Poslední aktualizace příspěvku

+0

Diagnostický případ

Jen diagnostikované vozidlo
Libor Fleischhans
Libor Fleischhans
Jazyk případu:

Před smazáním adaptací bez výkonu

28.02.2019 | aktualizováno 29.04.2019 9:22:44 114 8544x

Informace o vozidle

VIN: WDB9061551N311437
Výrobce: Mercedes-Benz
Model: Sprinter
Rok výroby: 2006
Kód motoru: 2,1 509 CDI
Typ motoru:
Výkon (kW): 65 kW
Převodovka: Manuální
Palivo: Diesel
Najeto: 450 000 km

Jak se závada projevuje

Nefunguje / funguje nesprávně. Po smazání adaptací má lepší výkon, pak jej pomalu ztrácí.

Jak často se závada projevuje

  • Trvale přítomná závada.

V jakém systému se závada vyskytuje

  • Motoru.
  • neukládá žádný chybový kód

Doposud provedeno bez úspěchu

Jedná se o případ, který je zde na FCD portálu pod id 7878 a dokonce po tomto zkoumání pak přešel i pod id 8594. Případ zde byl tedy prostřední, druhý v pořadí řešen zde...

Závěr

VOZIDLO JSEM NEOPRAVOVAL, PROTOŽE SE ZÁKAZNÍK NEOZVAL

Autor případ neuzavřel

Zákazník se neozval, řešil dále u jiné opravny. Případy 7878 a 8594.

Obrázky, fotografie a soubory

Odtahová služba s motorem jen o 65 kW (dle TP) (8481/1)

Po koupi motoru od Mercedes Benz (VSP Plzeň) jsou na vozidle dvě anomálie:
1) Jeden válec má jiné pulsace do sání než ostatní a je to i trochu slyšet, jak dupe...
2) Při plné akceleraci otevírá EGR ventil a redukuje tlak v railu, přičemž je vozidlo subjektivně bez výkonu. Po smazání adaptací však jede normálně. Po ca 50 km se však umdlévající motor vrátí.

Log, kdy sice "jede", ale proč otevírá EGR? (8481/2)

Vidím poprvé, že při plně sešlápnutém pedálu akcelerace, otevře klidně EGR ventil a nenastaví maximální vstřikovací tlak v railu (není zde na tomto grafu vidět).

Najeto 77 km od provedené adaptace (3 ohřevy motoru) (8481/3)

V EOBD jsem ověřil, že řídící skutečně jednotka vidí "plnou zátěž" a dokonce i Kick Down je ověřen, že skutečně ho ECU indikuje. Teoreticky při plném plynu i vypočítává 100% zátěž v EOBD.
Zde je vidět, že skutečně dochází k ovládání EGR ventilu. Tedy není to tak, že by byly přehozené dráty pro regulaci plnícího tlaku, to je vyloučeno, protože v bloku skupiny hodnot pro EGR je vidět skutečně toto ovládání, že jej otevírá a na vzduchu to je jasně markantní.

Začínám si myslet, že je to u Mercedesa skutečně jinak a že jak EGR tak tlak paliva jsou oba podřízené hmotnostnímu množství vzduchu a potom je to bludný kruh, pokud váha dává lehce méně. Kdyby váha dávala o trochu více, nedošlo by k ovládání EGR. Nebo jsem blázen?

Srovnani s Fiat Ducato 2,2 JTD Multijet (8481/5)

Log tlaku paliva, plnícího tlaku, pedálu akcelerace, EGR, vzduchu, vstřikovaného paliva, jak by se to mělo normálně chovat. Běžně jde u přeplňovaných dieselů s DPF plnící tlak i tlak paliva hned na maximum, a to už od zátěže okolo 60%!!! EGR okamžitě zavírá! Vstřikované palivo je 74 mg/H a to při přebytku kyslíku okolo 5% O2, čili Lambda ca 1,3. Vzduch se pohybuje okolo 1450 mg/H, plnící tlak okolo 2500 mbar. To jen pro porovnání s motorem (nikoliv Mercedes), kde je regulace zdravá.

Automatický test EGR na průtok váhy (8481/6)

Dle výsledků v toleranci

Automatický test EGR dle Lambda (8481/7)

Zde je na 50% úchylka, ale na 50% za jízdy vůbec neotvírá.

Hodnoty z manuálního testu vzduchu (8481/8)

Sem tam to vyšší hodnotu překročí. Jinak se ale divím, že jsou volnoběžné otáčky našeho auta okolo 850/min. ale dle STAR mají být od 650 do 750/min. Proto nejdou udělat ve STAR některé testy, protože je volnoběh prý moc vysoko. Nevím jak bych snížil otáčky softwarově, nic jsem tam na to nenašel.

ESP monitoring všech kol měřeno zatím jen jednou letmo (8481/12)

Na jednom ze snímačů - na levém zadním kole jsou vidět 3 km/h skoky. Autem nejezdím žádné rodeo, ani to nejde, takže prokluzy na velmi solidním asfaltě nepředpokládám. Zítra udělám na rovině pořádné testy (i kontrolu úhlu volantu) a spojím to i s osciloskopem. Vezmu to v detailu pod lupu.

Schéma zásahů do výkonu (8481/13)

Tady je vidět, že to ESP koriguje dle potřeby

Otáčení před garáží (8481/14)

Levé zadní kolo

Automatický test senzorů (8481/15)

Tento test proběhl se STAR OK. U Launche se zasekl, nevím...

Testovací jízda (8481/16)

Ukazuje na odchylky a jsou i cítit zásahy do výkonu, ale jen na dvojku/trojku do kopce. Na vyšší kvalty není nijak rázně cítit nic, jen "lenost motoru".

Test úhlu volantu = - 7,15 °po rovině (8481/17)

Nevím, zda to je špatně nakalibrované, nebo hnuté díky nějaké kolizi geometrie. Volant je při jízdě rovně lehce doleva.

Dvě prudké změna na snímači LZ kola (8481/18)

Jeden segment přichází dřívě, následující dobře, třetí pak opožděn a pak zase všechny OK. Tohle dělává špína nebo metalické či vodivé špóny na segmentovém kole nebo na snímacím prvku. Snímač je OK, rozdíl v rychlosti kol není, v prokluzu kola nejsou, dělá to i při pomalé jízdě. I když se chvíli opravdu pomalu courám, uloží se bez jakékoliv rasance 6800 v ESP.

Komentáře (114)

David Chuchma
( 1 ) 28.02.2019 | 22:09:50

Prosím o jaký výmaz adaptací se jedná?
Čím se to mazalo?
Po smazání adaptací, který komponent se tzv. zaškolil? (zaškolení je je OE CZ výraz z DAS nebo XENTRY)

+0

Libor Fleischhans
( 2 ) 01.03.2019 | 05:39:59

Dobrý den pane Chuchma. Tak výmaz adaptací byl proveden pokaždé jinak. Poprvé se údajně provedl výmaz všech adaptací (Bosch ESI), poté nevím jakým přístrojem, ale nedávno a auto zase chvíli jelo, teď potřetí a dělali jsme ho STAR diagnostikou přes XENTRY, ale to nebyl výmaz adaptací, ale naučení (zaškolení, základní nastavení, nebo jak to chcete nazývat) vzduchového filtru, EGR ventilu a snímače množství nasávaného vzduchu. Poté SE VŽDY autu vrátil na pár prvních desítek km výkon. pak to začalo postupně vadnout a nikdo neví proč.

Na smůlu jsou další věci s tím spojené. Bosch nahrává velmi pomalu a jen 8 hodnot. STAR Diagnose nenahrává vůbec nic. Launch nahrává, ale má k výběru hodnoty jen ve skupinách EGR, Sensory, přeplňování, Vysoký tlak v railu a tam jich je za prvé žalostně málo k výběru a společně nelze nahrát LOG dle vašeho výběru. Tím je celá diagnostika ztížena.

Další úskalí: STAR diagnostika (ani žádná jiná) neumožňuje nahlédnout do adaptací, aby šly všechny zobrazit, aby si je člověk prohlédl. Je to strašně náročná a mravenčí práce.

Co mne udivuje a na to zatím nikdo neodpověděl, že se při KICK DOWNu dovede klidně otevřít EGR ventil a tlak v railu (který jak vidíte není vidět na zíáznamu z EGR skupiny) se vlažně doregulovává do vyšších hodnot až na 3000 otáčkách. Po provedených "naučeních" (jak vy píšete "zaškoleních") se tlak v railu buduje rychleji a v tom asi bude kámen úrazu. Ale PROČ, když si ani ve STAR (XENTRY) na nic nestěžuje, vše je v normě a auto nejede. Na tom už drahnou dobu hoří i autorizovaný Mercedes a nedobral se konečného verdiktu.

Jak popisuje předchozí případ, je tam sice pár zvláštností (motor lehce dupe do sání jedním válcem a pak pravidelně po 16 otáčkách po startu změní polohu vačka klika o jeden zub), což odhalil Standa Červený, který sype z hlavy všechny výsledky z minulých měření protože to auto zkoumá už měsíc, ale díky přihlouplé diagnostice Mercedesu, marně.

Toto je odpověď na komentář ( 1 )
+0

POServis
( 3 ) 01.03.2019 | 08:39:34

Trochu k meraním hodnotám na Launch, meral som P206 a tiež podelené dáta na skupiny, ale nie tak ako som chcel ja a nakoniec cez OBD už ich bolo viac a naraz. Stále sa zabúda na ten základ keď už človek má diagnostiku na kontrolu v OBD ani nepozrie. A to mám viac diagnoatík nakoľko nejaké auto testujem dvoma a nejaké 3 diagnostikami ale do OBD nešáhnem ani nepamätám a pri Peugeote mi to dosť pomohlo.

Toto je odpověď na komentář ( 2 )
+0

Libor Fleischhans
( 4 ) 01.03.2019 | 09:41:53

Děkujeme, EOBD logy jsme prováděli také, tam je opravdu více hodnot pospolu, avšak zase jinak a ne všechno co jsme chtěli (třeba tam není "ovládání" střídy/procent EGR, tlaku v railu a ani turba, takže nevíme, zda to jednotka chce nebo ne. Proto musíme dělit logy na několik jízd a pracnost roste a vše žere neuvěřitelně čas. Nikdy nemáme všechno v jednom logu a tak tříbíme myšlenky co se děje a vyjíždíme několikrát za sebou, mezi tím se vše mění a my nevíme proč.

Stále zůstává záhada: "Proč se začne s ledovým klidem otevírat EGR, když máme plnou zátěž?" To je zcela zásadní otázka, která platí i když auto jaksi "jede" i když nejede. Proč ho neodstaví?

Toto je odpověď na komentář ( 3 )
+0

POServis
( 5 ) 01.03.2019 | 10:41:49

Normálne mám z toho pocit ako by boli prehodené ovládacie káble na riadiacich ventiloch EGR a riadenia tlaku Turba že to robí naopak. Chce odpustiť tlak, ale otvorí EGR lenže tam je EGR podľa schémy ako elektrický ventil.

Toto je odpověď na komentář ( 4 )
+0

Stanislav Červený
( 6 ) 01.03.2019 | 07:31:38

Jen bych upřesnil, přes Bosch KTS... vozidlo jelo po "Přispůsobení emisního systému po vyměně komponent". Jednotlivé přispůsobení prvků (vzduch filtr, klapka atd.) nemělo žádný efekt.
Vozidlo jelo jen jeden test ( 5km tam/ 5km zpět, Radim/Plaňany kopec) Druhý den ráno vozidlo opět bez výkonu, další přispůsobení již nevedlo k výkonu motoru.
Bosch dovolí zvolit najednou jen 8 hodnot, což je v tomto případě málo ( v porovnánít mého testu jelo, nejelo, trkne do očí EGR)
Majitel si vozidlo musel nutně vzit (kleklo mu další vozidlo) a po cestě domů (cca 38km) čímsi doma provedl "smazání adaptací" Vozidlo opět mělo výkon.
Majitel mi popsal, že během jízdy (cca 50km od smazání adaptací) pocítil , že vozidlo začíná opět nějak vadnout, až bylo opět bez výkonu.
Po našem jednotlivém přispůsobení komponent (chyba, přispůsobil jsem hned vše) přes DAS (XENTRY) opět má výkon. Teď se sleduje co se bude dít.
Jak píše Libor, jak poznat co se "adaptovalo" a z čeho, že to vede ke ztátě výkonu?
(Opět se mi vloudí myšlenka na to bufání v sání, nemůže ono něco adaptovat do ztráty výkonu)

Toto je odpověď na komentář ( 1 )
+0

Libor Fleischhans
( 7 ) 01.03.2019 | 13:20:04

Dobrý den Davide, je možné, že by při plné zátěži "nějaká" adaptace (bohužel jsou nepřístupné) povolovala otevřít EGR přes skutečnost, že je sepnutý KICK DOWN a 100% zátěže? O obojím ECU ví! Nejhorší je, že se to děje pomalu a nenápadně, jako když Vám tloustne koberec pod plynovým pedálem. Děkuji za jakoukoliv vývojářskou poznámku. Rozhodil jsem sítě i do Německa. Tohle je docela síla.

