Aktualizace SW řídících jednotek online funkcí THINKCAR

23.02.2023 19:26 • aktualizováno 28.10.2023 07:00
blog #thinktool #thinkcar #ecu #flash #codding #scantool #ECM
Blog image
4363×
16
5 0 0 0
Jazyk příspěvku: 2101

Každý z nás potřebuje občas přehrát software řídící jednotky, ať už z jakýchkoliv důvodů. Přehrát software bez rizik a zařídit si to, už jednoduché vůbec není. Metod je více. Nejčastěji používané jsou různé neznačkové ale i značkové nástroje, které úlohu splní s menšími či většími riziky. SW soubory nacházející se různě po internetových fórech nezaručují, že SW není nějak upravený, nebo zda nemá jiné vady. 

 

"Nekvalita" nabízených souborů připravují stejně horké chvilky jako levné kopie značkových diagnostických přístrojů. Dá se m,luvit o štěstí, když jde všechno hladce. Kvalitnější programovací zařízení stojí desítky tisíc a i když jde pouze o nástroj určený pro jeden jediný účel, je to ta jistější volba.

 

Metoda, kterou Shorty z FCD Garáže sám vyzkoušel, byla návštěva autorizovaného autoservisu. Ale to už nikdy více. I přes jasný požadavek se nemohl zbavit dojmu nevstřícnosti od zaměstnanců. Nepochodil a to, co mu poskytli, dovedl sám. Doufejme, že je to jen Shortyho zkušenost. 

 

Ideálním řešením by bylo, zařídit si Pass-Thru přístup k OEM diagnostickému programu, mít online spojení s aktuální databází výrobce, čerpat a zároveň aktualizovat software řídící jednotky přímo od zdroje. Výhodou je mnohem více možností při diagnostice závad, než kdy bude mít multiznačková diagnostika.

Kamenem úrazu je ale celá byrokracie okolo zařizování takového pracoviště. Na jeho poskytnutí mákaždý nárok díky "blokové vyjímce", ale podmínky, za jakých ho lze provozovat, určuje výrobce. A ten se vesměs nesnaží. Naopak. Kdo si nějakým tím kolečkem třeba u koncernu prošel, ví , že je to běh na dlouhou trať, minimálně několik týdnů, většinou měsíců. Rozhodně nečekejte ani rychlost, ani jednoduchost, ani vstřícnost. Náklady rostou do nebe a nervy to mnohdy nevydrží. Bude-li zájem, zmapujeme pro vás krok za krokem, jak získat oficiální cestou "online přístup" třeba k diagnostice ODIS.

 

Je tu ale ještě jedna možnost. Je jednoduchá a mnozí Vás už jí v přístrojích máte, aniž byste o ní tušili. Online funkci flashování, jakou nabízí přístroje THINKTOOL, LAUNCH, TOPDON a jim podobné diagnostiky. Jsou vesměs postavené na stejné android platformě a disponují plus mínus stejnými funkcemi. Launch je takový APPLE mezi ostatními a cenovka tomu i odpovídá. Dobrý poměr cena výkon nabízí nový THINKCAR se super technickou podporu, robustní zpracováním a přitom potěší cenou. 

 

THINKCAR uvádí, že online funkce jsou totožné s OEM diagnostikami a jsou dostupné u značek jako VW, AUDI, SEAT, SKODA, MERCEDES, BMW, SUBARU, NISSAN, PORSCHE a některých dalších výrobců. Přehrávat se dají i řídící jednotky převodovek, brzd, airbagů, asistentů řidiče a mnoha dalších. Reálně je třeba to vše odzkoušet, ale nabídka vypadá slibně, tak proč to nezkusit.

 

Nejčastěji nám jde o flashování motorové jednotky, kde se nabízí dokonce možnost, vybrat si z několika verzí SW a ne jako u OEM, kde jedinou volbou je jen vždy vyšší poslední aktuální verze.
Nabídka SW nabízených diagnostikou THINKCAR nebude úplně ta nejaktuálnější, ale naše zkušenost je dobrá a Audi z roku 2016 dostala díky THINKCARu tu nejnovější SW verzi. Čas ukáže, jak časté budou aktualizace s čerstvým OEM software pro update.

