým filtrem jsme našli v kabeláži další spojovací mezisvorkovnici, při jejímž doteku se signál měnil. Závada je tedy v této svorkovnici.

Záznam z lokalizace problémového kontaktu v mezisvorkovnici pod vzduchovým filtrem (3459/9)


Zkouška opakovanámi akceleracemi při stojícím vozidle v dílně. Zelené orámování označuje úsek "v pořádku" červené šipky pak úsek kdy se závada začla najednou sama od sebe projevovat. Hodnota tlaku zůstávala najednou "viset" na vyšších hodnotách vlivem přechodového odporu ve svorkovnici.


Dvoubodové měření na "vysílači" a na "přijímači" - Odhalení místa závady (3459/12)

Díky dvoubodovému měření na řídící jednotce a na snímači tlaku bylo místo závady odhaleno v kabelovém svazku. Právě přítomný FCD-kolega z Německa sáhl na kabelový svazek pod akumulátor a našel zde zdroj trápení. Vadný kontakt jsme lokálně opravili bez nutnosti výměny svorek  nebo kabelů.

Lokalizace (3459/13)


Fialový vodič v mezisvorkovnici pod akumulátorem vyvolával při doteku změny v signálním vedené směrem do řídící jednotky.


C-Recorder - malý velký pomocník při sporadických závadách (3459/14)


C-Recorder je cenově dostupný přístroj pro analýzu sporadických závad. Vedle opraven si jej pořizují i sami majitelé vozidel ke sledování provozu vozidla a k vyhledávání sporadicky se vyskytujících závad. Tato v průhledném pouzdře vestavěná elektronika ukládá až 24 hodin jízdy (až 33 startování a zhasnutí motoru) tak, že zaznamená i okolní podmínky v době výskytu závady. Po instalaci pouhým zasunutím do diagnostické zásuvky se zařízením zákazník v klidu jeden až dvy týdny jezdí a po této době se C-Recorder ze zásuvky vyjme a záznamy se vyhodnotí na počítači v jednoduché grafické i digitální podobě. Další v detailech...


Soubory ke stažení

  • exe
    Log ze zkušební jízdy - Excel soubor na stažení (3459/5).exe Zde je celý záznam ze zkušební jízdy na stažení do Vašich počítačů, abyste si mohli celý záznam vyhodnotit sami. Sporadické ale poměrně časté změny plnícího tlaku se zde na několika úsecích dají dobře rozeznat.
    Stáhnout soubor
  • mwf
    Záznam z osciloskoppu Autoscope II ke stažení (3459/6).mwf Zde je k nahlédnutí a analýze na Vašem počítači ke stažení připravený záznam ze zkušební jízdy, bez známek problémů se snímačem tlaku. Vzhledem k bezvadnému vysílání signálů ze snímače směrem k řídící jednotce a k tomu, že řídící jednotka dostává jiné informace se nechá usuzovat na závadu někde v kabelovém svazku mezi řídící jednotkou motoru a snímačem tlaku nebo na závadu v samotné řídící jednotce.
    Stáhnout soubor
  • exe
    Záznam zkoušky snímače plnícího tlaku - Excel soubor ke stažení (3459/10).exe Pro usnadnění jsou zde v grafice místa výskytu závady označená křížky a dobré úseky "fajfkou". Ke konci záznamu je vidět výkyvy vyvolané pohybem kabeláže při hledání místa defektnéího spoje. Osciloskop je v tomto případě nepřekjonatelný. Po rozpojení a spojení svorkovnice problém již nešel vyvolat. 
    Stáhnout soubor
  • mwf
    Lokalizace závady - Autoscope II soubor ke stažení (3459/11).mwf zelená = Vstup signálu ze snímače tlaku do řídící jednotky snímaný na pinu svorkovnice řídící jednotky motoru
    žlutá = Výstupní signál ze snímače plnícího tlaku na svorkovnici snímače
    Při pohybu kabeláží u svorkovnice a se samotnou svorkovnicí se signály začaly dramaticky lišit.
    Stáhnout soubor

Komentáře (10)

Martin Ondrus
( 1 ) 22.07.2009 | 18:45:02

KONEČNE parádna ukážka diagnostiky. Presne toto som potreboval na tomto webe vidieť, už to asi viacerých prestáva baviť hlavne vďaka otázkam typu: "auto sem-tam šklbne, počet závad 0 - čím to môže byť? a žiadne namerané grafy..."
Ďakujem, normálne mi tento príspevok zlepšil náladu...:)