Toto je odpověď na komentář ( 1 )
+0

David Hanus
( 8 ) 28.02.2019 | 22:18:19

A jéje že by Standy sprinter?

+0

Libor Fleischhans
( 9 ) 01.03.2019 | 05:42:14

Ano, ale moje stále nezodpovězená otázka zní: Proč při KICK DOWNu otevře EGR ventil a jede si jako na procházku (to mimochodem otevře sice jen na chvíli, ale I PO PROVEDENÝCH ADAPTACÍCH, kdy se zdá že se motoru vrátí výkon. PROČ????

Toto je odpověď na komentář ( 8 )
+0

Petr Šebesta
( 10 ) 01.03.2019 | 13:25:08

Tak jsem našel ten starý případ - na který jsem dlouhou dobu hledal odpověď: https://www.fcd.eu/story/index/6028

Od té doby jsem to samé řešil cca dvakrát - vždy se jednalo o identický motor OM642 a vždy to dělala regulace turba která si na nic nestěžovala - psal jsem již i ve Standově případu.
Možností proč to jednotka dělá bude pravděpodobně více - je to dle mého názoru ochrana motoru.
Chtělo by to nejspíše porovnávat hodnoty jednotlivých snímačů - nebo je simulovat.
Zaměřil bych se na snímač tlaku výfukových plynů (ten vedle EGR) snímače tlaku sání a váhu vzduchu.
V mém případě EGR otevíral i při prudké akceleraci na místě.
Jinak snímač tlaku výfukových plynu na sprinterech, ale i u OM642 - úspěšně školí poměrně velkou část diagnostiků v MB - on na sebe totiž málokdy něco práskne.

Toto je odpověď na komentář ( 9 )
+0

David Hanus
( 11 ) 01.03.2019 | 14:14:46

Pokud je to jako u 320cdi tak bejvá ucpanej kanál pod tím snímačem pak snímač kecá.

Toto je odpověď na komentář ( 10 )
+0

Petr Šebesta
( 12 ) 01.03.2019 | 14:41:30

Konstrukce kanálu je u všech motorů totožná.

Toto je odpověď na komentář ( 11 )
+0

Libor Fleischhans
( 13 ) 01.03.2019 | 13:01:27

Tak adaptace pomalu pracuje, ale nemáme vývojářský software, takže si je nelze ani STAR/XENTRY ani jinou diagnostikou vůbec prohlédnout. V druhém záznamu skupiny EGR už je vidět po ujetí 77 km a 3 ohřevech, že se EGR začíná otevírat čím dál více. začínám věřit na to, že u tohohle Mercedesa definuje váha všechno co souvisí s výkonem a na Kick Down i na 100% zátěž prostě kašle. Chtělo by to asi vyzkoušet jinou (ověřenou a dobrou) váhu vzduchu.

+0

Libor Fleischhans
( 14 ) 01.03.2019 | 13:15:10

Zde je už EGR otevřený daleko více a déle než včera.

+1

Petr Šebesta
( 15 ) 01.03.2019 | 13:31:10

Tak to co píšete pod obrázkem se mi zdá zcela logické a svým způsobem by to mohlo vysvětlovat i anomálie s ovládáním turbodmýchadel (ve většině případu špatně nastaveným neseřízeným k turbu)

Toto je odpověď na komentář ( 14 )
+0

Petr Šebesta
( 16 ) 01.03.2019 | 14:13:03

Ještě je ve stárce zkouška při plném zatížení motoru - hodnoty, které nesedí se zobrazí černě - někdy to řeším tím, že si to nahrávám na mobil.

+0

David Chuchma
( 17 ) 02.03.2019 | 00:27:17

Potřeboval bych si ujasnit s jakým vozidlem máte co dočinění. Prosím o jaký systém řízení se jedná? BOSCH CD4.20 ?
Regulace tlaku turba je podtlakovým wastegate?

-Jak se chová AGR při volné akceleraci s odpojeným HFM, již se neotvírá?
-Jaká je hodnota na LS, nevidí mnoho O2?
-Jaký je tlak ve výfuku na snímači B60 při zapnutém zapalování, na volnoběh a maximálně dosažený? Naměřte osciloskopem a následně proveďte simulaci pomocí odporové dekády jaké hodnoty bylo dosaženo. Nedošlo k záměně snímače absolutního tlaku a relativního tlaku?
-Lze u tohoto systému řízení v DAS provést automatickou kontrolu AGR v režimech běhu motoru? Popř jak dopadla.
-Lze v DAS provést automatickou kontrolu HFM6 B2/5, popř. kontrolu hodnoty ve volnoběhu a zvýšeních otáčkách?
-Lze v DAS uložit přizpůsobení po výměně motoru?
-Lze v DAS nastavit adaptaci na použitý DPF?
-Proč dochází k fázovému posunu u klika-vačka o jeden zub, když je motor po repasi a řetěz a napínák je nový a jiná možnost poziční změny není možná?
U vozidla je ASI HFM6 s průtokovou geometrií pro přesné odčítání zpětného pulzu, nedochází k odečtu pulzu od nesprávného plnění jednoho z válců a tím pádem k nedostatečné hodnotě nasátého vzduchu v rámci limitních mantinelů pro daný zátěžový režim a tím dohání objem či hmotnost vzduchu nasátí splodin přes AGR?

Toto je odpověď na komentář ( 16 )
+2

Libor Fleischhans
( 18 ) 02.03.2019 | 09:33:34

Dobrý den Davide, děkuji za pdf a tam čtu jasně:

Exhaust gas recirculation (EGR) take place depending on the engine - Accelerator pedal module (B37/3) load, engine speed and residual oxygen content in the exhaust gas.

Takže akcelerační pedál čte a vidí 100% a dokonce vidí i KICK DOWN. Auto je s bypassem na turbu ovládaným podtlakem. Všechna Vámi popisovaná měření se už pokoušel dělat Standa Červený, je o tom případ 7878 zde na webu. Pokud odpojíte váhu auto nejede, pokud ji zalepíte, nastane úbytek výkonu dokonce rychleji.

Děkuji všem, dávám dohromady scénář, ale nejdříve ověřím, zda se tam vrátil od čipařů ten správný software. Nyní jsem dostal stejnou váhu, tak chci pozorovat změnu. Váha elektricky simulovat nejde. STAR diagnose provedeny všechny testem s výsledkem v toleranci. Auto měl Mercedes Benz autorizovaný servis a mechanici se schovávají ostudou, aby se nemuseli s majitelem bavit. Takže ty jejich postupy neznám, ale motor už třikrát venku.

Opravdu moc děkuji za všechny rady, ale kromě dvou německých specialistů mi zatím NIKDO nesdělil, zda viděl auto, které za plného výkonu, bez chyby v paměti závad, klidně otevře EGR po celou dobu akcelerace i když vidí KICK DOWN a 100% pedál akcelerace. Kdo mi vysvětlí tohle, že si řídící jednotka nemonitoruje tak zásadní rozpor, když je to jako den a noc. Auto se dokonce dostane do takového přizpůsobení, že ani z kopce dolů na 4. rychlostní stupeň zpomaluje. To to té řídící jednotce není divné?

Skutečně mám podezření na řídící systém motoru že se tam něco stalo. Od té doby se vyměnil motor a přečipovala se jednotka nevím vůbec čím.

Opakovaně všem moc a moc děkuji za všechny tipy, ale případ 7878 se s tím už podobně do detailu zabýval. Někdo tam řekl jděte na to znovu a od začátku a jednoduše, selským rozumem. Tak se snažím pochopit, že poprvé v životě vidím snahu ECU o ekologii a úsporu paliva (dokonce nechce ani tlak paliva ani tlak turba), když stojím celou vahou na pedálu akcelerace a ona to vidí a na nic si nestěžuje! To mi nejde ne rozum.

Toto je odpověď na komentář ( 17 )
+0

David Hanus
( 19 ) 02.03.2019 | 10:04:23

A dal by se ten egr nějak na test zaslepit zda si toho jednotka vůbec všimne případně by se mohla projevit ta regulace turba.

Toto je odpověď na komentář ( 18 )
+0

Petr Šebesta
( 20 ) 02.03.2019 | 10:56:53

Namontovat jiný kus EGR - zavřený, původní nechat mimo zapojený.
Po té by šlo vypozorovat to co požadujete. Zaslepení nějakou podložkou bude daleko obtížnější.

Toto je odpověď na komentář ( 19 )
+0

Libor Fleischhans
( 21 ) 02.03.2019 | 18:34:56

Moc děkuji jak Petrovi tak Davidovi, rýsuje se mi v hlavě nějaký plán, ale chtěl bych od Vás dvou slyšet, jestli jste Vy dva zkušení pardálové někdy v životě viděli, aby ECU viděla KICK DOWN, 100% zátěže a bez toho, že by se objevilo chybové hlášení, začala klidně do plné akcelerace v rozjezdu otevírat čím dál více EGR, nenavýšit tlak v railu a tím se pak jasně reguluje turbo na nízký výkon. Viděli jste někdo takové auto? Já se přiznám že v životě ne. myslím si na zpackaný SW od chipařů nebo hardwarový problém ECU.

Ještě doplním. Váhu jsem zmanipuloval tak, že mi řídící jednotka nahlásila chybu v asi tomto znění: "Monitoring dávky paliva" - dávka příliš velká a auto stejně bez výkonu až do "smazání adaptací". Ale i když se smažou, je vidět zase otevírání EGR i když to jakž takž jede (první obrázek).

Stačí mi odpověď, zda jste takové auto někdy ve své praxi viděli. Děkuji všem za pomocné komentáře. Určitě se hodí jakýkoliv nápad, ale 90 % toho již bylo provedeno. Ty adaptace klidně ať se dělají, ale proč proboha nevidí ECU ten strašný rozpor = Otevřený EGR a KICK DOWN + 100% pedál !!??

Toto je odpověď na komentář ( 20 )
+0

David Chuchma
( 22 ) 02.03.2019 | 23:31:23

Pane Fleischhans na vaši otázku 100% akcelerace se sepnutím kick-down a následným otevřením AGR je jasná odpověď, že nikdy jsem toto neviděl a proto hledám chybnou anomálii, která vznikne v rozporu s běžnými pravidly v ECU, ale někdy i spojkový spínač hlásící spojka vymáčknuta může omezit výkon, otáčky a taky změní běžné logické chování ECU.

Toto je odpověď na komentář ( 21 )
+1

Libor Fleischhans
( 23 ) 03.03.2019 | 14:46:05

Davide děkuji, už to tu zaznělo a moc díky za tento tip!!!

Toto je odpověď na komentář ( 22 )
+0

Eči
( 24 ) 03.03.2019 | 00:19:50

Jakýkoliv nápad? Teda moja úvaha. ECU asi robí čo má. Ak dostane info o nedostatočne spálenom palive (málo vzduchu?váha?), zníži tlak v railu (nebude pridávať olej na oheň), otvorí EGR, aby sa cyklus spálenia zopakoval, zníži sa výkon turba, lebo tlak výf. plynov je slabý. Kick Down + 100% pedál pridáva palivo, nie vzduch. Pritom reguluje riadenie a správanie sa prevodovky, teda aj potrebu výkonu motora. Teda ja by som sa začal v takomto prípade zaoberať najprv primárnymi údajmi fyzického stavu motora a prevodovky a až potom sekundárnymi systémami riadenia emisií. Len som sa v túto nočnú hodinu pri Pilsner Urquel zamyslel. Tiež som vymazal adaptácie, ale ráno bude realita.

Toto je odpověď na komentář ( 21 )
+2

Petr Šebesta
( 25 ) 03.03.2019 | 14:16:36

Zajímavá úvaha - pokud je ECU OK - nevím jestli z toho můžeme vycházet- tak je to opravdu ochrana motoru - vlastnost, podobně jak jsem zmiňoval u OM642. Mne jen zaráží, že jsem se o tom nikdy nikde nedočetl a i případ https://www.fcd.eu/story/index/6028 na to nedal, žádnou odpověď. Jak už jsem psal po té jsem řešil dvakrát a vždy psalo závadu EGR, ale viníkem byla elektronická regulace turba.

