Povinně do malého auta 98 oktanový benzín?

16.04.2019 14:12 • aktualizováno 30.04.2019 09:48
blog
Blog image
22594×
0
0 0 0 0
Jazyk příspěvku: 1984 1991

Zvykli jsme si, že poslední moderní auta jsou vybavena poměrně malými motory. V autě, kde byl donedávna dvoulitr, aby sním rozumně hýbal, se dnes krčí malá dvanáctistovka, nebo dokonce "litr" s přímým vstřikem a turbodmychadlem.

Právě tyto motory bojují s fenoménem LSPI. Je to zkratka pro neduh, se kterým nejde úplně jednoznačně bojovat, a který může stát majitele auta dost velké peníze, protože LSPI může zničit i zcela zánovní motor poměrně nového auta.

Doporučení výrobce tankovat 98 oktanový benzín není jen z plezíru, jakože by auto jelo lépe, ale u těchto aut mnohdy ne příliš nahlas křičená nutnost. Nedorží-li zákazník tuto podmínku, tak přestože je v záruce, nemusí při reklamaci dostat ani korunu.

Proti tomuto můžeme protestovat, protože výrobce důvod, proč se musí tankovat dražší vysokooktaný benzín 98 by měl zdůraznit, že při hjeho nepoužívání hrozí motoru destrukce. Výrobce tedy řeší vysokooktanovým benzínem svůj nevyřešený konstrukční problém. To by měli uživatelé vědět.
Přeplňovaným přímo vstřikovaným "downsizingovým" motorům totiž hrozí fatální poškození motoru "klepáním". Ano detonačním hořením!
Každý průměrný automechanik může nyní oponovat: "Vždyť každý benzínový motor je už skoro dvacet let vybaven snímačem nebezpečného klepání! I Felicie ho už měla!"
No, to sice ano, ale snímač klepání je v tomto případě na nic, když problém díky softwaru řídící jednotky motoru nedetekuje. Jde totiž o zvláštní druh klepání, který nevzniká v době zápalu (v tzv. klasickém detonačním okně), ale daleko před ním a z úplně jiných důvodů. Výsledek je však stejný a mnohdy fatální.

  1. Upálené svíčky
  2. Prasklý či propálený píst
  3. Podpálené výfukové ventily
  4. Těžké mechanické poškození motoru

Netřeba dodávat, že výrobce tyto škody ve vysokých sumách nechce platit, a že jeho právníci mají nabroušené halapartny. Výrobci však prodávají vozidlo s konstrukční vadou, kterou řeší striktní používání paliva BA 98. Na tento fakt návod k použití nikde neupozorňuje. Majitel by mohl od kupní smlouvy z těchto důvodů i odstoupit.

P.S.: V naší FCD akademii nyní přibyl celý článek o LSPI: Detonační hoření u moderních maloobsahových turbomotorů @, co to je, jak vzniká, jak se projevuje a hlavně, jak ho jde osciloskopem bezpečně zjistit. Servisní sítě výrobců mají totiž povinnost o tomto fenoménu zpravidla mlčet a ani pro jistotu nedostaly ty úplně správné informace, aby se ten průšvih na veřejnosti moc neproflákl.


Obrázky, fotografie a soubory (2)

Komentáře (0)