TEXVIK a "Texvikáři" - individuální trénink

12.01.2018 18:12 • aktualizováno 24.02.2018 20:10
blog
Blog image
3251×
15
6 0 0 0
Jazyk příspěvku: 1952

Objektivní dovednosti:

U prvního kurzu "TEXVIK Workshop I" se soustředíme spíše na základy, u druhého "TEXVIK Workshop II" se pak specializujeme na metody pro pokročilejší uživatele, kteří mají již základy v malíčku. Po absolvování intenzivního praktického tréninku v malém počtu uživatelů s vlastními přístroji si uživatel zažije a na svém přístroji vyzkouší:

  • Nastavení samotného signálního rekordéru TEXVIK na jeho čelním panelu
  • Nastavení softwaru pro první nahrávání
  • Funkce pro jednotlivé kanálové vstupy
  • Kalibrace kanálů na 0,00 V
  • Vytvoření vlastního adresáře pro ukládání individuálních přednastavení
  • Ukládání (a odstraňování dočasných) vlastních přednastavení včetně jejich výhod
  • Nastavení a uložení režimu pro bezpečné kontaktování měřícími hroty
  • Vyhledávání přerušených vodičů v kabelových svazcích bez jejich rozbalování
  • Používání kopírování signálu do průhledné vrstvy a její x/y expanze (výhody)
  • Metody "líného" diagnostika (zkrácení časové náročnosti až o 80%)
    • kapacitní měření signálů vstřiků a zapalování "rozbaleným kondenzátorem"
    • nenáročné induktivní měření "klubkem hadů"
    • rychlé měření proudových signálů na akčních členech
  • Přizpůsobování kanálů na typové hodnoty vlastních převodníků
  • Diferenciální měření tlaku paliva a odfiltrovávání k získání čistých signálů bez rušení
  • Pozorování dynamického trendu proudu nebo PWM signálu ze střídy pomocí funkce filtru středních hodnot

Výhody živých tréninků

Ani v jednom kurzu není problém se indiduálně přizpůsobit kondici a pokročilosti každého z účastníků a buď ubrat a vysvětlit něco ze základů, nebo přidat a ukázat z kuchyně profi uživatelů.

Účastníci pracují se svými přístroji různých typů a generací s různými notebooky v různém uživatelském prostředí a mohou tedy porovnávat se všemi kolegy rozdíly v jejich užívání a chování.

Osobní komunikace nad obrazovkami svých počítačů a velkou centrální interaktivní dotykovou obrazovkou (maximální přehled v ovládání programových ikon).

Upozornění na zažité užívané zlozvyky jednotlivců a jejich mnohdy významné následky (ztráta času, míjení projevu závady).

Vzájemná výměna zkušeností typů měření, nastavení a triků a fint při simulacích či navozování nouzových stavů apod.

Poznatky z akce

Počáteční ostych včas prolomen a účastníci srostli do diskutujícího týmu aniž bychom si všimli, že jsme udělali jen dvě pauzy, a to dopolední svačinu a pak oběd. Odpoledne se pak slilo bez přestávky do několika praktických měření vozidel, při kterých byl zjištěn nedostatek příliš dlouhého komunikačního USB kabelu (den na to ověřeno a potvrzeno znovu): Totiž pokud je příliš dlouhý komunikační kabel, může pomalý TEXVIK (MS) zobrazovat namísto signálu o frekvenci ca 1 kHz signál o frekvenci 19 Hz!
Je tedy třeba kvalitního a pokud možno ne příliš dlouhého komunikačního USB-kabelu (my jsme dokonce použili prodlužovací kabel se spojkou ca 6 m dlouhý!) Tedy "užitečné" varování pro příště a pro každého, kdo by používal nekvalitní nebo příliš dlouhý kabel!

Závěr

Účastníci vyjádřili po skončení akce spokojenost se spontánně vzniknuvším druhem nekonvenčního školení ať už TEXVIK Workshop I nebo II. Nastavení, použití nekonvenčních doma vyrobených adapterů z drátu, lepenky papíru či jiná udělátka a triky ušetří nám všem mnoho času.