Toto je odpověď na komentář ( 24 )
+0

Libor Fleischhans
( 26 ) 04.03.2019 | 15:05:46

Citace: Ak dostane info o nedostatočne spálenom palive (málo vzduchu?váha?), zníži tlak v railu (nebude pridávať olej na oheň), otvorí EGR, aby sa cyklus spálenia zopakoval,...

Není tohle protimluv? Při otevření EGR a nedostatečně spáleném palivu se obsah kyslíku ve směsi vzduchu a spalin ještě sníží, takže otevírání EGR za nedostatku kyslíku je přesně opačná tendence, než se palivo snažit spálit s přebytkem kyslíku!

Jinak vím, že "zátěž" ovládá palivo, ale palivo zase následně ovládá otáčky turbodmychadla. Zde nejde o to, že by turbo neumělo tlak, ale ono odreguluje všechno a otevře EGR při 100% zátěži a KICK DOWNu a přitom si na nic nestěžuje! To není normální!

Toto je odpověď na komentář ( 24 )
+0

Eči
( 27 ) 04.03.2019 | 17:00:18

Podľa mňa to nie je protimluv, snáď len nedopísané do detailov. Moja úvaha znela hlavne, že ECU asi robí čo má!!! A doplním, že môže mať špatné info. napr. o množstve vzduchu, teplote mot., žiadaného výkonu atd. Otvára EGR lebo si myslí, že ho má (vzduchu) dosť, až moc. Divné je síce, že si na nič nesťažuje, len si myslí, že nemá na čo. Teda môže mať skreslené, alebo opačné info. Otázka je, prečo otvorí EGR keď nemá!? Ak zoberieme teoreticky do úvahy, že ECU je OK a robí čo má na základe vstupných údajov, tak tie údaje sú asi špatné. Ale v zásade sa nehádam, bola to moja úvaha a Vy viete lepšie čo robíte, auto máte u seba. Človek sa niekedy "zauzlí" a nevšimne si podstatné drobnosti. Viac hláv = viac rozumu. A preto FCD.

Toto je odpověď na komentář ( 26 )
+0

Libor Fleischhans
( 28 ) 04.03.2019 | 18:56:04

Jasně. Rozumím. Nejsem vševěd. Že to chce ECU vidím, ale kritéria jsou sebevražedná, tudíž si myslím že se SW zbláznil, nebo do něj někdo neodborně, nešetrně nebo nešťastně hrábnul. Měnily se koneckonců jen motor a jen software a ten tam šel od chipařů a je neznámý, jak ho tam kdo nahrál a jestli je OK.

Ale ptal jsem se původně: Viděl jste někdy takové auto (jakékoliv), které by se chovalo tak, jako když dáte sotva půl plynu, ale řídící jednotka jasně vidí KICK DOWN, 100% zátěže a spínač spojky je neaktivní? Jestli jste takové auto měřil a viděl a považujete to za "normální chování" pak sem s tím do debaty. Já jsem takové ještě neviděl, ale to neznamená, že něco takového neexistuje.

Akceptuji Váš názor, ale neakceptuji, že by se vracely spaliny proto, že tam zůstala nespálená nafta a vezme to znova dokola, aby se spálila napodruhé. To je promiňte "fyzikální nesmysl". Neberte to jako hádku nebo útok na Vás, ale nesmysl to z hlediska fyziky je.
Recirkulace spalin na motorech není proto, aby se směs ještě jednou pokusila napodruhé spálit (jakási "recyklace"), ale proto, že výfukovým plynem obsahujícím po spálení směsi s minimem kyslíku naředila vzduch a plynem, který nepodporuje hoření (inertním CO2 s konečnou oxidační podobou) zpomalila rychlost a teplotu spalování a snížila tak oxidy dusíku. Není to "recyklace", ale "recirkulace". Všeobecně zpětné vedení spalin zhoršuje kvalitu hoření a podporuje tvorbu sazí. Bez nepřátelského tónu a ve vší úctě k Vám.

Nyní zpět k požadavku 100% zátěže: Starý školitel od Hermann Electronic (dvorní dodavatel diag. do Mercedes Benz celosvětově) a bývalý vývojář SW od MB tvrdili: "Pedál je král a je jedno, jestli akcelerace nebo brzdy, všichni ho musí poslouchat"! Jen "nouze" ho smí vypnout a to jen z bezpečnostního důvodu nebo totální chyby. Ale paměť je prázdná a všechny testy vyhovují!

Pokuste se na mně nenaštvat. Beru to, že mohu něco neodpustitelně přehlížet, proto, jak píšete, jsem vděčný za více očí, co víc vidí a více hlav víc ví. Rady jsou tu skvělé. A i Vám za ně děkuji!

Toto je odpověď na komentář ( 27 )
+0

Eči
( 29 ) 06.03.2019 | 00:52:35

Nechcem vás v žiadnom prípade naštvať! Toto nepatrí do aktuálneho prípadu, ale skôr do akadémie. Fyzikálny zmysel to má vtedy, ak sa palivo z nejakých neznámych príčin vráti cez EGR nespálené, pridá sa k dodávanému, ale bez potrebného kyslíku a nemá šancu detonovať - expandovať a nevytvára žiadnu energiu - výkon, opačne všetko brzdí, čo je aj Váš prípad. Je to vlastne recirkulace, ale bez recyklace.Takýto prípad ja vidieť pri nezvykle čistom sacom potrubí vrátane EGR, vyčisteného naftou. Taktiež mením svoje názory podľa pribúdajúcich informácií a začínam sa prikláňať k špatne spravenej úprave SW na ECU. To, že to bolo robené, som nejako prehliadol. Originály SW na jednotkách MB nemajú podľa mňa chybu oproti iným značkám hlavne napr. všetky od PSA, EuroFord, Opel. Preto som závadu v ECU vylučoval. Len sa prosím nenaštvite, všetko je možné, len sme sa s tým ešte nemuseli stretnúť.

Toto je odpověď na komentář ( 28 )
+0

Libor Fleischhans
( 30 ) 06.03.2019 | 05:58:48

Včera jsem studoval do noci materiál EDC od Boche a tam jsem našel doslova toto a poslední věta mne zaujala. Co když já mám tu teoretickou hodnotu vyšší. Ale stále mi nejde do hlavy (a v materiálu to nikde popsané nebylo), když nastane stav, že mám plnou zátěž (KICK DOWN a 100%), co se stane tehdy, jsou-li adaptace vytvořené jinak:

CITACE: Recirkulace výfukových plynů Pro snížení emisí NOX je výfukový plyn nasměrován do sacího potrubí motoru. To se provádí přes kanál, jehož průřez lze měnit pomocí recirkulačního ventilu výfukových plynů. Recirkulační ventil výfukových plynů je řízen buď elektropneumatickým měničem nebo elektrickým pohonem. Vzhledem k vysoké teplotě a množství nečistot ve výfukových plynech může být recirkulovaný průtok výfukových plynů špatně měřen. Proto je regulace prováděna nepřímo pomocí měřiče hmotnosti vzduchu v hmotnostním průtoku čerstvého vzduchu. Jeho měřená hodnota je porovnávána v řídící jednotce s teoretickým požadavkem na vzduch v motoru. To je dosaženo z různých charakteristik (např. otáčky motoru). Čím nižší je skutečná měřená hmotnost čerstvého vzduchu ve srovnání s teoretickou hodnotou potřeby vzduchu, tím vyšší je obsah recirkulovaného výfukového plynu. KONEC CITACE

Naštvaný nejsem, jsou to všechno zkušenosti jiných a někdy je interpretace na první pohled nesmyslná, ale pak se ukáže, že to bylo myšleno jinak. Zde není na naštvání místo. :-)

Toto je odpověď na komentář ( 29 )
+0

Libor Fleischhans
( 31 ) 05.03.2019 | 10:57:36

Dnes jsem si v databázi vědeckotechnické knihovny našel stať, která popisuje vlivy adaptací a omezení. Jediné, co přichází do úvahy bez jakékoliv chyby SW nebo HW ECU je to, že do toho zasahuje externí omezení točivého momentu, dle obrázku a to i tak by zde muselo být parametricky špatně, když to pak ani z kopce nejede. Ono jestli je omezení Mk na 360 Nm nebo na 36 Nm je rozdíl jen jedné nuly a žádná kontrolka by se nerozsvítila (jen spekulativní teorie - pokusím se nahrát do logu, jestli bude přístupné.

Toto je odpověď na komentář ( 27 )
+0

Libor Fleischhans
( 32 ) 05.03.2019 | 11:27:22

Tohle z toho leze... Zatím nevím co je co, ale aktuálně má ve špičce 211 Nm a spíše 180 Nm, měl by mít podle požadavku 290 Nm.

Toto je odpověď na komentář ( 31 )
+0

Stanislav Červený
( 33 ) 05.03.2019 | 11:45:53

Tu hodnotu 1000 jsem tam někde v omezeních viděl, jde i přepsat. Ale myslel jsem, že je to omezení pro převodovku, aby ji motor nerozlouskl. Bylo tam nastaveno min 700, max 1000.

Toto je odpověď na komentář ( 32 )
+0

Petr Šebesta
( 34 ) 03.03.2019 | 11:34:59

Má odpověď na otázku je NE.
Pokud se vyskytovali podobné problémy (viz příspěvky výše motory OM642) tak vždy jednotka zahlásila chybu EGR i přesto, že EGR byl nová nebo zcela v pořádku.

Nesedí mi dvě zmiňované věci:
1. posun synchronizace - to není možné (povolený setrvačník ???)
2. chyba na prvním válci.
Toto bych se nejspíše snažil vyřešit a objasnit.

Já konkrétně bych po všech těch měřeních začal asi metodou nejrychlejší.

Ze stejného vozidla Sprinter bych demontoval spínačku, zámek řízení a jednotku cca 1,5 hodiny práce celkem.
Provedl zkušební jízdu = výsledek
Vše mám demontované - zamontoval bych zmíněné komponenty z odtahovky do bezvadného vozidla = výsledek
Zabývám se softwarem nebo hardwarem?

Vše je beze změn - mohu odejít od toho co je pro mne špatně měřitelné a nedoložitelné - ECU motoru.

Mám bezvadné vozidlo - vím co Standa a Libor umí - za dvě hodiny máte naměřené všechny komponenty ovlivňující emisní chování = porovnání výsledek.

Tak teď mi již zbývá jen mechanika motoru a dvě výše zmíněné anomálie - synchronizace a pulzace.

Vím že se moje metoda neslučuje s postupy FCD, ale po všem co zde bylo již popsáno opakovaně naměřeno ..... Nejde přeci o výzkum, ale cílem by měla být rychlá efektivní oprava.
Ten Sprintér není žádné ojedinělé vozidlo, které by nešlo někde na jeden den půjčit.

Toto je odpověď na komentář ( 21 )
+1

Libor Fleischhans
( 35 ) 03.03.2019 | 14:52:07

Děkuji za skvělý názor! Moc a moc díky. Dnes v noci v půl druhé (to je doba kdy se o podobných věcech zdá a cinkne mi v hlavě řešení) to nechám projet hlavou. Ráno se rozhodnu jak dál. Moc děkuji!

Toto je odpověď na komentář ( 34 )
-1

Libor Fleischhans
( 36 ) 02.03.2019 | 09:43:38

Jinak Standa Červený zde měl celý den STAR Diagnose DAS XENTRY a procházel všechny kontrolní kroky a nastavení. Vše bylo pokud vím podle jeho výsledků v toleranci. Ale nechci zase zacházet do hledání vší, když tu je zásadní nepochopitelný problém protimluvu ECU, že vidí plnou zátěž (jak přes EOBE, tak přes origo diag. STAR i neorigo Launch i Bosch, a přesto otevře EGR, nenastaví co nejvyšší tlak na turbu ani na Railu. Buď nám se Standou něco uniká, za se pak budeme kát, a nebo řídící jednotka dělá něco špatně. Ověřím verzi SW a CVN součet. Nejraději bych vzal pro jednoduchost jinou ŘJ s origo SW a zkrátil ten čas zkoumání, který se na tom už strávil.

Toto je odpověď na komentář ( 17 )
+0

Juraj Šišovský
( 37 ) 03.03.2019 | 08:55:18

Ja som s stretol s autom bol zlý snímač na spojke a robilo to podobne haluze otvorený egr a auto nešlo po zaslepení egr auto šlo a pritom to nič nehlásilo.

