Lenost, arogance nebo neschopnost rozpoznat chybu?

04.02.2019 07:59 • aktualizováno 23.08.2019 23:36
blog DEKRA Break Out Box
Blog image
21079×
1
0 0 0 0
Jazyk příspěvku: 1981

K měření emisí je nutné zasunout diagnostický modul do OBD zásuvky vozidla. Pak je možná komunikace vozidla s emisními přístroji. Technik DEKRA však praví: "Milá paní, nekomunikuje to a je to třeba opravit. Každé auto má mít funkční EOBD a tenhle Nissan nekomunikuje." Je mi líto, jeďte do servisu. ... a vyúčtoval si za to 1.100,- Kč, paní ani nepředal protokol o nevyhovujícím testu, jen účtenku.

Paní odjela z Prahy ze servisu Nissan, kde původ nefungující komunikace nenašli. Měřili komunikační vedení rovnou osciloskopem a to byla chyba. Signál byl, ale čtečka stále mlčela. Jen přehlédli "proč".

Majitelka si našla náš blog na IDNES z roku 2016 a obávala se nejhoršího - odstavení vozidla.
(https://fleischhans.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=529266)

Její dopis zněl:

"K vámi na konci blogu popsané absurdní situaci mi zbývá už jen „slepičí“ krok, přitom jsem nic nezanedbala.

Nissan Qashqai 1,5 dCi nyní čtyři roky starý, v nejvyšší výbavě, ceníková cena 714 000 Kč, 57 000 km, pravidelné roční servisní prohlídky, podle provozu ve výborném stavu.

  • 8. 1. 2019 v autorizovaném servisu na roční prohlídce + příprava na STK.
  • 14. 1. 2019 STK – nelze načíst diagnostiku!
  • Od 15. 1. 2019 – zpět v autorizovaném servisu, stále nelze zjistit (i za pomoci Nissanu – podle informace ze servisu), proč nelze připojit diagnostický přístroj.
  • 2. 2. 2019 končí podle velkého technického průkazu možnost autem vyjet na komunikace.

Protože není možné načíst diagnostiku, nelze ani získat 30denní prodloužení k naplnění povinnosti STK. Závěr:

  • 1. možnost – podaří se zjistit a odstranit závadu (načítání) a auto bude přesunuto na STK odtahem.
  • 2. možnost – závadu se nepodaří zjistit (podle vyjádření technika servisu se taková závadu u Nissanu v Evropě ještě nestala!) a auto (které mohlo sloužit další 3-4 roky) mohu prodat leda na náhradní díly!

S pozdravem (majitelka)"

Auto přijelo k nám. Rutina:

  1. Napojit adapter pro sledování komunikace (měla by ho mít každá SME!) a pozorovat, zde komunikace běží a nepřerušuje se. Komunikace v tomto případě běží jako z partesu, což potvrzují blikací kontrolky. A proč? Zařízení silnější piny.
    (http://www.diagnostic-shop.cz/eshop/produkty/break-out-box-link/)
  2. Vyfotit EOBD zásuvku, kam se diagnostický modul emisních přístrojů zasunuje. Protože vozidlo s diagnostikou se slabšími piny nekomunikuje a v případě napojení přes adapter ano, je jasné kde je příčina (ve spoji). Na fotce je však vidět "PROČ" nešlo navázat komunikaci (viz.foto níže).

Níže najdete základní informace u fotografií, nicméně kompletní zdokumentovaný diagnostický případ si předplatitelé FCD.eu mohou přečíst zde (https://www.fcd.eu/story/index/8359). Ti co nás zatím nevyužívají, si nás mohou vyzkoušet na 14 dní zdarma a dozvědět se z naší databáze tak mnohem více informací.


Obrázky, fotografie a soubory (3)

Rutinní krok, co by měla dělat každá emisní stanice (1981/1)

Když neběží komunikace, napojí se adapter, na kterém jsou světelné diody a je jasně vidět poruchy v komunikaci (diody viditelně vynechávají v komunikačním rytmu). Kdo nemá tento adapter, bude zákazníky honit kvůli chybějící komunikaci od čerta k ďáblu. (http://www.diagnostic-shop.cz/eshop/produkty/break-out-box-link/)

Zásuvka má volné konektory (1981/2)

Na fotografii z telefonu (který musí mít mimochodem každý kontrolor ve výbavě, protože auta fotí) je vidět, že zásuvka má na první pohled rozehnuté komunikační piny. Stačí zasunout samotný adapter Break Out Box Link, a pokud komunikace nevypadává, je hned jasno, kde problém bude.

Nejběžnější nářadí pro Emisní stanice... (1981/3)

Jak v tomto případě pomohl tenhle adapter? Po jeho napojení auto hned komunikovalo. Jak to, že bez něj nekomunikuje? Tenhle adapter má jednu naprosto kouzelnou vychytávku: JEHO PINY jsou totiž o 0,3 mm ŠIRŠÍ a o 0,1 mm TLUSTŠÍ, než mají všechny diagnostiky! Tím je o 80% větší šance, že bude mít se zásuvkou kontakt! Co umí dál? Chrání diagnostiku před nebezpečným napětím z vozidla (přepojené dráty, zkraty apod.), diodami ukazuje, kde probíhají komunikace a kde jsou problémy, zdířkami se lze napojit osciloskopem a nahrávat všechny průběhy signálů na jakýchkoliv pinech. (http://www.diagnostic-shop.cz/eshop/produkty/break-out-box-link/) Poznámka: Na těch linkách před každou STK mrskají emise jako Baťa cvičky a tím se piny na jejich diagnostických hlavicích neustále obrušují a jsou postupem času menší a menší až začnou ztrácet kontakt nízkým přítlakem. To se u tohoto adapteru hned jen tak nestane, protože je právě na toto připraven a jde tomu většími rozměry pinů naproti.

Související školení

Related training

Diagnostika rychle a spolehlivě s LOGem a Multitesty (benzín i diesel)

Mám zájem

Komentáře (1)

Profile image
Motortech_RK (1) 23.08.2019 | 23:36:27

Nissan je na toto špecialita :) Tak isto niektoré východné značky. Už ma to pár krát vyškolilo!!!!

0
0