+0

Libor Fleischhans
( 2 ) 29.07.2009 | 20:59:35

To se hezky čte, taková pochvala, ale taky zavazuje. Právě dokončujeme rozsáhlá vylepšení na celém portálu, včetně optimalizace příspěvků, zejména jejich kvality. Budeme jednoduše autory nutit psát více informací. Nechte se tedy překvapit. Změny si právě díky nutným rozsáhlým testům z naší strany žádají hodně času a budou tedy vidět asi až koncem září, ne-li začátkem října, oficiálně si netroufneme zatím termín odhadnout. V každém případě¨to zkvalitní FCD portál právě v parametrech, nad kterými jste si pane Ondrus povzdechl. My to cítíme také tak...Děkujeme za všechny kritiky, které nám od Vás dostane. Je to pro nás pohonem kupředu - k jednoduchosti a ke kvalitě.

P.S.: Možná že jste si dnes všimli, že kdo přidává komentář, je mu nabízena možná automatická anonymita a možnost zaslat autorům příspěvku e-mailovou zprávu. To jedna z malých optimalizací, kterou jsme spustili v předstihu a kterou budeme testovat za provozu s Vámi. Snad se Vám bude líbit. Tímto posílám e-mail zúčastněným na tomto příspěvku přímo z portálu, není třeba ne něj reagovat pane Ondrus (jen mi ten mail prosím přepošlete, abych věděl, jestli to tak daleko došlo:-) , je to test této funkce... Díky

Toto je odpověď na komentář ( 1 )
+0

Zdenek Berka
( 3 ) 10.08.2009 | 18:25:44

I já začínám mít problém s 1.9 77kw Oct. ll 2005. Nejdříve váha vzduchu letos v zimě 4 x po sobě vymazána - pak toho nechala. Před dvěma týdny závada čidla G81 - vždy se rozsvítila pak zase cca po dvou dnech sama zhasla. a to 5x. Vyměnil jsem čidlo v servisu. Dnes po čtyřech dnech se rozsvítila kontrolka zase a v servisu říkali, že to píše chybu zpět. vedení výfuk. plynů - výmaz. Za 6hodin znova. Tak nevím ?
Zkuste mi poradit.
Z.B.

Toto je odpověď na komentář ( 2 )
+0

Libor Fleischhans
( 4 ) 11.08.2009 | 20:21:00

Dobrý den pane Berko, tento portál je určen profesionálům - specialistům z branže, shodou okolností je tento příspěvek přístupný i veřejnosti bez nutnosti přihlášení. Nečekejte prosím radu na otázku řidiče, nebo majitele vozidla: "Co to může být, když to hlásí tohle"...
Pokud nejste autoopravář, mechatronik, mechanik nebo podobného povolání, pak se spíš ve fóru zeptejte na to, kam si auto do opravy dát, aby Vám tak neschopný servis, o kterém se zmiňujete, nepovyměňoval postupně celé auto. Děkujeme za pochopení, nic ve zlém, ale tady se bavíme o profesně velmi odborných až revolučních postupech v diagnostice, které pomalu získávají na oblibě. Normální smrtelník nezasvěcený do diagnostiky asi nebude schopen dialogu na této úrovni. Ještě jednou se omlouvám za neschopnost Vám odpovědět. Svěřte Váš vůz někomu kdo tomu rozumí a ne tomu, kdo maže jen závady a spoléhá se, že je jinak vše v pořádku.

Toto je odpověď na komentář ( 3 )
+0

Autoservis S.Z
( 5 ) 16.10.2012 | 09:02:45

u toho typu octavii boli pouzite kablovacky omnoho tensie ako mali bit.ja som tak riesil dva octavie a po vymene kablovacky som auta videl len na vymenu oleja.

Toto je odpověď na komentář ( 3 )
+0

Anonym
( 6 ) 15.10.2012 | 22:02:40

Dobrý den,
já jsem sice amatér ale také se připojuji k velké chvále. Takové články se hledají opravdu těžko.

Každopádně mám stejné auto, stejný ročník, stejný motor, a STEJNÝ problém. V podstatě tady přesně popisujete můj problém.