Napadne-li kohokoliv z ůčastníků, ale vůbec kohokoliv registrovaných uživatelů FCD.eu portálu nějaký nápad, jak bychom mohli naší "pacientské" komunitě ulehčit práci a život a tím pomoci rychleji vydělávat peníze a spolehlivěji pracovat bez reklamací, sem s tím do komentářů. Za hodnocení, tipy na zlepšení, tipy na další rozšíření předem děkujeme.


Obrázky, fotografie a soubory (5)

Každý se svým "nádobíčkem"... (1952/1)

Nízký počet účastníků dovoluje individuální ovládání vlastních přístrojů v jejich prostředí. Potřebné změny se tedy mohou provádět přímo v učebně.

Osahat si triky co urychlují práci až o 80% (1952/2)

Toto školení se liší od obvyklých, protože všechny speciální adaptery pro preciznější lokalizace zatím zůstaly v kufru. Do ruky se dostaly ty nejrychlejší pomůcky. Měřicí sondy, proudové kleště, "klubko zmijí", rozbalený kondenzátor. Nic víc. Žádné lelkování, diagnostika musí frčet v řádu minut...

Kupředu po dvou schodech: Jednoduše, rychle, bez složitostí (1952/3)

Signál proudu z dobíjení s napěťovými signály vstřikování všech válců: Porušení všech zásad? Proč neměříme vstřikovače proudově, když jsou to přece "AKČNÍ ČLENY"? Proč nemáme v záznamu signál 1. válce, abychom rozpoznali který je který? Sice porušujeme dvě pravidla (neměříme proudově; nevíme který je který válec), ale ctíme jiná dvě pravidla: Jednoduše a rychle: Z dobíjení vidíme rovnoměrný chod, tak proč by nás v prvním kroku mělo zajímat, který válec je který?

Zažité metody mohou díky TEXVIKu vystřídat chytřejší (1952/4)

V diskusích jsme se v dobrém slova smyslu poučovali navzájem, ten měl oblíbenou jednu metodu, co druhý zatím nepoužíval, každý z účastníků obohatil trénink, takže byl bohatší, než kdyby byli účastníci jen dva nebo jeden. Skupinka 6-8 lidí je akorát a je lepší než jakýkoliv jiný, větší či menší počet. Tohle se povedlo na výbornou.

Zlatá ikonka, kterou mne naučil jeden z účastníků nepřehlížet! (1952/5)

Takový prcek a já se přiznám, že jsem se doposud namáhal dostat signál v rozlišení v milivoltech buď hromadným nastavením signálů na obrazovku (což mi někdy nežádoucím způsobem negativně ovlivnilo ostatní náhledy) nebo svislým posuvníkem. K interaktivní tabuli přistoupil kolega, klik a signál je tam kde má být. To jsou základní maličkosti, které úžasně spoří čas!

Komentáře (15)

Profile image
Jiří Taclik (1) 13.01.2018 | 20:22:47

Zdravím,
za mě taky bych moc poděkoval za super školení na texvik včetně perfektních triků a fint při měření

0
0
Profile image
Libor Fleischhans (2) 13.01.2018 | 21:56:25

Jiří Taclik (1) Moc zdravím! Moc mne těší že jste všichni dojeli domů v pořádku. Mne tento nový způsob školení také dal mnoho. Ono předvádět, co všechno z kufru vytáhnu a předvedu (tlakové sondy, adaptéry na DIS zapalování atd.), tak to všichni už stejně nějak dohromady "dají", ale žere to čas a myslel jsem, že byste pak pak v dílně stejně nebyli naladěni na to napojování.

Ono totiž večer, nebo pozdě odpoledne, když se ta diagnostika dělá nejlépe, když vás nikdo neruší, tak chcete pokračovat racionálně a rychle a těšíte se na odhalení závady. No a tak jsem zkusil to školení postavit na jakémsi "přeskakování" některých sice precizních testů se svými dokonalými pravidly, ale přeci jen takových testů, které chvíli člověk musí nějakou chvíli připravovat. Pak otevřete kapotu a tu nejde napojit tohle, pak zase tamto a jste v "nouzi".

