Elektronická servisní knížka ŠKODA

15.11.2013 07:28 • aktualizováno 09.06.2024 12:20
blog
Blog image
9593×
23
0 0 0 0
Jazyk příspěvku: 1525

Včera 14.11.2013 proběhlo školení avizované a organizované sdružením SAČR o vyplňování servisní knížky nových vozidel ŠKODA vyrobených po listopadu 2013. Tato hromadná dvouhodinová akce byla spíše stručnou prezentací o tom, že neautorizovanému servisu je k možnosti vyplňovat servisní knížky třeba mít zakoupenu licenci na ERWIN.

Kdo bude chtít vyplňovat elektronickou servisní knížku nových polistopadových škodovek se musí zaregistrovat na portálu ERWIN (https://erwin.skoda-auto.cz/). Ročně stojí přístup na tento portál 1.945,- EUR (ca 52.000,- Kč bez DPH), jde se ale přihlásit i na jednu hodinu (5,- EUR) nebo na jeden den (20,- EUR), týden (60,- EUR) či měsíc (210,- EUR) - vše bez DPH. ERWIN je kompletní dílenská příručka, kde se po zadání VINu vozidla dozvíte o vozidle skutečně vše. Jsou zde všechny akce, schémata celého vozidla, dílenské postupy, zkrátka všechno, co se daného vozidla a všech pracovních postupů týče. Od listopadu 2013 zde bude i servisní historie všech vozidel Audi a Škoda /Seata se to zatím netýká) vyrobených po tomto datu. Pokud tedy zájemce splní smluvní podmínky tohoto portálu, může i vyplňovat servisní knížky těchto vozidel, avšak opakujeme, jen těch po listopadu 2013 vyrobených.

Prezentující pak v projekci všem účastníkům ukázal, jak se přihlásit, vyplnit heslo a jak zaplatit zpřístupnění do ERWINa. Přístup běží okamžitě po zaplacení, takže pokud si chcete nastudovat nějaký materiál, není možné po platbě otálet, protože platba za hodinu zkrátka vyprší a je vyčerpáno. Pak se zdá být jeden den nešikovný, protože zaplatíte 24 hodin a prakticky celou noc se Vám čerpají peníze, zatímco Vy spíte. Hodina je málo a den je zase moc. Třeba se něco změní, každopádně ERWIN za to dnes už stojí.
Jakmile se prezentující přihlásil do systému ERWIN, ukázal cestu k elektronické knížce kliknutím na příslušnou ikonu, kde podle formuláře vyplnil provedení vyplnění relevantních údajů o vozidle, provedl výběr servisních úkonů (v prezentaci na příkladu servisních úkonů na 60.000 km) a stisknutím tlačítka vytvořit uložil záznam, který je v případě vloudivší se chybky ještě 10 kelendářních dní změnit, pak červený křížek pro tyto "korektury" již zhasne. Toť vše.

ERWIN jako takový se, kromě vyplnění jména a hesla při vstupu do něj, neškolil. Dvě hodiny uběhly jako voda a pohledem na příliš titěrné a tím i nečitelné obrázky v podkladech, které všichni účastníci dostali, bylo jasné, že moc toho na studie není. Ono ani není potřeba, protože formulář elektronické knížky je vcelku logický. Škoda že SAČR hromadnou akci pojmenoval "školení", i když šlo o charakter spíše "masové prezentace" ve zrychleném kroku. Ale to může být jen náš názor.

Každopádně za akci zejména firmě ŠKODA v jejich krásných prostorách moderního školícího centra děkujeme. Všichni ode dneška ví, co je čeká a teprve budoucnost ukáže, zda to bude pro neautorizované servisy tak zajímavé. Elektronická servisní knížka pro toho, kdo si platí ERWINa již nyní kvůli schématům a další nekonečné porci informací mnohonásobně převyšující informace o vozidlech v komerčních databázích, problém jistě nebude. Naopak, bude to čistá práce. Obráceně pro toho, kdo s elektronickými informačními systémy jako je ERWIN nepracuje a pracovat se zdráhá, bude otázkou, zda hodinový přístup pro vyplnění elektronické knížky vyhodnotí jako pozitivum. Pro majitele takového vozidla je však poctivě vyplňovaná servisní knížka na jednu stranu prodejním artiklem, tedy pokud nepatří mezi velkou množinu nepoctivců neeticky a ilegálně stáčejících kilometry před prodejem ojetého vozidla.