Toto je odpověď na komentář ( 36 )
+1

Libor Fleischhans
( 38 ) 03.03.2019 | 14:14:58

To je hodně zajímavá info, prověřím. Děkuji!!!

Toto je odpověď na komentář ( 37 )
+0

David Hanus
( 39 ) 03.03.2019 | 10:03:30

Ještě hloupá otázka funguje prutok egr?Mění se hodnota váhy při otevřeném a zavřeném egr aby to nebylo někde ucpané jako u ducát.

+0

Petr Šebesta
( 40 ) 03.03.2019 | 11:45:44

Na těch měřeních co zde jsou je vidět, že váha na otevření EGR reaguje - nicméně ve starce ta zkouška je, tak proč to neověřit.

Toto je odpověď na komentář ( 39 )
+0

Stanislav Červený
( 41 ) 03.03.2019 | 12:36:25

Všechny zkoušky jsem provedl, vše sedělo v rozmezí. Jen jsem to jaksi prováděl hned po přispůsobení komponent. Při zkoušce plnícího tlaku v zátěži se přišlo na to, že to zas jede. Takže by to musel Libor provést znova až to zas nepojede. Ale jakou to přinese odpověď, tu kterou už víme? Já už to mám jen za pálení paliva, když nevím z čeho se co adaptuje.
Zmíněné vozidla jsou prý jen čtyři v republice a dohledalo se jen jedno. Pán ho velice neochotně majiteli zapůjčil, bohužel jsem o tom nevěděl, přestože jsem mu říkal, že by to dost pomohlo. Bylo zapůjčeno na den do servisu značkového MB, kde se udělal jen závěr..."Ono to opravdu má větší výkon" Servis nenahrál nic k porovnání, žádný log, prostě vůbec nic.
Šance se promrhala jen na laické projetí dvou vozidel a pocitový závěr technika.
Když jsem se teď ptal majitele, zda by šlo opět od pána půjčit... asi je to neprůchodné.


Neví někdo náhodou něco o adaptaci "na střední množství"(MMA)?

Toto je odpověď na komentář ( 40 )
+0

Petr Šebesta
( 42 ) 03.03.2019 | 13:18:35

Já to zkusím poptat, tady je firma co má asi 15 Sprinteru různě starých - kamarád to opravuje a občas mne do toho zatáhne.
To auto teď stojí v IHR ? Mám jet v týdnu do Prahy tak pokud by to vyšlo otočil bych se tam alespoň vytáhl flasch řídící jednotky pro porovnání nebo tam zkusil přes svoji stárku nahrát software co tam má být - tedy pokud mne to pustí, jelikož pokud je stejná verze tak neznám zatím možnost jak ji přehrát - tedy znám, ale na tom autě bych to asi zatím nezkoušel. Mělo by to jít i Vediamem, ale nejsem si jist, jestli mám potřebný flasch. No zatím nic neslibuji - jen taková úvaha.

Toto je odpověď na komentář ( 41 )
+0

Stanislav Červený
( 43 ) 03.03.2019 | 14:15:01

Vozidlo je v IHR, je to Libora. :) Majitel má případně ještě jednu podobnou řj, ta lze použít na pokus. Zatím je v ní prý stejný soft jako v té origo (nahráno v DevComu).

Adaptace na střední hodnotu množství "MMA"
Adaptace pro vytvoření předepsané hodnoty regulačního obvodu....(recilkulace spalin, tlaku přeplňování, regulace vstřikování)

Toto je odpověď na komentář ( 42 )
+0

Petr Šebesta
( 44 ) 03.03.2019 | 14:22:52

To je klon originální nebo je tam Imo Off nebo co to je PODOBNOU - vyfoť ji ať vidím co je na štítku.

Toto je odpověď na komentář ( 43 )
+0

Stanislav Červený
( 45 ) 03.03.2019 | 14:33:12

To ví přesně v DevComu, ale co jsem pochopil, tak je tam soft z našeho auta. Takže jestli je špatný, je špatná i ta. Ale dá se použít k pokusu. Běželo to na ní. Má ji majitel. Víc oní nevím. Musel by se u něj stavit a vzít si ji, nebo by ji musel dovézt... Ve voze jsem ji už položenou neviděl. (vozilo to týden auta)

Toto je odpověď na komentář ( 44 )
+0

Libor Fleischhans
( 46 ) 03.03.2019 | 14:42:21

Mám v úmyslu zajet za autorizovaným MB a porovnat tam CVN a nechat tam nahrát, co tam patří, a chci u toho být, aby to nebylo jen na faktuře. Omlouvám se za přímočarost, ale už to tu taky bylo. Lidi jsou jen lidi.

Toto je odpověď na komentář ( 45 )
+0

Petr Šebesta
( 47 ) 03.03.2019 | 15:08:02

Dobrá volba - na tohle auto by ten soft měl být obsahem Das Xentry. Můj problém bývá v tom, že né vždy se tam dostanu :) V MB by to umět měli ať online nebo offline včetně SCN kodování.

Toto je odpověď na komentář ( 46 )
+1

Petr Šebesta
( 48 ) 03.03.2019 | 13:40:24

To je adaptace vstřikovačů? To se jmenuje na nulové množství ne?

Toto je odpověď na komentář ( 41 )
+0

David Hanus
( 49 ) 03.03.2019 | 13:51:49

Ve vašem případu uvádíte váhu při volnoběhu 450 takže pokud to mohu srovnat s ducátem nebo vw tak průtok není to by váha klesla pod 300 ale nevím zda byl u vás ventil otevřený .Proto jsem se zeptal.

Toto je odpověď na komentář ( 41 )
+0

Petr Šebesta
( 50 ) 03.03.2019 | 13:58:38

Když u těch MB je to někdy na palici, jak ten EGR funguje - Někdy se při volnoběhu zapne někdy ne. Téměř vždy by měl zapnout(teplota výše 60st a po krátkém plynovém impulzu, ale i to někdy neudělá. Zkouška, která je ve starce je prokazatelná - hodnoty se při sepnutí pohybují od 250 - 300mg. 400 a výše bývá EGR zavřený.

Toto je odpověď na komentář ( 49 )
+0

Libor Fleischhans
( 51 ) 03.03.2019 | 14:33:13

Tady je při zavřeném EGR 560 mg/H, při 28% otevřeném EGR 390 mg/H.

Toto je odpověď na komentář ( 50 )
+0

Petr Šebesta
( 52 ) 03.03.2019 | 14:58:51

Tak to je divné - zkusím se na to zítra podívat jak to má být - myslím, že již tato hodnota by měla vykazovat chybu, ale na 100% to ale nevím.
Mimo soutěž :)
Jen taková myšlenka - nemohou tuto (jak já se domnívám vadnou) hodnotu ovlivňovat pulzace na tom 1 válci?

Toto je odpověď na komentář ( 51 )
+0

Libor Fleischhans
( 53 ) 03.03.2019 | 15:02:44

Standa EGR ověřoval ve STARce a je to v pásmu OK. Jinak ty pulzace na tom jednom válci jsou tak minimální, že to určitě neovlivní. S tím jsem si jist.

Toto je odpověď na komentář ( 52 )
+0

Petr Šebesta
( 54 ) 03.03.2019 | 15:20:07

Tak potom ok - ale ty váhy u sprinteru jsou jak sázka do loterie - píši vzhledem k těm mírným pulzacím a následnému hodnocení lambda. Poškozený o kroužek pod sáním na klapce - na jednu váhu to jezdí na druhou ne - výměna o kroužku jezdí na obě :) Závady které váha dokáže nebo i nedokáže psát mi mnohdy připadnou také pohádkové - jelikož uděláte adaptace a auto zase jezdí - někdy tomu u těch sprintéru opravdu nerozumím. To auto má opravdu trošku specificky emisní software.
Navíc ta jednotka o těch pulsacích neví - provádí tak dlouho korekce až se to prostě pokazí. Mě jen nejde do hlavy, že to nenapíše žádnou chybu - což ovšem u software, který nahrávají chipaři není žádnou vyjímkou - proč by si měli zadělávat na problém, když mu umí předejít.

Toto je odpověď na komentář ( 53 )
+1

Libor Fleischhans
( 55 ) 04.03.2019 | 15:16:12

Tak jsem přidal další tři obrázky (8481/6; 7; 8) a chtěl bych dodat, že jsem se díval i na spínač spojky. ten funguje na sešlápnutí asi 30% pedálu (změna z NE do ANO).

Další pozoruhodnost: Když STAR diagnostikou testuji ručně EGR zavřít/otevřít, tak se tam střídají hodnoty 200 a 500 mg/zdvih. Ve volnoběhu je to po pár minutách z ca 400 na ca 530 mg/zdvih a při automatickém testu je to ca 360 / 520 mg/zdvih. To, že se to liší je určitě tím, že STAR limituje volnoběh od 650 do 750 n/min., ale auto má volnoběh 850/min., což nevím jak snížit

Dále jsem konzultoval s technikem Mercedes Benz a ten mi sdělil, že software, který tam je, tam skutečně patří, ale nikdy není 100% jistota, že software není zmanipulovaný chipařem, protože sice má číslo softwaru, ale nemá kontrolní součet (CVN).

Stále více tedy tíhnu k přeflashování u autorizáku, aby byla jistota, že tam je vše jak má být.

+2

David Chuchma
( 56 ) 04.03.2019 | 15:44:31

citace "Stále více tedy tíhnu k přeflashování u autorizáku"
Já se obávám že tam někde bude zakopaný pes a Tuner udělal někde chybu...
Nejsem si jist s tím flash v MB.
Pokud nebude nová verze SW pro daný vůz, stejným SW DAS v OE MB service nedokáže přehrát.
Ale po radě od kolegy lze donutit nahrátí stejné verze SW jedině když, nástrojem pro chiptuning ( Galleto aj. ) stáhnu současný SW z Flash EPROM a následně ho nahraju zpět a při nahrávání odpojím napětí a jednotka se nedohraje.
A na tento stav DAS reaguje jednotka ještě neuvedena a povolí nahrátí sočasné verze SW v originálním podání.
Je to srozumitelné pane Fleischhans ?

Toto je odpověď na komentář ( 55 )
+4

Petr Šebesta
( 57 ) 05.03.2019 | 10:48:45

Ano - já to sem nechtěl psát, ale přesně tak to dělám - jiná cesta není, nebo jsem ji zatím nenašel. to je ta citace "jelikož pokud je stejná verze tak neznám zatím možnost jak ji přehrát - tedy znám, ale na tom autě bych to asi zatím nezkoušel."z příspěvku 37

(měl jsem zde ML které nepsalo absolutně žádné chybové kódy) stárka neumožňovala přepsat software vzhledem ke stejnému označení - přesně tímto způsobem jsem víceméně poškodil software a po té nahrál originální verzi. Vždycky se u toho trošku potím :)

Toto je odpověď na komentář ( 56 )
+1

Libor Fleischhans
( 58 ) 05.03.2019 | 18:34:44

Je to srozumitelné a jasné. Děkuji za tip. Nedivím se, že se Petr u tohohle úkonu potí. Taky bych se potil.

Mám v hlavě myšlenku na nahrání těmi Tunery a těmi chip-daty, na které to jelo před první havárií motoru. Bylo by to beze strachu a bez investic. majitel je s nimi ve spojení. tedy nepřerušit napětí a nahrát to tam sakum prásk, jak to bylo. Pak pokračovat v analýze, co se změnilo.

jak se pídím po informacích, zjistil jsem další hrůznost. Prý si i autorizovaný pomůže proti "zadaptování" tím, že zkratuje spínač pedálu spojky (stále sepnuto) a pak se prý ECU nezadaptuje. Ale jestli je i tohle pravda, pak mechanici lezou po zdi a Mercedes z oblak nevidí na zem, co se děje. Nevím už kam se obrátit o pomoc. Tohle nemá logiku.

Všem děkuji a prosím o trpělivost, snad už se najde příčina. Doufám, jinak to je pro mne černá nevyřešená můra.

Toto je odpověď na komentář ( 56 )
+0

David Chuchma
( 59 ) 05.03.2019 | 19:25:04

To co tady popisujete je možné jen do určitého období a hlavně u motoru OM651 ve Sprinterech s manuálem, kde byli mantinely docela dost úzké a přísné, ale u novějších jsou dva spínače spojky a v případě to vyhlásí adaptace nulové dávky neprovedena, ale závadu spojkového spínače jednotka nezahlásí
!
Adaptace nulové dávky je v deceleraci po dobu cca 4s a více a tato kalibrace lze provést i na místě na volnoběh. Tuto funkci podporuje systém vstřikování DELPHI.
A pokud je spojka sepnuta, tak to nic neadaptuje...