 

Zakoupením originálu THINKCAR, LAUNCH, TOPDON a následnou registrací, získá uživatel bez dalších poplatků neuvěřitelné možnosti onlinefunkcí. Škoda, že zatím chybí podrobnější návody, jak pracovat se všemi online funkcemi. Proto se doporučuje obezřetnost, číst si veškerá hlášení a neuspěchat celou proceduru. Domníváme se, že nabídka služby "flashování" jednotek, kterou ve svých přístrojích už máte, může doplnit váš zákaznický servis.


Obrázky, fotografie a soubory (3)

Diagnostika THINKTOOL zvládne hravě aktualizovat software ECU

Diagnostika THINKTOOL zvládne hravě aktualizovat software ECU (2101/1)

Konec složitých aktualizací SW řídících jednotek automobilů, je zde THINKTOOL a jeho ONLINE funkce programování řídících jednotek. Výrobce deklaruje možnost online aktualizací SW u AUDI, SEAT, ŠKODA, VW, Mercedes, Nissan, Subaru, BMW, Land Rover a dalších značek. Toto je konec čínských napodobenin, THINKCAR přichází s pohodlnou metodou, která je bezpečná a jednoduchá. Už žádné hledání SW na internetu, nakupování balíčků dat, vše poskytne THINKCAR v cenně zařízení. je na čase mít aktuální SW a vyhnout se tak závadám vzniklých při neprofesionální úpravě SW řídících jednotek.

Přístroje THINKTOOL umožňují online funkce a flashování ECU vozidel (2101/2)

Vyšší řada diagnostik THINKCAR, jako je THINKTOOL MASTER 2,  MASTER X a MAX, disponují těmito online funkcemi, mezi kterými je i online aktualizace softwaru. O ostatních funkcích napíšeme někdy příště. 

Online funkce vlastníci těchto přístrojů už mají v ceně (2101/3)

Dle našeho názoru je tento způsob aktualizace SW řídících jednotek zatím nejjednodušší. Update se neshání po internetu, neplatí se za něj, existuje jistota, že soubory pochází přímo od výrobce a riziko selhání je minimální. Update procedura je podobně intuitivní jako aktualizovat chytrý telefon. No už bylo totiž na čase, nejsme v roce 2010. Dnes se učí programovat i děti na prvním stupni základní školy.

Komentáře (16)

Profile image
Michal Novák (1) 24.02.2023 | 16:36:49

Ve videu říká pan Shorty, že to umí i launch. Jaká verze launch tuto funkci má? Díky za info

0
0
Profile image
Miroslav Drmla/Power car s.r.o (2) 24.02.2023 | 16:48:55

Michal Novák (1) Launch co jede ONLINE podle mě umí "jen" ONLINE kodovat jednotky,Soft si nejsem jistý,ale umí to i Topdon Phoenix pro.

0
0
Profile image
Libor Fleischhans (3) 24.02.2023 | 19:55:35

Michal Novák (1) LAUNCH X431 PAD V All-In-One Automotive Scan Tool

0
0
Profile image
Shorty (4) 01.03.2023 | 13:24:38

Michal Novák (1) Dobrý den, tak právě jsem testoval LAUNCH X-431 EURO PRO5 a bohužel u tohoto modelu lze pouze ONLINE kódování řídící jednotky.

Až dostanu do ruky vyšší verzi LAUNCHE zjistím zda lze aktualizovat řídící jednotky,. a podám report

0
0
Profile image
Shorty (5) 24.02.2023 | 18:34:18

Dekuji za dotaz, v pondělí přidám info.

0
0
Profile image
Petr Gajdošík (6) 24.02.2023 | 21:07:46

Jenom výše zmíněný typ Launche to umí??? To aby člověk kupoval každý rok něco nového…:-(

0
0
Profile image
Libor Fleischhans (7) 24.02.2023 | 21:36:20

Petr Gajdošík (6) Tak to není myšleno, tenhle je v aktuálním programu 2023. Ještě bychom dodatečně prověřili, které předchozí modely, které už v nabídce nejsou, to už měly. Je to poměrně nová funkce, takže ještě starší modely to mít ani nemohly.

0
0
Profile image
VRcar VRcar (8) 25.02.2023 | 09:13:08

Dobrý den, umí THINKTOOL PRO SERIES + záznam do CSV a případně jde tento záznam upravit přes Váš program na Fcd?

0
0
Profile image
Jiří Černý Autoelektro-Liberec (9) 25.02.2023 | 11:38:46

VRcar VRcar (8) Zatím je třeba soubor logu prohnat přes decodér na tomto webu. Csv zatím neumí.