No a NOUZE je to nejlepší prostředí na vymýšlení ptákovin, které občas přinesou lacino kýženou informaci. A tak jsem si zvykl spousty věcí dělat jinak, než kdybych to třeba jako učil ve škole. Tam bych si to asi nedovolil, ale nakonec proč ne i tam... No a vyšlo z toho tohle, že člověk vezme tuhle drát, tuhle zářivku a dekádu, externí zdroj a další "udělátka" a najednou to jde rychleji a výsledky jsou tu hned a ne až za půl hodiny. Tak se mi to zalíbilo, že jsem to zkusil jako nabídku kurzu. No a když se to líbí, tak to potěší. Ještě jednou děkuji všem za príma parťácký den!

3
0
Profile image
Tomáš Dratva (3) 14.01.2018 | 10:31:32

Libor Fleischhans (2) Zdravím,
jen tak dál s takovýma školeníma !!! Mně se to moc líbilo a i s rozdílnýma zkušenostma jednotlivých "žáků" to bylo skoro, jak někde na pokecu u pivka s výměnou zkušenností a praktickou ukázkou ! Lepší jak přednáška. Těch 300 km, co jsem jel stálo za to. Jen tak dál a děkuji za něco takového. Pěkný den !

0
0
Profile image
Autoservis SZ Margecany (4) 14.01.2018 | 14:58:06

Tak v Čechach uz to máte za sebov tak teraz šup šup na Slovensko

2
0
Profile image
Libor Fleischhans (5) 14.01.2018 | 17:30:51

Autoservis SZ Margecany (4) Tak jestli posečkáte až za sebou budeme mít ten Diagnostic Con 2018 (1. Februára v Prahe - Fórum Karlín), tak se tam hned z ranného jara vypravíme!

0
0
Profile image
Marek Brestovsky (6) 25.01.2018 | 09:21:40

Autoservis SZ Margecany (4) To by bolo vynikajuce,keby aj na SK bolo toto skolenie

0
0
Profile image
Miroslav Drmla (7) 14.01.2018 | 15:13:01

Samá Chvála.Kdy bude další?Jen tak dál zájem určitě bude.

0
0
Profile image
Pavel Kučera (8) 20.01.2018 | 20:06:52

Zdravím, také mnohokrát děkuji za velmi příjemné a hlavně přínosné školení

0
0
Profile image
Jiří Černý Autoelektro-Liberec (9) 22.01.2018 | 07:02:31

Tak mne mrzí,že jsem se o tomhle dozvěděl,pozdě.Takový trénink by mne zajímal

0
0
Profile image
Miroslav Drmla (10) 22.01.2018 | 20:40:59

Jiří Černý Autoelektro-Liberec (9) Já zjistil včas,ale než jsem se rozhodl,kapacita byla naplněna,doufejme,ze se bude akce brzo opakovat.

0
0
Profile image
Libor Fleischhans (11) 22.01.2018 | 22:20:44

Jiří Černý Autoelektro-Liberec (9) Nikoho nemusí nic mrzet, vyhlásíme brzy opakovačky, dokud bude ze strany uživatelů TEXVIKů zájem.

3
0
Profile image
Jiří Taclik (12) 18.02.2018 | 22:03:11

Zdravím,
jeden poznatek při nahrávání v Texviku. Například při projevu závady klikněte myší na tlačítko "Záložka" a máte označené místo. Třeba už to znáte. S pozdravem J.T.

Stáhnout soubor: Záložka

2
0
Profile image
Juraj Šišovský (13) 22.02.2018 | 20:34:33

Kedy bude na slovensku skolenie ?

0
0
Profile image
Jan Havránek Autoservis JHL (14) 23.02.2018 | 18:05:58

Dobry den. Me zase zajima kdy bude dalsi v Cr....na ten prvni sem se nestihl prohlasit. Diky

0
0
Profile image
Petr Gajdošík, DiS. (15) 24.02.2018 | 20:10:09

Taky mám zájem zúčastnit se dalšího termínu školení

0
0