Toto je odpověď na komentář ( 58 )
+1

Tomáš Kaloč - Autoservis
( 60 ) 06.03.2019 | 16:39:40

Předem upozorňuji, že nechci nikoho naštvat už u takto dlouhém řešení případu. Jenom jsem studoval oba případy jak od pana červeného, tak tento. Jak je to vlastně s tím chipem u ECU? V předchozím případě to nikdo nezmiňuje až tady. To je jisté že někdo software upravoval ? Jestli ano, jak dlouho majitel jezdil s upraveným SW? Je tedy problém najít někoho, kdo umí nahrát 100 procent SW který je "čistý" ? Vzhledem k odpracovaným hodinám na autě se mi jeví toto jako nejrychleší a nejlevnější řešení na zkoušku. Asi nepředpokládám vadnou ECU aby se taklhe choval. Spíše tedy SW. Děkuji za odpověď.

+0

Stanislav Červený
( 61 ) 06.03.2019 | 20:12:27

V předchozím případě je uvedeno, že byl přerán soft i prohozena jednotka "klon". Bohužel si to nelze nijak ověřit, klon jsem viděl, ale byl to klon. Dnes mi volal majitel, je domluveno další přehrátí již "čtvrté" v řadě u kterého by měl být přítomen Libor, aby byla jistota v odrazovém můstku k úspěchu.. Uvidíme jaký to přinese výsledek...

Toto je odpověď na komentář ( 60 )
+0

Libor Fleischhans
( 62 ) 06.03.2019 | 20:54:20

Jo, aby aby byla jistota, budeme to dělat o půlnoci za úplňku a vařit u toho odvar z babského ucha. Snad se to povede. :-)

Toto je odpověď na komentář ( 61 )
+0

Ľubomír Zachar
( 63 ) 06.03.2019 | 22:39:31

Stále mi vrta v hlave jedno ,fungovalo to auto pred poškodením t.j výmenou motora ak áno ,prečo by sa mala stať chyba v softe?.Poškodil sa piest a preto vidím skôr problém v samotnom motore . Tie pulzácie sania sú skôr zaujímavé ten presun rozvodu zuba je tiež zaujímavý ale podľa mňa jeden čítaný zub snímačom je nezaujímavý ,problém by som videl nad 2 snímané zuby..Najjednoduchšie by bolo iste celý set t.j Tacho ,spínačka,motorovka a poistková.Raz som to riešil niekto z Ba chcel vypnúť Dpf a otvoril motorovku a bolo po nej . Boschova motorovka sa dá vzadu kde je BDM navrtať diera asi 15mm a tade sa dá čítať aj písať,robil som to raz. je to dosť opatrný zásah,ale funguje.Cez Flasher to je málo a počul som už že pokým človek nevytiahol celé Bdm nedalo sa zistiť poškodenie softu,možno to bolo ojedinelé ale stalo sa to.Napriek tomu to zatváranie EGR vidím ako naprogramované z dôvodu ochrany motora na základe nejakej funkcie motora ktorá mu vadí ,či je to nejaka nerovnomernosť chodu motora alebo niečo chodu motora.Budem sa veľmi diviť keď bude chyba v softe...Nemám také auto k dosahu ináč by som nejaké data Starom nahral..

Toto je odpověď na komentář ( 61 )
+0

Tomáš Kaloč - Autoservis
( 64 ) 07.03.2019 | 07:46:07

No je tam psáno přepsání staré ECU a výměna ECU. Ale v tomto příspěvku už se zmiňuje, že je tam SW od chipařů, ale v minulém příspěvku bylo psáno že se to vlastně dělo celé v MB servise. Takž vlastně nevíme ani jak ten problém vznikl. V podstatě jsem se chtěl zeptat na to co psal pan Zachar. Jestli zákazník má to auto už dlouhou dobu a problém nastal až teď nebo co vše a v jakém časovém horizontu předcházelo destrukci motoru. Vím, že to sice nevekde k vyřešení případu, ale spíše mě to zajímalo. Tak nějak se vrátit na začátek nebo spíše ještě kousek před začátek.

Toto je odpověď na komentář ( 61 )
+0

Stanislav Červený
( 65 ) 07.03.2019 | 09:15:54

Auto bylo čipované již před poruchou, sám majitel jel s původním motorem (žádné obtíže) , "rána"...majitel zhasl motor,do 5s zastavil u krajnice(díra v pístu 1. válec). Auto se naložilo, odvezlo do MB, na přání majitele se namontoval nový, nastrojený motor a od té chvíle to auto nejede...
Nevím v který moment, ale MB si vyžádal do řj nový soft kvůli záruce na motor. Takže netuším, zda to běželo na původní čipsoft, nebo byl přehrán ještě před spuštěním nového motoru, Majitel tvrdí, že vozidlo na přehrátí přistavoval již třikrát.
Já si to odškrtl jako OK.
Motor byl již třikrát v MB venku rozborka sborka. Při prvním našem měření 18.3.2018 neseděl K/V o zub, posun do 16ot byl o dva zuby. Po poslední rozborce se něco změnilo, K/V již sedí dle vzoru, posun do 16ot jen o jeden zub 20.2.2019. Ale pulsace i anomálie v dynamické kompresi (střh ventilů) zůstala nezměněna. To co provádí řj viz výzkum od 18.3.2018

K novému motoru se navíc přidalo v servise MB: setrvačník, spojka,
Od řešení problému vyměněno v MB... poslední díl výfuku, filtr DPF, vzduch filtr, silenbloky.
Já vyměnil lambdasondu OE (nabíhala 8min). Na přání majitele prohozeno turbo, HMF, řj - klon.
Po poslední laboraci v MB jel majitel jízdu do nj, zde se "rozlítl" EGR, vyměněn za nový...
Celé to trvá ze strany MB cca 2,5 roku. Vozidlo většinu času stojív MB k uzrátí u plotu (GPS), nebo u majitele v kopřivách... tolik příběh.
Na výžádání... majitel již píše román "Můj motor MB" :)

Toto je odpověď na komentář ( 64 )
+0

Libor Fleischhans
( 66 ) 07.03.2019 | 10:54:57

Tak děkuji všem, závada je v ESP, která v jistých (zatím nevím jakých) okamžicích zasahuje do výkonu vozidla.

Přivedla mne na to přivřením klapku v sání při akceleraci (tu jsem doposud nelogoval, dnes poprvé, protože u sebe nemá skoro žádné jiné další zajímavé hodnoty) a dobře jsem udělal.

Klapka mi napověděla a podíval jsem se do uložených závad ESP a tam jsem našel neaktivní závadu 6800. Po jejím smazání a ujetí dalších jízdních testů se tam uložila po hodině a půl znova. Ve STAR není žádná další informace a tak jsem nahrál z ESP pár logů, ale nyní musím odjet. Vyhodnotím až večer nebo zítra.
Všem děkuji, pokračování zítra!

+0

Stanislav Červený
( 67 ) 07.03.2019 | 11:26:24

To je jen jev, to jsem také řešil bosch to ukladá pod P2800, viz můj případ, ale po smazání to nevedlo ke změně. Myslel jsem si, že proto to jede na 50% Ani v MB mi neuměli říci co to je zač. Byl jsem tam kvůli tomu přímo s majitelem. Nepodařilo se mi, ale dohledat co to je. :( Ukládá se to sporadicky. Pouze se odstranil P2808. Byl prošláplý brzdový snímač.

Toto je odpověď na komentář ( 66 )
+0

Petr Šebesta
( 68 ) 07.03.2019 | 13:44:19

P2800 bude zase nějaký bug v Bosch - ten upozorňuje že v řídící jednotce
EGS je chyba 22- EGS tam není :)

Star
Jev 2800 - řízení převodovky V řídící jednotce EGS jsou k dispozici aktuální chybové kody. (Chyba 22)

Ještě se zeptám - někde jsem četl, že byl dovezen motor na paletě a jen se cvaknul na řídící jednotku. Mohu si tedy myslet to, že došlo s motorem zároveň i k výměně motorového svazku?

Toto je odpověď na komentář ( 67 )
+0

Stanislav Červený
( 69 ) 07.03.2019 | 18:28:21

Omlouvám se, už to "P" beru automaticky v KTS to byla chyba v ESP var8.1....tedy C2800 (6800)
Ano motor byl na paletě i se svazkem. Ale jestli myslíte, co jsem si myslel já, tak původní svazek je již na motoru ve voze.

Toto je odpověď na komentář ( 68 )
+0

Petr Šebesta
( 70 ) 07.03.2019 | 13:15:46

Tak to jsem rád, že tím netrpím sám. Řekl bych, že je to nemoc z povolání z přepracování s nemožností se od problému oprostit.- měli by jsme za to být odškodněni a pobírat rentu.

Zde, ale nejspíše problém nebude. Nejedná se o chybový kód nýbrž jev.

6800-000 Das ereignis tritt auf wenn während der Diagnose eine ABS - Einmischung erfolgt

Něco ve smyslu - Jev nastane pokud je během diagnostiky aktivován ABS

Za mne- uložený jev neovlivňuje chování vozidla - je to jen informace, že něco nastalo

Myslím, že můžeme pokračovat dále :)

Toto je odpověď na komentář ( 66 )
+0

Libor Fleischhans
( 71 ) 07.03.2019 | 13:45:28

Nene pánové, trefa do černého! Jak píše pan Šebesta, jsou to sice “jevy” ale já jsem je chtěl vidět. Takže zásahy ABS to jsou, ale je jasně vidět anomálie v LOGu, takže zítra to jde na oscilokop. Při záběru, když je točivý moment největší, jsou na jednom z zředních kol zuby. Nato zavře klapka a zuby zmizí. Nic se neuloží, ale když zopakuji 10 alkcelerací, tak to dá do pasivních závad 6800, nic víc. Ty zuby nahraju ještě TEXVIKem a posadím to sem. Vypadá to jako rozvibrované ložisko nebo rozkmitaný hřídel v největším záběru.

Toto je odpověď na komentář ( 70 )
+0

Petr Šebesta
( 72 ) 07.03.2019 | 14:05:31

Já Vám to přeji, ale stejně tomu nevěřím :) Jakou by to mělo souvislost s adaptacemi. Nicméně těším se na další zajímavé měření

Toto je odpověď na komentář ( 71 )
+0

Petr Šebesta
( 73 ) 07.03.2019 | 14:29:48

Nemám tady žádného Sprintera, ale tak nějak co jsem kdy laboroval - tak bez jednotky ABS ESP se u MB většinou rozsvítí kontrolka, ale auta normálně jezdí - možná bych to vyzkoušel s tou odpojenou jednotkou ABS ESP - jestli dojde k nějaké změně. To samé u vadných snímačů ABS - nikdy jsem se nesetkal s tím, že by to auto jelo v nouzáku nebo jinak. Jedině kdy jsem se setkal s ovlivněním ESP vůči motoru a to bylo jen specificky v zatáčkách (aktivace) špatně seřízená geometrie, rozdíl v obvodu kol, přesazený volant = nulová poloha.

Snad jednou, ale nejsem si zcela jist - dělal omezení motoru snímač příčného zrychlení nebo snímač otáčení

Ale ani toto mi nedává logiku s adaptacemi.

Toto je odpověď na komentář ( 71 )
+0

Petr Šebesta
( 74 ) 08.03.2019 | 11:25:59

Pokud máte Starku k dispozici
ESP _Ovládání_ Jízdní test
ESP _ Ovládání _ Zkouška snímače otáček

Toto je odpověď na komentář ( 71 )
+0

Libor Fleischhans
( 75 ) 08.03.2019 | 13:10:55

Dobrý den Patře, ten vyjde OK, ale přidávám další obrázky...

Toto je odpověď na komentář ( 74 )
+0

Petr Šebesta
( 76 ) 08.03.2019 | 13:49:17

Vyzkoušejte s odpojenou jednotkou abs esp - samotného mne to zajímá jestli to pojede nebo ne - většina MB bez toho funguje.

Toto je odpověď na komentář ( 75 )
+0

Libor Fleischhans
( 77 ) 08.03.2019 | 15:39:55

Odjíždím na 14 dní pryč a už na to nemám čas. Určitě se bude muset něco dělat s tou motorovkou. Je zalepená nějakým bílým silikonem, někdo byl vevnitř a ty otáčky 850/min. nesedí s údajem Sollwert. Nejdou udělat některé testy. Chci to dotáhnout, ale až po geometrii a inspekci/očistě snímače. Moc děkuji pane Šebesta!!!