L.Fleischhans


Obrázky, fotografie a soubory (1)

Komentáře (23)

Profile image
autoopravna jičínský (1) 15.11.2013 | 20:14:52

Jedině si zaplatit hodinu a vytisknout si protokol prohlídky a po prohlídce opět hodinu a provést zápis.
Vše by to bylo za cca 350 kč.
Nevím jak je to s ochranou osob.údajů, ale chybí mi v zápisu přímý kontakt na technika co zápis provedl, ten zjistí jen ve škodě auto.zápis lze vytisknout a když budou majitelé snaživí tak všechny prohlídky můžou mít v deskách u sebe.

0
0
Profile image
Autoservis S.Z (2) 16.11.2013 | 12:20:35

autoopravna jičínský (1) Zasa niekto vymyslel ako z ludi tahat peniaze :-)).Myslim si ze tu u mna ak niekto pride z takou knizkou a bude musiet platit za kazdy zapis tak bude prevracat oci.:-)).aj ked to nieje az tak zly napad len trochu drahy.to si radsej kupim kazdy rok novy texvik :-)).a este nieco zase je tu priestor na podvody ja som v ervine prihlaseny a ked som zaplatil spristupnilo vam servisny manual len na dané auto z moznostov vytlacit,potom oskenovat a samozrejme posunut dale za poplatok :-)) a tu je ten problem.
Pekny den SZ

5
0
Profile image
Libor Fleischhans (3) 18.11.2013 | 16:23:00

Autoservis S.Z (2) Dobrý den, tyto poplatky, uvedené v článku, jsou i s tiskem.

0
0
Profile image
Jiří Černý Jiří Autoelektro (4) 18.11.2013 | 20:27:09

Libor Fleischhans (3) Myslím,že je to zase zbytečný výmysl.Proběhlo tam heslo ,,el.servisní knížka vám šetří čas a peníze" A já se ptám jak? doposud mne vyplnění papírové knížky trvalo do minuty. a nestálo to nic.Tato el. knižka stoji 350,- a vyplnění bude určitě trvat déle.Takže nechápu, kde jsou ty uspory.Další věc, duplicita ve formě vytištěného papíru. systém navíc pracuje s ideou.že všichni na světě budou poctivě vše vyplnovat.To jsou z Marsu?! Kdo zaručí,že udaje budou v pořádku.Zase to vyplnují lidé,takže chyby, bud neumyslné a nebo i promyšlené.Setkal jsem se s následující situací.Praskl rozvodový řemen.Byl naprosto evidentně hoooodně starý, přesto,že zápis v serv. knížce a i faktura dokládali jeho výměnu.Navíc bohužel tedy,co nevymyslí nikde jinde v Čechách není problem :-((

0
0
Profile image
Autoservis S.Z (5) 18.11.2013 | 22:01:16

Jiří Černý Jiří Autoelektro (4) Stacilo vymysliet nieco podobne ako cipovu kartu ktora by komunikovala z rj,a zapis by bol na svete,a staci obycajna citacka karie ako mame na tp.a bolo by to lacnesie aj dostupnesie.ale skodovka sa skrabe na lavej strane pravov rukov :-))
pekny vecer SZ

0
0
Profile image
Petr Šebesta (6) 18.11.2013 | 23:31:16

Autoservis S.Z (5) "Stacilo vymysliet nieco podobne ako cipovu kartu ktora by komunikovala z rj,a zapis by bol na svete,a staci obycajna cit..."
A tu čipovou kartu by jsme si mohli objednat z Číny :(

Když vidím a sleduji kam se trh řítí s produkcí nových vozidel s jejich cenami a následně s cenami náhradních dílů (myslím tím čerpadla elektroniku atd.) dále pak s prodlouženými intervaly výměn olejů ve vztahu k tomu i k servisním prohlídkám, tak se domnívám, že žádná servisní knížka nebude potřeba. K pračce ani k televizoru ji nemám, když se pokazí jdu koupit novou. Myslím, že i trend stáčení km bude minulostí - dát auto dohromady po najetých 150000tis km bude nejspíše pro ročníky výroby 2013 silně nerantabilní. Měl jsem teď na dílně OCT2 r.v 2008 najeto 190000km. Její cena na trhu je cca 120000kč. Dát to auto do stavu, aby najelo dalších 100000km obnáší cirka 50000kč - 70000kč.
O vozidlech vyšší cenové kategorie se mi nechce ani hovořit.
Např MB W211 - prodáva se po 10letech za méně než desetinu pořizovací ceny cca 160000kč - udělat u něj zpuchřelý airmatic podvozek je investicí za cca 80000kč - bohužel kupují si to lidé kteří mají těch 160000kč půjčené z Providentu tzn. že neopravují - nejezdí.