Motor náhodně ztratí tah, pomůže jen vypnutí zapalování a opětovné nastartování motoru (zřejmě se tím restartuje řídící jednotka?)

Začalo to tak, že motor ztratil tah a už ho nikdy nezačal mít, ani po restartu. To jsem dal auto do servisu. Bylo mi řečeno, že problém byl s přerušeným kabelem k EGR ventilu. Vyčištění EGR ventilu.

Po pár týdnech opět ztráta tahu ale od této chvíle již závada mizí po znovunastartování motoru. Znovu návštěva servisu.
Chtěli měnit turbo (no nic dražšího tam asi neni, tedy kromě motoru...). Prý jsem turbo moc šetřil a lopatky se nyní v určité úvrati zasekávají. Nedá se ale říct, že by se tah ztratil vždy v určitých otáčkách. Jen někdy. Klidně jsem auto vytočil na 4500 ot. Tak jsem to dal do dalšího servisu a tam to chlapík pích na diagnostiku a načetl chyby. Hlásilo to chybu snímače plnícího tlaku G31. Nicméně mi bylo řečeno, že to může být kdekoliv na kabeláži. Tak šel po kabeláži a přímo u snímače našel rozpíchanou izolaci. Zřejmě od toho prvního servisu, když to proměřovali... Tak to prý zaizoloval. Asi půl roku bez problému a nyní to zase padá častěji. Přesto, že nejsem z oboru, tak si prostě myslím, že turbo to není a ten snímač také ne. Jeví se to evidentně jako nahodilá chyba. A s mým štěstím bude někde zoxidovaný drátek nebo svorkovnice.

Nejsem si jist zda byste mi to zdiagnostikovali přímo vy, nebo vy už jen školíte jiné servisy. Každopádně kdybyste se do toho chtěli pustit, byl bych moc rád. Případně pokud mi poradíte servis, budu také rád. Jsem z Vestce u Prahy.

Toto je odpověď na komentář ( 2 )
+9

Štefan Šlauka Lipt.Mikuláš
( 7 ) 11.10.2009 | 07:16:00

Prst hore!!! A samozrejme že sa na nové zmeny ťešíme.

+0

DUNDO
( 8 ) 21.08.2011 | 09:38:11

Podobný prípad som riešil na tomto istom motore,akurát iné závady v riadiacej jednotke motora zapisovalo,sporadicky.
Pomohol Launch recordérkúpený od Vás.
Jednoducho som po dlhom pátraní,testoch vstrekovačoch na stolici,napojil recordér,a majiteľ,išiel na dlhšiu cestu.
O hodinu volal že auto stojí.
Doniesol mi recordér, prečítal som z neho hodnoty z jazdy.
Riadiaca jednotka z ničoho nič písala nezmysly,teplota nasávaného vzduchu -37,rýchlosť vozidla sa prudko menila a ostatné hodnoty počas jazdy v rýchlosti 100km/h,sa úplne nezhodovali z realnymi hodnotami.
Po výmene ECU všetko OK.
Píšete v texte že ste použily Launch recordér, nezaznamenal z jazdy nič podozrivé?

+0

Ivan Mikov autoopravna-MADI
( 9 ) 21.08.2011 | 13:53:26

Já mám dva Crekordér a Texu a jsou téměř stále někde na cestách. Po špatné skušenosti mi zákazník nechá 2000,-Kč zálohu a po projevení závady ho vyjme a přiveze. Mockrát už pomohl, hlavně když je to závada co se projeví někdy a po 50-100km.

Toto je odpověď na komentář ( 8 )
+0

Libor Fleischhans
( 10 ) 22.08.2011 | 07:06:04

LaunchCRecorder to chytil hned jako první (viz. obrázek č.4 = modrá křivka, je velmi špatně vidět ale již v první polovině záznamu skočil tlak na vysokou hodnotu tlaku bezdůvodně - ostatní signály ukazovaly že auto není pod zátěží), nasazuji jej u všech sporadických případů zejména novějších vozidel. Mám celkem tři a pořád jsou u někoho v autě v nasazení (zákazník testuje za mne :-), vyjde ho to levněji a mně to uspoří práci). Taky si za něj beru zálohu, aby ho zákazník nezapomněl v autě napořád.
Fleischhans

Toto je odpověď na komentář ( 8 )
+0