Toto je odpověď na komentář ( 76 )
+0

Jiří Černý Autoelektro-Liberec
( 78 ) 10.03.2019 | 18:46:19

Umím si představit zásahy do výkonu motoru.Klapka,tlak turba i paliva.Jak by to ale souviselo s EGR? Posouvání adaptací je z tohohle pohledu taky zvláštní.Měly by to být normální zásahy ovládání kroutícího momentu,ale proč adaptace které je třeba přenastavit zpět testrem?Když už, uměl bych představit opravu vypnutím klíčku a opětným spuštěním.v každém případě zajímavý a poučný případ.

Toto je odpověď na komentář ( 71 )
+0

Libor Fleischhans
( 79 ) 25.03.2019 | 08:38:38

Přesně jak píšeš, ale domnívám se, že toto je nanejvýš strašně kuriózní náhoda, kdy zadní levé kolo neustále sporadicky jemně a velmi často "prokluzuje". To asi nikdo v praxi nezkoušel. Proto taky nikdo neví, že by se adaptace tohoto stavu mohla chytit a adaptovat "vše" na redukovaný výkon. V popisu řídící jednotky o tom není ani čárka, jak vypadají algoritmy vnitřní organizace stahování výkonu, protože za bezvadného stavu kolo proklouzne sem tam a nemůže dát takové kontinuálně probíhající adaptaci prostor. Takže se uvidí.

V analýze se bude pokračovat, teď tam dal majitel původní opravený motor a ten prý se zadaptovával taky drahnou chvilku zpět, až teď prý jede. Ale provedly se DVĚ změny najednou (vyčištění AMR senzorů zadních kol a výměna motoru), takže se neví, co ten "návrat" adaptace způsobil. Prý po naměření všeho tam půjde reklamovaný motor zpět. Tak jsem nedočkavý, jak tohle dopadne. Je to případ roku, to bezesporu.

Toto je odpověď na komentář ( 78 )
+0

Eči
( 80 ) 07.03.2019 | 20:06:04

Nemusí to mať nič spoločné s týmto prípadom, ale reagujem na spomenutú možnosť vplyvu ESP-ABS na chod motora a správanie sa vozidla. Dnes som tu mal tzv. "auto" Smart, koncern MB. Priviezli ho z iného servisu, kde sa chlapci narobili s výmenou zberného výf. potrubia integrovaného spolu s turbom. (prasknuté potrubie, turbo na šrot). Lenže po naštartovaní a rozbehu sa rozsvietila výstražná kontrolka (žltý trojuholník) a vozidlo prestalo reagovať na plynový pedál, išlo len na voľnobeh. Po vypnutí kľúča a novom štarte, všetko OK. Závadu spájali s prácou, ktorú robili. Toto sa stávalo aj za jazdy a nečakane.
Pripojil som diag. Das-Xentry a navolil som krátky test. RJ elektroniky motoru MEG vypísala tri závady a všetky sa týkali snímača uhla natočenia volantu. RJ ABS nevypísala nič!?. Preveril som všetko možné aj nemožné, akčné členy, funkcie prevodovky, atd. závady som vymazal, a išiel som na skúš. jazdu. Už pri výjazde z dielne zaplo výstrahu a plyn. pedál bez reakcie. Znovu štart, jazda a volant bol posunutý cca 20° do prava. Návrat do dielne, nastavenie geometrie, volant do roviny, výmaz tých istých závad. Skúška na mieste, volant doľava, doprava, jazda a všetko OK! Takže na Smarte (MB) je bezpečnosť na základe info od brzdových asistentov riešená takto. Jednoducho vás nepustí na cestu. Možno práve Sprinter po viacerých nekorektných údajoch od asistentov bŕzd, prevodovky, alebo podvozku to rieši postupným uberaním na výkone, až po núdz. režim, kedy má toho ECU už dosť a už to odmieta po niekoľkých km tolerovať.
Šalvie přeslenitá neboli babské ucho při splnu pomáhá!

+0

Stanislav Červený
( 81 ) 08.03.2019 | 08:58:47

Tímto směrem jsem šel také, udělal jsem testy řj na brzdách, vše procházelo. Tak jsem od této myšlenky upustil. Jelikož ta podivná regulace motoru probíhá i když vozidlo stojí, a brzdy bez závad, pak už jsem nedělal ani zkušební jízdy, stačila volná akcelerace na místě a je to tam. Jak to ovlivní brzdy, když vozidlo stojí, pamnět bez závad = není žádné omezení?
Ale už jsem se jednou setkal, že motor běžel na 50%, nakonec to bylo v ABS, ale stěžovalo si to na snímač, byla uložena závada. Tady uložená není, ani nesvítí varování...omezení.

+0

Petr Šebesta
( 82 ) 08.03.2019 | 13:53:50

Pokud je volant na značce a sedí značka na hřebenu - tak je špatně seřízená geometrie

+1

Libor Fleischhans
( 83 ) 09.03.2019 | 07:20:09

Provedl jsem celkem 17 testovacích jízd s nahráváním vybraných skupin hodnot (u Mercedesa nejdou nahrát najednou všechny potřebné hodnoty), 4 základní nastavení. Po každém novém základním nastavení sice nastal subjektivní dojem, že se motoru vrací výkon, ale již při první jízdě bylo vidět omezování výkonu samotnou řídící jednotkou motoru. Po zjištění, že se i škrtící klapka, která jinak při akceleraci nesmí být aktivní, jevila náznaky přivírání, soustředila se pozornost na ESP, kterým je auto vybaveno.

ESP skutečně zasahuje (v paměti napsány zásahy i po velmi pomalé pozvolné jízdě). Záznamy jak diagnostických hodnot, tak z osciloskopického záznamu dokazují, že snímač magnetického kroužku z levého zadního kola ukazuje sporadicky, leč prakticky neustále, defektní průběhy patrně vlivem znečištění v lokalitě snímacího magnetického kroužku. Dále bylo sledováním ESP hodnot zjištěno, že není správně nastavená geometrie (při rovné jízdě ukazuje úhel volantu - 7,15 ° natočení doleva, což je špatně a podporuje to zásahy ESP zejména s defektním zadním levým signálem snímače).

Protože s těmito zjištěnými závadami zatím nelze pokračovat v dalším bádání a není vyloučeno, že odstraněním zjištěného problémy s úbytkem výkonu by mohly ustat (mohla by to být jedna z příčin nebo dokonce ta hlavní), je potřeba uvést geometrii do pořádku (volant rovně a úhel volantu 0° při jízdě rovně) a rozebrat a vyčistit okolí magnetického kroužku AMR senzoru (vyobrazená závada nevypadá na defekt snímače, nýbrž na silné znečištění).

Teprve poté je možné dále sledovat vývoj ovlivňování výkonu, pokud to však bude ještě třeba. Na "neoriginální software", který by mohl dělat potíže, je podezření stále, protože samotné volnoběžné otáčky 850/min. řídí originální software v toleranci 650 až 800/min., takže ve vozidle není původní SW.

+3

sup
( 84 ) 28.03.2019 | 15:16:41

Zdravím, nechci se vnucovat, ale jsem si jist že medvědi padají do nouzáku zásahem ASR, odjakživa, a jelikož je ASR součástí ESP, nepochybně to podědilo. Je schopno odstavit auto i kvůli takové hlouposti jako je nesouměrnost brzd, např. přibrzďující jedno kolo na ruční brzdu. Mám s tím těžké zkušenosti. Bez jakéhokoli hlášení nebo uložené chyby.

Toto je odpověď na komentář ( 83 )
+0

Stanislav Červený
( 85 ) 28.03.2019 | 17:53:55

Mohu trošku oponovat? Netvrdím, že to tím není, já sám nevím. :) Dobře, vymažu pamněť závad a položím si otázku...Jak to ta potvara ESP při stojícím vozidle opět zjistí, když ten motor běží "ekologicky" stále bezezměny i na místě. Taky mám otázku proč by řj stahovala turbo, otvírala egr, a dávku nechala? Když stačí jen potlačit dávku, nebo vstřiky samotné. (motor jede v "nouzi" hned od otočení klíčku)
Také je to až moc chytré ESP, ono se podívá, jak rychle vozidlo jede, jakým tlakem brzdíte, kam volantem točíte, které kolo se protáčí, přibržďuje, a zda směr vozidla jde do směru natočení volantu...z toho rozhodne, zda bude některé kolo přibržďovat, nebo omezí výkon, nebo naopak výkon přidá. Co si z toho vybrat?
Pak se nesmí zapomenout, že zkouška snímače se provádí pouze do 10km/h (rozjezd, dojezd) a to v přímém směru (diferenciál, zatáčky) tolik Bosch.

Toto je odpověď na komentář ( 84 )
+0

sup
( 86 ) 28.03.2019 | 20:51:54

Zdravím, nemusíte oponovat, není čemu. Já jen reagoval na úvahy ohledně ESP a signálu z kola. Je tu zřejmé z vašich popisů že se systém rozšteluje při jízdě, i když krátké. ESP (převlečené a nateklé ASR s přivěšenými dalšími asistenty) jakožto bezpečnostní systém prvního řádu kope rovnou za EGAS jednotku, aspoň já to tak chápu, a dle mých zkušeností není mezi programátory MB většího boha než je EGAS, i když dnes již elegantně integrovaný do ECU motoru. Pro mně jsou dva druhy nouzáku, jeden emisní, ten je jasný, a pak ten který Vás překvapí, když to nejmíň čekáte a nemáte šajn, co se děje, jestli někde ESP se svým 250 Hz kontrolním režimem něco vidí aniž se to ještě projevilo nebo máte chybu v BUSUa nebo.... Můžete si na pedál klidně lehnout, a nepojede a nepojede.Zářným příkladem budiž SMART, kde se snad vše co se může podělat projeví nouzákem nebo nemožností řadit, ale bude na Vás svítit žlutý trojúhelník. Chápu že Vás to štve, tolik času a energie a výsledek nejistý, jen se snažím upozornit že MB to s tou opatrností a bezpečností dávno přehání a to co vy vidíte jako nelogické zásahy klapky a Egru a já nevím čeho může být pouze reakce systému na neodborný zásah tunéra v kombinaci s běžnou závadou na bezpečnosti. Pokud ovšem je motor OK. Omlouvám se za příspěvek.

Toto je odpověď na komentář ( 85 )
+1

Eči
( 87 ) 29.03.2019 | 19:37:34

Zdravím, spomenuli ste Smart? Tá "peňaženka" ma dávnejšie vytrápila žltým trojuholníkom ktorý sa rozsvietil nelogicky a hocikedy. Núdzový režim bol nekompromisný: nejdú zaradiť rýchl. stupne, motor na voľnobehu, nedá sa pridať plyn. Vypnúť kľúč, zapnúť a zase to išlo. Až na radu priateľa z MB, aby som vymenil snímač bočného zrýchlenia a nešpekuloval nad nejakým meraním paralelnou diag., sa závada už neopakovala. Tento snímač taktiež patrí medzi asistentov ABS. Pokiaľ sa na ten snímač účelovo nezameriate, DAS vám nič neprezradí. Je tam len možnosť vynulovania po výmene. Pred výmenou bola hodnota vždy na 0,000, po výmene 0,200 (ak si dobre pamätám). Toť len skúsenosť.

Toto je odpověď na komentář ( 86 )
+0

sup
( 88 ) 31.03.2019 | 09:52:16

Zdravím, ano, věřím klidně vše. Já ho kdysi koupil ženě jako první auto s automatem na ježdění po městě, a docílil jsem málem toho že nechtěla jezdit vůbec. V bazaru fajn jako vítr, naloženo na podval a doma už z podvalu nesjelo. Měsíc jsem laboroval, sporadická " chyba regulace plnicího tlaku", nové turbo (origo Garret přímo z fabriky, po 5tisících z něj teklo jak ženichovi z ciciny ) nepomohlo, to jejich ovládání s trojvývodovým bajpásem je taky fajn, žena už do toho nechtěla lézt, vždycky jí to lehlo když se rozjížděla z křižovatky a všichni s chutí troubili a smáli se jí. Nakonec po nějakých měřeních jsem vyměnil MAP senzor a hotovo, zcela nečekaně i na volnoběh zběsile vyletěl, ale to asi dělaj všechny po čase. Jen kdyby to nerozsvěcelo ten podělaný ASR trojúhelník, já pořád dělal adaptace převodovky a prokluzu spojky, nespojoval jsem to nějak s motorem, ten byl prakticky čistý. Nakonec jsem udělal GO a jezdí v rodině dodnes, ale se snachou, ta mu dává koule. Dělali to extra pro blondýny, proto je tam vše hlídáno a blokováno na smrt. Netopí, je nehezký, ale má vyjímku na parkování a to je fajn. Přeji hodně štěstí.

