Když autorizovaný servis "kulhá"

14.09.2018 08:33 • aktualizováno 24.09.2018 21:30
blog LOG Multitest FCD.eu FCD diagnostika OBD reklamace autoservis garance záruka kulance
Blog image
1378×
0
1 0 0 0
Jazyk příspěvku: 1961

Kdo má pravdu, zákazník, nebo autoservis? Soudní znalec a autoservis mají v ruce domněnky, zákazník má záznam, který dokazuje, že autoservis odevzdal auto po opravě se dvěma nepovšimnutými anomáliemi.

Doposud není zvykem, aby autoservis pořizoval po opravě záznam LOG ze zkušební jízdy, nebo aby najel všechny diagnostické testy v Readiness Code. Je to škoda, protože právě dynamická analýza za jízdy by po opravě mohla odhalit problémy, které by mohly být pravou příčinou již dvou předchozích oprav auta opakovaně reklamovaného na vynechávání válců. Válce však vynechávají znovu, i po dvou provedených opravách.

Budeme-li posuzovat karty, jaké má v rukou zákazník a jaké autoservis, dojdeme k závěru, že zákazník vystačí s tím, že bude s dokumentací v ruce dokola opakovat neustále dva fakty: Vozidlo opustilo opravnu s přetrvávající, minimálně  jednou závadou, která nebyla autorizovaným servisem vůbec odhalena ani zmiňována.
Při posuzování průkazných materiálů autoopravny dle provedených oprav, kdy vstřik, vyměněný v garanci byl vadný na válci č. 3, zatímco nákladná oprava podpálených ventilů na válci č. 1, bude argumentace autoservisu bez jakýchkoliv diagnostických důkazů vypadat vedle reklamovaných naměřených faktů zákazníka přinejmenším poněkud nehmatatelně.

Argumentace, že po zkušební jízdě vozidlo nevykazovalo žádnou závadu v paměti řídící jednotky, neobstojí, protože jak vyplývá ze studie Prof. Beckera z Uni Flesburg, OBD diagnostika dokáže identifikovat pouze 55 % vyskytnuvších se závad, a to jen velmi přibližně. Mnohé symptomy i vážných závad se, jak známo, objevují i bez ukládání jakéhokoliv chybového hlášení do paměti závad. Dnes je třeba minimálně používat diagnostické LOG-záznamy ze zkušební jízdy, lépe doplněné o záznamy z osciloskopu.

Závěrem lze říci, že zkušební jízda s následným přečtením paměti závad je asi tak stejně účinná, jako konstatování o "umytí auta zdarma", které se objevilo na faktuře za opravu za dvacet tisíc, která neodhalila námi zdokumentované přetrvávající výpadky válců a neobvyklé ochuzování směsi ve vyšší střední zátěži, které zákazník údajně reklamoval už před první opravou. Zde jsou další hlubší detaily pro profesionální diagnostiky FCD.eu: https://www.fcd.eu/story/index/8046


Obrázky, fotografie a soubory (6)

První velmi mocná diagnostika - dynamický LOG (1961/1)

Každá zkušební jízda, nejen před opravou, ale i po opravě by měla autoopravně sloužit jako zásadní podklad pro zakázku jak z hlediska postupu při opravě, tak po ní, jako průkazní dokumentace o stavu vozidla po opravě.

Rozhodující hned první záznam ukazuje anomálii (1961/2)

Zatímco nejvrchnější křivka roste (doba vstřiku), nejspodnější křivka neobvykle klesá (napětí na monitorovací lambdasondě). Neklamné znamení, že namísto aby s rostoucí zátěží směs spíše obohacovala, naopak chudne tak, až je cítit lehké pocukávání, vynechávání válců.

Ten samý důkaz z řídící lambdasondy při 80% zátěži (1961/3)

Kdyby autoservis takový záznam pořídil po opravě, muselo by ho to znepokojit a předat by ho zákazníkovi jako "opravený" pravděpodobně nemohl. V označených momentech auto jemně pocukává. Proč, ukazuje další záznam.

Jemné pocukávání je výsledkem nedostatečně zapálené směsi (1961/4)

Jemné pocukávání vzniká nedostatečným zapálení "fronty" plamene a to je cítit na nižší odevzdané kinetické energii do otáčení klikového hřídele. Nahoře: Zapalovací signály všech válců: "Červený" signál zřetelně ukazuje obtížně zapalovanou směs na jednom válci. Ostatní válce jsou na hranici zapalitelnosti a někdy se dokonce k "nezápalům" "červeného válce" (1. válec) sporadicky přidávají (pocukávání). Střed: Řídící jednotka pracuje se všemi injektory v režimu rozfázovaného (třífázového) vstřiku pro zvýšení točivého momentu. Tento režim normálně optimalizuje odevzdaný výkon, ale ne ve spojení s vynechávkami válců, které způsobuje příliš chudá směs. Dole: Signál lambdasondy ukazuje minimálním napětím vysoký obsah kyslíku ve výfukových plynech ne jako důsledek, ale jako příčinu!

Tvrdý výpadek výkonu motoru na půl sekundy (1961/5)

Toto reklamuje zákazník, protože by to zaregistroval každý řidič, ba i spolucestující. Na kanálu 4 si všimněte celkem jedenácti kompletních vynechání vstřikovacích signálů na válci č. 1. V paměti závad se však bohužel díky "příliš hloupé" sériové diagnostice neobjevuje žádné chybové hlášení. Nad kanálem č. 4 si všimněte též okamžité reakce napětí na řídící lambdasondě na kanále č. 7 ukazující na kyslík ve výfukových plynech.

Vyčerpávající šance na odhalení: Kombinace LOG a Multitest (1961/6)

V 80 % případů stačí pro zkušební jízdu jen LOG s modulem v zásuvce. V tomto případě jsme potřebovali víc než podezření, takže byl nasazen Multitest prostřednictvím signálního rekordéru (leží za čelním sklem) s vodiči napojenými na zapalování, vstřikování a řídící lambdasondu. Dokonale políčeno na záznam chování systému v inkriminovaném režimu vynechávek.

Komentáře (0)