8
0
Profile image
Anonym (7) 19.11.2013 | 09:33:08

Petr Šebesta (6) "A tu čipovou kartu by jsme si mohli objednat z Číny :( Když vidím a sleduji kam se trh řítí s produkcí nových vozidel..."
třeba toyota tyto servisní knížky provozuje ,používám je u několika zákazníků auta v záruce i po ,stačí se zaregistrovat nic to nestojí a vyplnění trvá pár chvil zadám VIN a vidím kde všude vozidlo opravovali,kolik mělo najeto atd podmínka je zadat číslo zakázky kde se dá dohledat co se dělalo,vše je samozřejmě postavené na tom že dotyčný servis nečaruje ale opravu a servis provádí jak se má:-)
ale takto postavená je i ser.knížka od škodovky akorát to stojí peníze

0
0
Profile image
Autoservis S.Z (8) 19.11.2013 | 11:24:30

Anonym (7) "třeba toyota tyto servisní knížky provozuje ,používám je u několika zákazníků auta v záruce i po ,stačí se zaregistrova..."
Mozno toyota je na tom lepsie finacne nez skodovka a nemusi si za to uctovat take peniaze.ale mozno aj skodovka na to pride ked nebude mat taky ocakavny obrat.a nakoniec ludia su vynaliezavy.tak urcite niekto nieco vymysli :-))
Pekny den SZ

0
0
Profile image
Jaroslav Pavuk Servis (9) 19.11.2013 | 11:36:15

Anonym (7) "třeba toyota tyto servisní knížky provozuje ,používám je u několika zákazníků auta v záruce i po ,stačí se zaregistrova..."
Dobrý den,
zůčastnil jsem se školení a vznesl pár dotazů ohledně vstupu do erwin, proč platit za servisní záznam do el.knížky odpověď jednoduchá pokud chcete opravovat tyto auta a zaznamenávat tak plaťte jinak to nikdo neplánuje.

0
0
Profile image
autoopravna jičínský (10) 19.11.2013 | 14:59:46

Jaroslav Pavuk Servis (9) "Dobrý den, zůčastnil jsem se školení a vznesl pár dotazů ohledně vstupu do erwin, proč platit za servisní záznam do el...."
Taky jsem se zůčastnil, vše co zde píšete je pravda a záleží na přístupu vlastníků a opravců vozidla.
Letmo jsem zahlédl i našeho okresního opravce tachometrů )))
Co mne,nadzvedlo byla řeč p.Lhotáka na konci semináře, kdy se jeden kolega zeptal na možnost získání papíru o učasti a získaných informacích-reakce a proslov neskutečný-mne už nikdo na akci od China Company neuvidí...
/Byl tam i p. Paulů tak doufám v IHR poreferoval./

0
0
Profile image
Jaroslav Pavuk Servis (11) 19.11.2013 | 16:25:34

autoopravna jičínský (10) "Taky jsem se zůčastnil, vše co zde píšete je pravda a záleží na přístupu vlastníků a opravců vozidla. Letmo jsem zahléd..."
Mohli by třeba přijít na šlolení nebo na Con jak se co dělá u FCD

0
0
Profile image
autoservismagazin (12) 06.06.2024 | 18:36:12

Toto téma je už hodně staré a možná se jinde píše více, přesto chci napsat aktuální aktivitu rakouské společnosti oe service GmbH. Tato společnost vyvinula portál, který umožňuje registraci a zápis do všech digitálních servisních sešitů, teda těch výrobců, kteří si na digitalizaci potrpí. Osobně pomáhám s komunikaci v češtině, ale vše je uvedeno i na webových stránkách oeservice.eu

U značek, které (zatím) nemají digitální servisní sešit, je možný zápis do univerzálního sešitu a data jsou uložena na portálu společnosti.

1
0
Profile image
Libor Fleischhans (13) 07.06.2024 | 07:21:29

autoservismagazin (12) Zdravím, koukal jsem na ty ceny, je to normální, chtít za to 25.000,- Kč/rok?