0
0
Profile image
Libor Fleischhans (10) 25.02.2023 | 12:08:56

VRcar VRcar (8) Ano, jak psal Jirka Černý, formát dat z THINKTOOL je 1 : 1 stejný jako Launch, který LOGDECODER zde na našich stránkách konvertuje.

0
0
Profile image
Jiří Černý Autoelektro-Liberec (11) 25.02.2023 | 12:02:16

Tak tohle mě hodně potěšilo. V poslední době dost často flashování řeším a je to opravdu úmorná práce. Tímto se to velmi zjednodušuje. Občas je také potřeba, například vypnutí immo. Třeba pro potřeby samotné opravy, pojíždění po dvoře, kdy vozidlo je velmi těžké a konkrétně třeba v zimě je velmi složité s ním manipulovat. Já jsem to momentálně řešil na Audi Q7 s řídící jednotkou edc17 c04. Takové vozidlo opravdu nechcete strkat "růčo" po dvoře na ledu. Pro servisní účely jsem si tedy vypnul imobilizér řídící jednotce motoru abych mohl auto nouzově natočit a popojet sním. U EDC17 to nejde přes OBD zásuvku, ale dá se to řešit v režimu "bench", tedy demontované jednotky z vozidla. Já jsem to řešil zařízením Fox flash. Mám ho zatím dva měsíce a musím říct že funguje úplně perfektně. V každém případě to není žádná laciná čínská kopie. Tam bych se toho trochu bál. Proces flashování přes bench je mnohdy jediný a poměrně jednoduchý způsob jak si pomoci. Až bude vozidlo opravené není problém kompletní zálohu, kterou je zapotřebí vždy si udělat, nahrát zpět do jednotky a tím jí uvést do původního stavu.

0
0
Profile image
Shorty (12) 01.03.2023 | 11:28:22

Jiří Černý Autoelektro-Liberec (11) S tímto bych taktéž mohl pomoci, protože THINKCAR PROG, umí vytáhnout z řídící jednotky data immo jak na stole tak ve vozidle. Pokud by byl zájem, případně pokud bych zrovna měl potřebu to u nějakého vozu udělat, natočím o tom recenzi.

0
0
Profile image
Rasty (13) 01.03.2023 | 16:33:38

Jiří Černý Autoelektro-Liberec (11) FOX Flash je vlastne vykradnute Galletto. Ma svoje muchy, ale da sa s tym zit. Je tam podpora novych jednotiek, a aj update.

1
0
Profile image
Petr Procházka (14) 27.10.2023 | 20:21:08

Je už nějaká zkušenost zda funguje aktualizace SW na nových modelech Launch X431 PAD V nebo PAD VII podobně
jako u posledních modelech vyšší řady Thinkcar ?Díky za případně info.

0
0
Profile image
Martin Ondrus (15) 27.10.2023 | 22:09:54

Všetko je to veľmi pekné, až na jedno ALE: automobilky začínajú flashovať nie jednu, ale viacej jednotiek naraz pri určitom probléme, pretože "všetko so všetkým súvisí". Tzn preflashujete len jednotku motora a nabehne toľko závad, že Vám z toho bude nevoľno. Dával by som si obrovské bacha pri autách cca 2020 vyššie. Oni vedia, ako nám znepríjemniť život.

1
0
Profile image
dehacko (16) 28.10.2023 | 07:00:13

Caute, vie niekto poradit ako exportovat subor log,bin... inak ako cez yahoo u euromaster2? cez yahoo to ide ale je to komplikovane.
pri flash u prog2 na stole sa môze pouzit silnejsi adapter? ten original pri flash pusta do jednotky 11V co je mizerne malo.
skusal niekto na stole citat/pisat edc16 alebo dq250? - umna bez uspechu ( na edc16 sa da dokupit adapter, len zvlastne ze postup Vas nato neupozorni)
inak dobra kupa chvalim aj ked to nevie vsetko co pisu ale to ziadne zariadenie.
Len si davajte pozor pri obd update u renault/nissan aby ste zapalovanie zapli bez economy mode, pri flashovani s vlastnou modifikaciou preratali checksum vopred, adaptaciu pri tcm 0aw nespravi spravne - na obranu ani vcds iba odis. Na obranu napisal som 6veci ktore nefunguju alebo este neviem spravny spôsob aby fungovali vs 100veci ktore funguju spravne ;)

1
0