Jak změřit zapalování plechovkou od piva?

23.08.2020 20:53 • aktualizováno 25.08.2020 12:02
blog Multitest
Blog image
2455×
0
6 0 1 0
Jazyk příspěvku: 2040

Od Michala doposud neodjelo nic neopraveného, ale jak říká sám, "éra jednoduchých aut už končí" a s ní i schopnost je jednoduše opravovat. Je potřeba se přizpůsobit novým technologiím a tak se začal poohlížet...

Po shlédnutí pár videotréninků začal mít Michal pocit, že to takto jakoby cítil také, metody mu přišly jakoby "jeho" a přirozené a logické. Metody třech FCD rutin, které viděl mu dávaly smysl a tak si ke svému vybavení sériové diagnostiky pořídil ještě signální rekordér TEXVIK pro měření dynamických křivek. Vlastně špičkový osmikanálový osciloskop s mnoha funkcemi, co ostatní osciloskopy nemají.

TEXVIK MK8 (nejnovější řada) má tak dva měsíce. Dokupuje ještě nějaké příslušenství, ale improvizace mu tedy nechybí, jen co je pravda... Michal byl asi první na světě, kdo měřil sekudár dvoujiskrového zapalování na plechovku od piva dle hesla "Napivosrozumem" :-)!

První, co na benzínové jednašestce oktávii pořídil, byl však log "adaptací směsi". Nepostradatelně důležité! Z toho mu vyšlo, že v palivu problém nebude! Strašně ho trápilo, že se mu chtělo dle jeho myšlení postaru říct, že problém je ve vstřikovačích, protože zapalovací modul už byl vyměněn. Železné pravidlo ale říká: "Jsou-li dynamické adaptace směsi blízké nule, tak si už palivové cesty od nádrže po vstřiky prostě nevšímej!!!" Bolelo to, zlomit to myšlení...

Dialog mezi Michalem a FCD garáží: "Nasaď osciloskop na zapalování a za jízdy vyvolej cukání." Na druhé straně telefonu: "No, jak? Jak mám napojit zapalování, v životě jsem to nedělal?"  FCD: "Vzpomeň si na videa, na co se tam měří, nějaký kus plechu a omotej s ním kabely. Improvizuj :-). Záznam pak pošli." ..poslal (viz níže). 

Z konzultací s Michalem máme pocit, že našel novou hračku pro dospělé, která podpoří jeho živnost a postaví se na vyšší úroveň. Stejnou příležitost změnit svůj profesní život má každý. Je to jen o dodržení jistých pravidel v diagnostických krocích. Posuďte sami...

Více informací o Diagnostic Conu 2020 pořádaného společností IHR-TECHNIKA naleznete na www.diagcon.cz.

Předprodej vstupenek skrze FCD.eu
se slevou 1000 Kč do 30.8. 2020.
 
Při nákupu 2 a více vstupenek + 10% sleva.
Nabídka platí do vyprodání 500 vstupenek.
Konec registrace - 14. 9. 2020.


Obrázky, fotografie a soubory (5)

Michal to bral s dodržováním zásad vážně... (2040/1)

Jediné, co tam přebývá, je popelník (prý není jeho, ale bráchy), a jediné co tam chybí, je kobliha. Jinak je to přesně jak FCD garáž doporučuje. To ještě nevidíte další ohromný paralelní monitor na ponku... TEXVIK voní novotou, 14 dní po vybalení, kroužkový blok, tužka kafe... Nesmějte se, pro zdárný průběh je důležité sepisovat všechno, kde chyba není. Pamatovat si všechno při tomhle soustředění a vypětí nejde. No a kdo si to nepíše, většinou to dělá dvakrát a k tomu zbytečné věci.

"Na pivo s rozumem"... lze číst na sekundárním "adaptéru"! (2040/2)

Improvizaci pojal Michal po svém a "investoval" do příslušenství 18,- Kč...

Záznam dvoujiskrového bipolárního zapalování napověděl... (2040/3)

I když to je na plechovku od piva, když se na záznam takhle v přehledu podívá profík, hned ví, že něco neštimuje. "Les" kladných a záporných zapalovacích "jehel" by měl být okolo své osy souměrný, ale tady je vidět, že kladné jiskry jsou 3 x, ale i 5 x vyšší než ty, co ukazují dolů (tedy ty záporné)...

Detail porovnání jisker při pocukávání motoru (2040/4)

Zatímco záporné jiskry (vpravo) jsou téměř vzorové s dobou hoření okolo jedné milisekundy, jsou kladné jiskry (sekundární zapalovací obvod pro válce č. 1 a 4) strašně krátké a jiskry hoří při extrémně vysokém napětí. Je to obrázek jako z učebnice, kde by v titulku mohl být popis "sériové jiskřiště v sekundární cestě", a tak to také bylo... Po výměně zapalovacích kabelů byly jiskry všechny jako ty záporné a cukání bylo to tam. Pozn. FCD garáže: "Jiskry z tranzistorového cívkového zapalování kratší než 0,6 ms jsou již z hlediska "včasného" zapálení plamenné fronty ve válci velmi riskantní. Většinou ji takto příliš krátká jiskra zapálí pozdě a je to jako kdyby takový válec měl nastaven předstih na - 10 °po horní úvrati!

Příklad klasického sekundárního adaptéru na jednotlivě koncipované zapalovací moduly (2040/5)

Takový kapacitní adaptér není vlastně nic jiného než kus kovového materiálu, který na svém povrchu díky přirozené kapacitě zrcadlí průběh vysokého napětí indukovaného v zapalovací cívce pod ním. Je důležité, aby byly tyhle snímače kapacitně stejné, aby i jejich obrazy byly mezi sebou porovnatelné. Sám si vzpomínám, že jsem jednou na zahraniční akci měřil zapalování u Toyoty Celica čtyřmi pospojovanými lžícemi od bot, které se musely zasunout hluboko do šachet pro svíčky. Pokud se chcete dozvědět víc, nejen např. o tomto případu, nepropásněte jedinečnou příležitost, nasát informace a zkušenosti z odborných přednášek, osahat si novinky v diagnostice při partnerských workshopech na přistavených vozidlech, a setkat se s vašimi kolegy z autoopravárenské branže na již 8. ročníku Diagnostic Conu dne 22.9.2020 v Praze. Více informací se dozvíte na www.diagcon.cz.

Kompletní informace na toto téma

a mnoho dalších informací najdete pod odkazy níže.

Vyzkoušejte si nás nezávazně na 14 dní zdarma.

Vyzkoušet 14 dní zdarma

Související příspěvky

Komentáře (0)