Toto je odpověď na komentář ( 87 )
+0

Petr Šebesta
( 89 ) 28.03.2019 | 20:23:36

Ale, zde nejde o uvedení do nouzového stavu

Toto je odpověď na komentář ( 84 )
+0

Libor Fleischhans
( 90 ) 28.03.2019 | 22:19:28

Moc děkuji "supe" :-), myslím si to také, ale potvrdit nebo vyvrátit to budeme moci až se tam vrátí ten motor zpět. Majitel totiž hned po odstranění nečistot a tedy závady zásahů ESP díky elektronickému rušení AMR senzoru, vyměnil současně motor. Přičemž řekl doslova, že se "auto postupným najížděním km rozjelo a nyní jede s očekávaným výkonem".

Otázkou je, zda by se to nestalo i s reklamovaným motorem, kdyby se býval byl nechal ve vozidle po vyčištění snímačů AMR zadních kol, zejména reklamovaného zadního levého. Veškeré další diskuze jsou spekulace a já budu velmi rád, když nám to majitel nechá dořešit.

Standovi bych jen řekl, že první přišlo omezení výkonu snížením plnícího tlaku ruku v ruce s dávkováním paliva a pak teprve se otevíral čím dál více a více EGR (a proč ne, když vypočtená zátěž 100% je redukována zásahem koeficientem 0,8, pak 0,6 pak 0,4). Jestli si dobře vzpomínám, tak s přelepenou váhou to po sešlápnutí pedálu zabralo a pak oderegulovalo, až to nejelo se 100% pedálem a Kick Downem ani z kopce. Myslím, že bude mít "sup" s nekompromisními zásahy ESP pravdu. Když jsem napojil AVL XDS 1000, hlásil chybu 0068 nikoliv jako "jev" nebo "zásah" (ve STAR diagnostice je to doplněno poznámkou "není potřeba žádných opatření." ..ale jako "chybu" v podobě příliš častých zásahů ASR! Ale raději počkejme. Supova zkušenost mi připadá při pohledu na schéma zapojení jednotek jak do sebe zasahují, realističtější.

Toto je odpověď na komentář ( 84 )
+0

sup
( 91 ) 29.03.2019 | 05:20:07

Dobrý den, p. Fleischhansi, p.Červený, p. Šebesto a další, před kterými musí smeknout ohledně jejich znalostí a praxe. Já sice hrabu v plechovkách už skoro 40 let, ale nikdy bych se s vámi nesrovnával. Pouze mi není primárně jasné, proč někdo kdo má talent na tyhle elektronické sračky jako máte Vy (neb elektronika v takové míře jako dnes v autě nemá dle mého názoru co dělat, jak říká jeden můj známý elektronika rovná se smrt automobilu) ztrácejí tolik cenného času s něčím, co je podle mně klinicky mrtvé. Pokud mohu soudit, bez revize hlavy, napínáku, lišt a rozvodů, vyklínování silentbloků a hlavně odstranění VŠECH závad a jevů (taky nechápu proč to DAS tak dělí, člověk pak má tendenci jevy podceňovat) je zbytečné mrhat energii na měření. I jehla v kupce se lépe hledá když se kupka nechá shořet. Auta s hvězdou dle mého těží a zároveň jsou schizofrenní na to že každé malé dítě ví že medvědi běhají po zadních, a tudíž sladit náhon na zadní s tím zástupem asistentů brzd, rozjezdu, stabilizace, do kopce, z kopce, mutilink, variabilní tuhost a kdesi cosi musí být pro konstruktéry na bednu. Teď ještě radar, tempomat, podle mně to dělá z majitelů idioty a z mechaniků kretény před těmi idioty. Proto vám přeji hodně štěstí v tom co umíte, hlavně nepodlehněte pocitu, že všechno se dá změřit a vypočítat. Heslo co nejde silou jde ještě větší silou neplatí stopro. Obvzvláště když auto nemáte plně pod kontrolou a hrabe se v něm kdekdo.

Toto je odpověď na komentář ( 90 )
+1

Stanislav Červený
( 92 ) 29.03.2019 | 06:33:11

Na to mohu jen říci, že vozidlo je pod záštitou autorizovaného servisu MB, který ani neví, co se v systému vozu děje.
My už se jen snažíme rozmotat hádanku proč se konkrétní věc v motoru děje,a pomoci tak zoufalému majiteli. A to pouze měřením, do motoru se nesmělo. Zatím vyhořel jen EGR, což nás ani neudivuje...

Toto je odpověď na komentář ( 91 )
+0

Petr Šebesta
( 93 ) 29.03.2019 | 12:19:32

Teď mi zde přijel jeden Sprinter označení 906153 je v něm sice 6 val. motor a automatická převodovka. (zakázka nakódovat nové autoradio).
Tak jsem jen něco zkusil : odpojil jsem řídící jednotku ABS ESP a jel projet auto - neukazuje rychlost, neřadí převodovka (zařazen st.2)- tomu všemu rozumím. Motor jde zcela normálně - do nouzového stavu nepadá.
Pokud je tedy podezření na asistenty ESP ABS proč to neověřit třeba tímto způsobem - nicméně už jsem odpojení jednotky doporučoval, jen jsem si nebyl jistý, jak na to zareaguje ECU motoru.

Toto je odpověď na komentář ( 91 )
+2

Libor Fleischhans
( 94 ) 29.03.2019 | 12:56:06

Velmi dobrý tip pane Šebesta, děkujeme, Standa ho má u sebe, já ne, ale určitě to čte. Palec nahoru!

Toto je odpověď na komentář ( 93 )
+0

Petr Šebesta
( 95 ) 29.03.2019 | 14:19:03

POZOR POZOR právě teď jsem zkusil : Sprinter 906155 4 válcový motor Manuální převodovka - odpojení ABS ESP - motor je v klasickém nouzáku. Kontrolka motoru se nerozsvítí. Tak je to u každého auta trošku odlišné.

Toto je odpověď na komentář ( 94 )
+2

Libor Fleischhans
( 96 ) 29.03.2019 | 18:36:31

Nevadí :-)))

Toto je odpověď na komentář ( 95 )
+0

sup
( 97 ) 30.03.2019 | 10:15:33

Zdravím, nechci to tady zaplevelit, ale reakce jsou a to je dobře. Obával jsem se p. Šebesto, že u tak nového stroje to neprojde, bezpečnost nadevše. Doby kdy to jen rozsvítilo stromeček na přístrojovce jsou pryč. Navíc jsem si jist že ECU vybírá z nějakých statusů priority, kdy má co odpojit a rozsvítit a iritovat majitele, vyděsit ho a nechat se odvézt do autorizáku a platit a platit.
Jen pro zábavu a pro poučení : Hledal jsem na svém SECu z r. 93 celou zimu důvod zcela náhodného rozsvěcení ABS a ASR za jízdy, občas jedna, občas obě, ale málokdy bez výkonu, občas po startu. proměřil jsem všechno co schémata nabídla, Řj proměřeny, signály proměřěny, ŘJ Egas ( tady ještě samostatná) otestována známým co se na to specializuje jako bezchybná), zkrátka nakonec jsem náhodně zachytil záznam že ztrácí cívka relé napájení tlakového čerpadla ASR, jen tak jednou ze sta. Relé vyměněno, hurá, jedeme, po asi pětistech km zase to samé, takže znovu, usoudil jsem že je něco s tím čerpadélkem nebo regulačním ventilem. Přístup nula, jedině rozebrat hl. brzd. válec. Nakonec mně napadlo pomocí HHT spustit akční členy a čerpadlo nechat hrkat jako test, asi dvacet testů (je to časově omezeno) a hle, od té doby klid. Takže výměna brzd. kapaliny ( zde opět pomocí HHT, jinak se nevymění i v zásobníku tlaku a těch dalších srágorách), pár testů a hurá na dovolenou. Auto po celkové GO, nejni se čeho bát. Ujeli jsme se ženou asi stopadesát km po dálnici, žena poplácala středový tunel se slovy "jede jako vítr, hodnej" a hop, svítí ASR,ABS, nouzák na padesát, odbočka v nedohlednu. Chtěl jsem to zapálit, ale restart to spravil, jedeme dál, paráda, stopade na tacho a hop, zase stromeček svítí a krokem. Nervák jsem dost velký, hlava šrotuje a tak mně napadlo že pokaždé před tím humbukem jsme na té naší ECHT GOLD dálnici přejeli docela velký hup, nemá to s tím kurva nějakou spojitost? Tak jsem v hodobóžo hadrech lezl kolem auta, omacávám kotouče, zdál se pr. zadní malinko teplejší. Brzdy komlet nové, i parkovačka, medvědi to mají jako z kočáru bubínkové, napadlo mně že to systém zachytí, když dvě a půl tuny letí luftem a kolo se začne zastavovat rychleji než to druhé? Nevěřím tomu ale zoufalství je nejlepší motivátor, takže kolo dolů, kotouč i brzdič, ubrat samostav, smontovat, umýt se v rose a …… od té doby jsem v klidu. Akorát už nevěřím, když někdo řekne že to a tamto elektronika nedokáže rozvrátit.
Admin nechť rozhodne co s tím postřehem, jež sem vlastně nepatří.

Toto je odpověď na komentář ( 95 )
+3

Libor Fleischhans
( 98 ) 31.03.2019 | 20:16:31

Ale právě že patří a moc díky za něj! Zdá se, že elektronika i autorizovaným přerůstá přes hlavu.

Toto je odpověď na komentář ( 97 )
+0

Tomáš Kaloč - Autoservis
( 99 ) 30.03.2019 | 02:31:24

Tak tady bych si, s dovolením zdejších kapacit, dovolil tak trochu oponovat. Celkovým odpojením celého systému se uvede, dle mého názoru, systém abs, esp do nouzového režimu, respektive jednotka motoru už s tímto systémem nepočítá. V případě funkčního systému jednotka stále spolupracuje se všemi čidly a neumí si poradit s jejich defekty. Pro příklad, defektní, nebo zanesený kroužek abs, vnesený cizí objekt, který zmate čidlo a tím celý systém, s kterým konstruktér, a ve výsledku i mechanik, který se až v krajní metodě uchýlí vytáhnout osciloskop, který krásně napoví, s ním hned nepočítá, může mechanika dostatečně zmást. Ale mluvím za nás smrtelníky :)

Toto je odpověď na komentář ( 93 )
+0

Petr Šebesta
( 100 ) 30.03.2019 | 07:39:30

Ano, plně s Vámi souhlasím. Ale zde je řešeno to, že systém ABS ESP zasahuje do jednotky ECU. Viz komentář 66,71,83.
Předpokládal jsem, že pokud vyřadím systém tak o něm jednotka nebude vědět (jak píšete) tzn. nemělo by z tohoto důvodu docházet k přepisu adaptací a pozvolnému snížení výkonu - jak je zde uváděno.

Toto je odpověď na komentář ( 99 )
+0

Tomáš Kaloč - Autoservis
( 101 ) 30.03.2019 | 21:05:13

V tomto máte pravdu. Ale na druhou stranu, uvedu smyšlený případ. Vezmu tohle auto a budu jej provozovat někde v horách, kde budu jezdit do kopce pořád štěrk a sníh, kdy mě bude abs ( esp ) neustále zasahovat do výkonu motoru, pak se mě z toho jednotka adaptuje tak, že jednou vyjedu na asfalt a auto pojede jak stará naftová atmosféra? Jen takový dotaz Chytřejší mě opravte :)

Toto je odpověď na komentář ( 100 )
+4

Petr Šebesta
( 102 ) 30.03.2019 | 22:02:37

Přesně - proto se ta anomálie ABS, ESP která tam nejspíše bude objevuje jen v jevech. Dal jste moc pěkný, logický a pochopitelný příklad.

Toto je odpověď na komentář ( 101 )
+2

sup
( 103 ) 31.03.2019 | 10:09:34

Dobrý den, dal jsem Vám palec, jdete na to jistě logicky. Žádný medvěd by za chvíli nejezdil. Myslím že každému tady je jasné, že se v tomto autě povedlo zkřížit více neštěstí do hotové katastrofy, a obdivuji p. Červeného že to ještě nezapálil s takovým poctivým přístupem. Já vidím primárně problém v čipu, ten starý motor jistě nelehnul stářím. Jako majitel bych už o něm nechtěl ani slyšet a PRVNÍ co bych tam cpal origo SW. Motor udělat není problém, zbavit podvozek chyb změřitelných asi taky. No a pak již zbude mnohem méně neznámých v rovnici....

