Hyundai i30 1,5 L DPi s dvojitým nepřímým vstřikováním EURO6

18.09.2021 20:42 • aktualizováno 24.09.2021 16:02
blog DPi Svět Motorů Hyundai
Blog image
9060×
0
0 0 0 0
Jazyk příspěvku: 2068

Auto na provoz "okolo komína"

Tomuhle Hyundaii i30 1,5 DPi s motorem z rodiny Smart Stream narozdíl od přímo vstřikovaných dieselů a benzínů, časté studené starty a krátké trasy nevadí.  Všechny nectnosti, které jinak často doprovázejí jeho oturbované, ofiltrované a přímo vstřikované konkurenty, tenhle atmosférický "nepřímý dvojvstřik" bez filtru vůbec netrápí.
Plní EURO6 a nejen tedy z hlediska ekologie, ale i ekonomičnosti a provozních nákladů se bude líbit.

Nepřímé vstřikování a atmosférický motor

U atmosférického motoru se turbo nemůže pokazit, protže tam není. Dva nepřímé vstřikovací ventily na válec (celkem 8 na 4 válce) jsou klasickými "nejlevnějšími" ventily, jak je známe už z felicií. Motor se obejde bez vysokotlakého čepadla a bez filtru částic a neočekává se od něj žádná náročná údržba, spíše bezporuchovost a levný provoz. V nízkých otáčkách a ve volnoběhu je velmi tichý a volnoběžná spotřeba se krčí u hodnoty 0,3 L/h, což je neobvykle nízko a dokonce je to méně než má leckterý diesel. 

Co bychom od 1,5 DPi Smart Stream čekat neměli

Svižné a komfortní rozjezdy ve městě sice dávají naději, že se vůz i za městěm rozjede s elánem, ale tomu tak není. Dle našich zjištění při měření jsou městské rozjezdy prakticky všechny "na plně otevřenou škrtící klapku" (ca 97 % momentálního maximálního výkonu) , i když o tom řidič neví. Už při sešlápnutí pedálu akcelerace jen do ca 30 až 40 % je klapka naplno otevřená a dá se říct, že tím nám už Hyundai ukázal svůj maximální výkon.
Když za městem pak sešlápneme zbytek dráhy pedálu (dalších 40 %) k podlaze, neděje se nic, jen roste spotřeba a zhoršují se emise, ale hlavně, na nějaké překvapivé zrychlení s tlakem v zádech musíte u tohohle DPi zapomenout.

Šestirychlostní převodová skříň je zpřevodována jako "krátká". Na dálnici se tak auto při dosažení rychosti 130 km/h projeví nepříjemně vysokou hlučností (3.600 ot /min.) Při protivětru, předjíždění  nebo jízdě do kopce ve výkon vždy na plně otevřenou škrtící klapku a "kick down" už jen obohatí směs, což je jen pocit vlažného zvýšení výkonu a nárůst spotřeby.  

Jak se bude tvářit na tuto technologii autoservis

Ve vratech autoservisů bude tento vůz vítán, ale servis bude "DPi" navštěvovat spíše jen v rámci poměrně nenáročných pravidelných údržeb, protože se nejedná ani o složitou ani o choulostivou technologii náchylnou k závadám. Tady není co by se často kazilo. Všechno co Hyundai DPi má, jsme už v FCD garáži v minulosti viděli a jediné, co by mohlo znepokojovat, je mimořádně často aktivní EGR ventil pro zpětné vedení spalin k potlačení oxidů dusíku. Jelikož se ale jedná o jeho už několikátou generaci, bude jistě fungovat lépe než v pionýrských začátcích.
Kromě toho pohled do výfuku bez filtru částic slibuje, že "karbonové usazeniny" už nejsou pro DPI Smart Stream žádné žhavé téma.


Obrázky, fotografie a soubory (6)

"Double Port Injection" v motorech Smart Stream od Hyundai (2068/1)

Osm injektorů - nepřímé vstřikování. Dva jsou tam jen pro lepší homogenizaci směsi, žádná jiná věda v tomto geniálním řešení není. Na jeden vstřik přepne jen v teplém volnoběhu.

Hyundai 1,5 Smart Stream DPi plní emisní normu EURO6 (2068/2)

Čistý výfuk bez filtru částic, spotřeba ve volnoběhu 0,3 L/h a to vše bez sytiče a jednoduchou technologií s nízkými náklady na provoz. Pro provoz ve městě a na krátké trasy ideální auto.

Proklepnuto v FCD garáži a infočlánek v FCD Akademii (2068/3)

Zakázka Světa motorů nám umožnila nahlédnout do funkcí motoru, jak ty nízké emise dělá. Korejci se pochlapili a pokryli segment trhu, který ostatní nepokrývají. Čistý spalovací motor s nízkou spotřebou na provoz "okolo komína". Podrobnou zprávu z naší analýzy této nové technologie DPi naleznete v odborném článku v FCD-Akademii.

Jednodušší výfuk na trhu v roce 2021 těžko hledat (2068/4)

Žádná čidla, žádné nesmysly. Dva účinné klasické 3-cestné katalyzátory, co nestojí svět. I tak jde dělat EURO 6

Paralelní měření 8 hodnot a nahrávání 24 hodnot z diagnostické zásuvky (2068/5)

Ustrojeno na mobilní testování ve městě i mimo něj. Široký Log spolu s Multitestem, mimochodem jde u obou o metody vyvinuté v naší FCD garáži, jsme nahlédli do filosofie vstřikování, ovládání klapek, obohacení a chlazení, vše za účelem ekologie a ekonomičnosti provozu. A pomocí signálů lambda-sond jsme odhalili i trochu 13. komnatu, jak Hyundai (ne)zvládá požadavek na "plný výkon".

Analýza vstřikování u Hyundai i30 1.5 Smart Stream

Analýza vstřikování u Hyundai i30 1.5 Smart Stream (2068/6)

Analýza dvojího nepřímého vstřikování Smart Stream pro Svět motorů s pomocí FCD loggeru a osciloskopu TEXVIK Jen připomínáme, že metody a praktiky, jak analyzujeme všechny systémy ale i závady, naleznete první školení zdarma: https://www.fcd.eu/page/onlineskoleni... Chcete-li poradit při výběru správného diagnostického zařízení? Kontaktujte nás na adrese podpora@fcd.eu nebo 317 471 900. Děkujeme za sledování našeho kanálu a reakce v komentářích i Vaše palce.

Komentáře (0)