0
0
Profile image
autoservismagazin (14) 07.06.2024 | 07:31:50

Libor Fleischhans (13) No je to 1 pizza za 1 zaznam. Asi je to pro CR hodne, ale kdyz je v te EU...

0
0
Profile image
autoservismagazin (15) 07.06.2024 | 08:04:33

Přepočítal jsem to na eura a myslím, že kdo dělá servis ve velkém, tak výjde jeden zápis/historie na 5,60 eur, což
i pro české podmínky není lichva. Já bych si vše zaregistroval sám u výrobců, což je bez poplatků, ale zadarmo to není.
Kolik je třeba investovat času a hlídat si všechna rozhraní a právě, když je třeba udělat zápis, tak to nefunguje.
Na tom je založen business oe service. Ale jak jsem psal, kdo si to umí vyřídit sám, ušetří na těchto poplatcích.

Ještě k těm tarifům oe service. Není to můj podnik, ale pomáhám s tím, protože sleduji, jak většina servisů s tím
zápasí. oe service nabízí 3 tarify a přepočteno na 2 roky vychází poplatky (registrace plus měsíční poplatek):

oe starter 204 Kč (8 eur) za úkon: 1 zápis + 1 historie
oe5 = 184 Kč (7,40 eur) za úkon: 5 zápisů + 2 historie
oe10 = 139 Kč (5,60 eur) za úkon: 10 zápisů + 5 historie

A zbytek je ekonomika peněz a času.

0
0
Profile image
Tomáš Nosek (16) 07.06.2024 | 12:28:45

A v čem je ta elektronická serviska vůbec dobrá má nějaké výhody proti papírové?Já o žádné nevím.

0
0
Profile image
Viktor Janos (17) 07.06.2024 | 13:11:42

Tomáš Nosek (16) že tie autá už inú nemajú :D takže buď to zapíšete tam...alebo nikam. U nás to normalne učtujeme ako službu navyše :) kto chce má, kto nie..nemá.

1
0
Profile image
Tomáš Nosek (18) 08.06.2024 | 19:42:29

Viktor Janos (17) A kolik Vašich zákazníků tu ele.servisku vidělo,procento.
Já nabídnu zápis do ele.nebo zavedení papíru.
V naprosté většině volí papír.
Navíc pokud uděláte zápis bez ORG.Id. vždy padá záruka mobility.

0
0
Profile image
Viktor Janos (19) 08.06.2024 | 19:49:34

Tomáš Nosek (18) To je mi FUK :) je to služba, chcú, nechcú....ORG.ID máme..ale záruku neriešime samozrejme.

0
0
Profile image
Tomáš Nosek (20) 08.06.2024 | 19:53:53

Jo ale já se ptal puvodne výhody a ne na to co je fuk.

0
0
Profile image
Viktor Janos (21) 09.06.2024 | 10:15:53

Tomáš Nosek (20) Evidencia servisu vozidla, ktoru si ktokolvek zadanim VIN moze pozriet? KM nájazd počas života auta...kde bolo servisované....atď? Bežne poskytujeme výpis z týchto servisných knižiek, keď niekto príde preveriť stav auta pred kúpou. Podla mna je to dobrá vec, ešte keby tam neautorizáky zapisovali.

0
0
Profile image
Jiří Černý Autoelektro-Liberec (22) 09.06.2024 | 11:24:57

Viktor Janos (21) Tak jste si pane Janos odpověděl sám. Když to tam někdo nezapíše, tak to tam nikdo nenajde. Zápis do papírové knihy je mnohem jednodušší a zadarmo. Platí tam samozřejmě to samé. Když se to nevyplní, není to tam. Takže. Za mne výhody elektronických knížek = nula. Krom ukotvení některých zákazníků v autorizáku. To byl podle mne hlavní motiv vytvoření elektronické evidence servisních prohlídek.

0
0
Profile image
Viktor Janos (23) 09.06.2024 | 12:20:52

Jiří Černý Autoelektro-Liberec (22) sme v 21 storoči....bohuzial digitalizacia neminie nikoho. Nie som taky odporca ...mam na to iny nazor. Navyse ani jedna z automobiliek ktora aktualne ponuka servisky pre neautorizakov za to nepyta peniaze, všetko je to free. Len to chce snahu...

0
0