Toto je odpověď na komentář ( 101 )
+1

David Hanus
( 104 ) 31.03.2019 | 13:56:03

Já vám to ještě zamotám.Pokud dojde na sněhu k zásahu jednotky a jednotka vidí že po zásahu kolo reagovalo nemá důvod se adaptovat protože to pomohlo ale pokud je na snímači nebo kroužku problém nic na to nepomáhá a podle mě se dostane do stavu na kterej není maprogramovaná divné je že prostě nenapíše že je problém na daném kole.U renaltů je častej problém že pukne impulzní kroužek a taky to zblbne jednotku že dochází k aktivaci čerpadla ale nakonec zapíše problém snímače.

Toto je odpověď na komentář ( 101 )
+0

Libor Fleischhans
( 105 ) 31.03.2019 | 20:24:33

Jenže tady není puklé segmentové kolo, ale zcela nepravidelně, ale velmi často a sporadicky vždy jinak signalizuje AMR, že se "prosmekává" kolo. Proto asi žádná chyba. AVL tuto chybu však interpretuje jako skutečnou závadu, ne jako jev, nebo zásah, kterému není potřeba věnovat žádnou pozornost (STAR, DAS).

A jestli algoritmus jednoduše "dělí" počítaný výkon koeficientem a posílá to do standardních map k jejich korekci, neštěstí a adaptací je na světě. Bohužel jejich kanceláře jsou zvukotěsné a nad oblaky. Jak slyším a čtu, připravují další "chujoviny" co ta auta bude z podobných překombinovaných velekomplikovaných příčin zastavovat.

Toto je odpověď na komentář ( 104 )
+0

sup
( 106 ) 31.03.2019 | 21:53:43

Zdravím, jsem moc zvědav jak to dopadne, p. Fleischhansi, jaké bude rozhřešení. Pro pobavení odborníků uvedu zde případ, jež jasně ukazuje že cesty páně jsou nevyzpytatelné a že zastánci Koncernu, jež jistě nyní chodí s nosy nahoru a říkají že by si nikdy tu plečku s hvězdou nepořídili jsou mimo. Jistě už mnozí onen problém řešili a byla to hračka, ale někdo možná ne.
Loni před zimou mi ráno na dílnu hodili služebáka Roomstra 1.2 Hned To Prodej se slovy "Ty vole málem jsme sem nedoskákali, koukni na to, rozsvítilo se tam ESP nebo tak nějak. Dobrá, napíchnuto, nic jen obligátní u VW " Brzd. spínač nesprávný signál". Kouknu do motoru, lambda rozžvýkaná tak že ta svině kuna musela odejít bez zubů, ale hláška žádná, motor na volnoběh normál, do otáček taky, nic nesvítí. Tak spínač ven, asi prošláplý, rozebrán, čudlík znovu nastaven, zkouška na Odisu, všechny ŘJ ho vidí správně, super. Jedu ven, vše ok, po 4 km na křižovatce halt, zdálo se že budu tlačit, až na Kickdown vyletěl jako blbec. jinak jen volnoběh. Tak na dílnu, znovu vše čisté, jen motor hlásí "brzd. spínač". ESP ne. Dobře, stejně musím pro lambdu, mají to skladem, tak vše vyměním, znovu Odis, ŘJ vidí vše OK, jedu jak frajer a po 4km znovu halt a rozsvícená ne ESP, ale to EPC nebo jak to tam je. Přískoky na dílnu, proměřuji dráty jako pako, nechápu proč se vše na diagnostice hlásí správně, ale ECU motoru pořád zapisuje chybu spínače, přitom ho vidí dobře a ESP ho vidí stejně a je v poho? Venku mě čekal na opravu bagr a Transportér, a já se tam kopal v káblech a prohledával Elsu, co to je za kontrolka co svítí. Asi jsem retardovaný, v celé Else jsem o EPC nebo EPS nic nenašel, nakonec manuál k Roomstru mě poučil o " kontrolní svítilně poruchy elektroniky motoru". Bravo. Já už páral svazky na kolenou pod přístrojovkou, a najednou jsem si všiml, že odraz brzd. světla na vratech je nějaký šišatý, jdu se podívat a z brzd svítila jenom ta LED lišta, jinak nic. Polil mně smrtelný pot, jak jsem to viděl a proklel jsem Koncern, hovada, celou dobu žádná hláška na palubce, že nejdou 2 žárovky , a jindy to řve jen co prdne žárovička někde v popelníku, hned mi bylo jasno že ECU testuje ten podělaný spínač přes vlákna. Vyměněno za deset minut, šichta u konce, auto s novou sondou jelo jako zvíře, vše super. Řekněte sami, nevypili byste si?

Toto je odpověď na komentář ( 105 )
+1

Autobest Best
( 107 ) 29.03.2019 | 06:53:40

Proč se dělá vše najednou při postupu jedno po druhém již mohlo být jasno
Kdo vlastně rozhoduje co se bude dělat jako by někdo chtěl aby se nevědělo

Toto je odpověď na komentář ( 90 )
+0

Libor Fleischhans
( 108 ) 29.03.2019 | 08:29:45

Majitel je svérázný chlapík.

Toto je odpověď na komentář ( 107 )
+0

Petr Šebesta
( 109 ) 31.03.2019 | 21:43:01

Sup - zdravím a i ostatním dobrý večer.
Přesně, ale to tvrdím od samého začátku (přehrát nahradit ECU) a není mi jasno proč to ještě nikdo neudělal. Není to až takový problém.

Na vyměněném (nově dodaném) motoru jsou patrné i naměřené pulzace na 1 válci (evidentně se objevují na snímači tlaku v sací potrubí) - jako by to nikoho nezajímalo - údajně není možnost motor rozdělat.
Pulzace mohou mít vliv na zápis adaptací.
Můj tip je:
vadné sedlo ventilu ( částečně vyvrací měření komprese)
Záměna ventilových pružin ( měření komprese toto nedokáže zjistit)
ESP - je možné že způsobuje nějaké anomálie, ale k výše uvedeným závadám motoru se mi tomuto moc nechce věřit - prostě ty věci mi nedávají žádnou logiku.
Motor je nyní zaměněn za původní a tak nějak tuším, že je opět nějaký problém. ( nikde "Sláva jede to")
Z toho důvodu bych opravdu začal opět od ECU

" jen taková moje myšlenka i potvrzená praxi."
Dávali jsme před léty dohromady nějaký auto MB (W211) - dovezli to tak nějak polo rozdělané z nějakého servisu a majitel tvrdil, že jich má už plné zuby, jestli by jsme to nedali dohromady. Vše jsme složili, zkušební jízda a ono nám to nejelo. Nic to nepsalo ecu si na nic nestěžovala. Ve skutečných hodnotách jen tak letmo nebyly žádné chyby, které by vedly k něčemu konkrétnímu. Neproběhly žádné důkladné měření. Tenkrát jsem hned sundal kat a dpf. Z venčí nebyl vidět žádný patrný zásah. Vnitřek DPF byl prázdný.
V těchto případech většinou auta neměla zapojen snímač DPF a teplotní snímač - prostě DPF OFF. Odpojení těchto dvou snímačů vyřešilo problém výkonu tohoto auta - o tom, že je DPF OFF nevěděl údajně ani majitel a pravděpodobně ani ten servis před námi.

Co víme o softu v tomto autě - co nám o něm kdo řekne - nikdo nic. Auto má 450000 km málokdy se setkávám při těchto km s orig. bezchybným DPF nebo nevyčerpaným katem - vyjímky jsou, ale neznám historii všech vozidel.
Navíc je zde informace, že je softwarově upraveno - co vše bylo upraveno a jakým způsobem.

Prostě asi začít znovu a jedno po druhém nějak systematicky vylučovací metodou.
Měření již proběhlo dost - je třeba začít něco dělat :)



+1

sup
( 110 ) 31.03.2019 | 22:09:35

Zdravím, k tomu nemám co dodat, mát e dle mého samozřejmě pravdu. Jenže bylo zde již uvedeno cituji" majitel je svéráz", navíc nějaké záruky a náhrady, no a to je pak těžké. Nikomu něco takového nezávidím, člověk vypadá pak před zákazníkem jako blbec, 80 procent lidstva nemá nejmenší představu o tom jak složitý stroj jim vozí prdel, všichni by nejraději abyste upletl z hovna bič a to pokud možno hned. Ale vždyť to znáte Vy i všichni ostatní.

Toto je odpověď na komentář ( 109 )
+1

Libor Fleischhans
( 111 ) 31.03.2019 | 22:30:26

Je třeba poodhalit zákulisí. Majitel je ten, který to celé diriguje. Majitele naštval přístup MB s tím že dodal motor, který se opakovaně reklamoval že "buší" a našlo se pár věcí. Od té chvíle věřil, že to, že auto s "novým" motorem v záruce nejede (jelo do poslední chvíle, před propálením pístu). Do tohoto motoru se nesmí sahat (v záruce od MB), protože to MB chce majitel omlátit o hlavu. MB už je z toho stavu, kdy auto nejede sám zoufalý.

Teď tam je motor původní (nebuší) ale auto stejně nejede jak má (majitel tvrdí že jede lépe), ale fakt je ten, že se mezitím opravil skutek, že nezasahuje ESP a ZÁROVEŇ putoval "nový" motor ven (spontánní rozhodnutí majitele, nedalo se ovlivnit). Teď mi Standa poslal záznam i s tímto původním, opraveným motorem, kde zase odregulovává turboregulace a klidně po celou dobu KICK DOWNu je EGR otevřen na 22 %. takže jsme tam, kde jsme byli. Sen majitele, že Mercedesu omlátí motor o hlavu (i když "buší) se pomalu rozplývá, protože odhalení tímto směrem nejde.

To, co se bude dít, určuje majitel, ne my. Jen dodám, že když majitel bude chtít, je k tomu teď vhodná situace, protože teď je tam JEHO původní motor a do něj jsou zásahy povoleny. Já sám si myslím, že problém bude ve dvou věcech. Přestože majitel tvrdí, že je tam origo SW, Mercedes to na můj dotaz nepotvrdil ani nevyvrátil. Neví. Fakt je, že volnoběh je 850 /min. a to označuje DAS jako mimo rozsah. ECU je lepená bílým silikonem, který z ní teče ven. Další problém vidím v omezeních od podvozku, který nám už od mého zjištění ESP zásahů jak LOGem, tak osciloskopem, předvedl, že dovede auto zpomalit i z kopce. Takže se těším (no ani nevím, jestli se na Mercedesy a Fordy vůbec kdy těším), jestli se nám auto dostane do ruky teď znovu, ale opakuji, majitel je sponzor celé dvouapůlleté story.

Toto je odpověď na komentář ( 109 )
+0

Stanislav Červený
( 112 ) 31.03.2019 | 22:49:35

Ten silikon pochází z DevComu, majitel sehnal jinou řj, tak se dělal klon. Ale co je v té původní za program ví asi jen "VT servis", nebo kdo to vlastně přehrával. Přehrávalo se to prý již třikrát, tak čemu věřit?
Vžijte se do majitele... auto nejede. Neřeší peníze, jen to, aby to jelo normálně. V určité chvilce, kdyby měl v ruce palici, tak je z toho již krychle. Vlastně je úplně vklidu, v poměru co to vše již stálo.

Toto je odpověď na komentář ( 111 )
+0

Petr Šebesta
( 113 ) 31.03.2019 | 23:24:44

Přehrávalo se třikrát - to je pokus omyl - tomu nerozumím
- co - proč - třikrát ? To je dost zavádějící.
Třikrát to samé nebo něco jiného. (několik verzí softwáre přímo pro tento vůz - to je nesmysl)
Ta nová jednotka má zcela totožné označení jako ta původní ? - už jsem ti jednou psal, pošli mi (foto) štítek jednotky, která tam je namontovaná.

Pro mne to začíná být nepochopitelné - dva motory - dvě jednotky - nikdo nic neví - motor prokazatelně vykazuje špatné hodnoty a je naměřeno nestandardní chování. Toto je porovnáno i s jinými konstrukčně stejnými motory.

Řeší se ESP - tak je tam problém nebo není? Je problém s ESP odstraněn?

Majitel je svérázný - neřeší peníze, zkusil bych ještě motor namontovat do jiného auta :):):) - prostě já tomu postupu nerozumím.

Toto je odpověď na komentář ( 112 )
+2

Libor Fleischhans
( 114 ) 29.04.2019 | 08:24:54

Případ zde uzavřen jako nedokončený. Zákazník se neozval.

+0