Korupce vládne "česko-slovenským" STK a likviduje opravárenské řemeslo

13.04.2023 13:49 • aktualizováno 23.04.2023 21:40
blog STK podvody na STK podvody měření emisí emulátory emise
Blog image
1978×
4
2 0 0 0
Jazyk příspěvku: 2106 2109

ASEM se před dvěma lety pokusil z databáze Informačního systému technických prohlídek (ISTP) Ministerstva dopravy provést první analýzy, jak na tom jednotlivé kategorie vozidel s ohledem na stáří, typy systémů a emisních tříd jsou, ale data nedávala žádný smysl. Podle dat ISTP trvá volná akcelerace třicet let starému traktoru bez turba jako motoru šestileté sportovní Alfy Romeo a kouřivost mají záhadně stejnou.
Z databáze ISTP se nedá statisticky vycházet, protože její obsah svědčí převážně jen o přehlídce mnoha způsobů, jak se emisní kontroly dělat nemají. Celé "Měření emisí" je vesměs jen o masových podvodech.

Řešení bez systémové změny neexistuje

Nahlédneme-li do metodiky měření emisí, předepisuje česká legislativa postupy, které jsou mnohdy dokonce v přímém rozporu s doporučeními výrobců. Absurdní zákony psané jen ve prospěch mocných majitelů STK řetězců však generují další neřešitelný problém. Potom co "mocní" ovládli jak Měření emisí, tak Technické kontroly, nás v brzkém budoucnu čeká ještě jeden jejich krok, co nám opravářům zásadně zasáhne do života. Účelovým zdůvodněním bude evropský výraz "kontrolor". Evropská směrnice totiž nezná dva pojmy "kontrolní technik" a "emisní mechanik", jak je zatím rozlišuje česká legislativa, ale jenom jeden: "Kontrolor" a ten má dělat všechno.

"Kontrolor" (EU) a technická i emise jako "jeden akt"

Pokud to tak dopadne a česká legislativa bude díky tendenčně snaživým úředníkům sledovat sloučení kontrolních úkonů do jednoho aktu. Potom bude vyloučeno, aby se "Měření emisí" vykonávalo u autoservisů. Školeni budou "kontroloři" jen jedním školením a žádný z nich už by neměl dostat osvědčení, pokud nebude provádět celé "Technické kontroly". Emisní mechanik potichu zanikne.

Dopad bude mít tato změna hned v několika podobách. Dosavadní "Emisní mechanici" využijí nedostatku "kontrolorů", projdou jen jakýmsi obecným školením a odejdou od autoservisů. Majitelé autoservisů tak dostanou poslední ránu do zátylku. Už tak nesměli několik let měřit emise, protože jim to zákon kvůli možnému střetu zájmů (opravy/kontroly) nedovoloval. Zaměstnanec s certifikátem měl zaměstnavatele do té doby doslova v hrsti. Zbydou jim tedy emisní přístroje a nikdo, kdo by je obsluhoval. Malé střety zájmů jsou úředníky ministerstva dopravy přísně střeženy, velké pak velkoryse tolerovány. Jak české!

Zákaz řemesla v českém podání

Elektrikáři i kominíci dělat revizní zprávy mohou. Autoopraváři ne, protože by byli podle zákona 56/2001 Sb. ve střetu zájmů?

Ano, i takto může státní úředník naohýbat zákon pro specifické řemeslo, když proto má nějakou solidní vedlejší motivaci. A té je ze strany mocných majitelů STK dostatek. Jakoby nestačilo, že exklusivitu majitele STK chrání před vznikem jakékolov konkurence zákonem definovaná regulace počtu STK v okresech. Ta je v přímém rozporu s pravidly volné soutěže.

Následky na sebe nenechají dlouho čekat. Automechniků je málo a diskriminuje-li je ještě k tomu stát, bude jich ještě méně. Nedostatkový mechanik si může práci doslova vybírat, protože jí díky záplavě aut je hodně. A protože by emisní přístroje v autoopravně džel jen nadšenec, idiot nebo ekonomický sebevrah, nebude možné po autoservisech požadovat přípravu vozidel na Měření emisí u STK. V autoservisech nebudou ani přístroje, ani lidi, co by tomu rozuměli. Stát jim nedal možnost, aby si na drahé přístroje, co se co půl roku musí kalibrovat, vydělali "Měřením emisí".

Kdo tedy bude měřit emise? Jen ti "zelení panáčci" u STK? Ti je měří v pětiminutovém taktu a nemají čas na emisní analýzy s cílem nalezení závady. Mají jiné starosti! Jak nezchudnout se mzdou, kterou jim majitelé STK úmyslně drží na minimu. To vše vyústí ve snahu, aby pokud možno všechno, co přijede, vyhovělo, jinak jim majitel vyčiní, že mu odhání klienty. Střet zájmů? Nevadí!

Kdo bude opravovat sofistikované emisní systémy?

Státu bude chybět někdo, kdo bude diagnostice emisních systémů rozumět. Bude-li stát chtít někoho motivovat, aby závady emisních systémů opravoval, musí mu dát šanci, aby si na emisní přístroje vydělal. Nedává smysl, aby si je autoservis pořizoval a držel, když mu stát výdělečnou činnost s nimi zakazuje. Komu to "pomáhá" to Ministerstvo dopravy? 

Zůstane-li při starém, nebude nikdo potřebovat nikoho. Za tři stokoruny v popelníku auta emise vyjdou na jedničku. Aktivity se chopí ty autoservisy, co už dnes jsou ochotní příklepovou vrtačkou z výfuku vybourat jak katalyzátory i filtry částic a dokonalý český Kocourkov s jedovatým životním prostředím bude pokračovat v panoptiku dál. No a co budou opravovat ty poctivé autoservisy? To, co ta auta definitivně zastaví. Pak se to začne řešit konečně tak, jak se to mělo už na začátku. Pokud k tomu dojde. Poctivou opravou.


Obrázky, fotografie a soubory (2)

Komentáře (4)

Profile image
Viktor Janos (1) 17.04.2023 | 20:32:28

Táto problematika bude časom velkym problemom. Už dnes je pre niektoré odbornejšie servisy problémom uchopiť takúto zákazku.
Tým myslím, vozidlo bez exaktného problému...ktorému zlyhal emisný systém DPF.
Tým...že týchto áut tu máme za mesiac hromadu, vidím aký je to problém....

90% končí diagnostikou a čau...

Pretože nie je zo strany zákazníka zaplatiť takúto opravu.

Ako chcete opraviť emisný systém v Mercedese OM642ke (6 valec diesel) ktorá ma 300.000km....
Bolo v nej 10 mechanikov....treba ju prekopať od podlahy..
Predpokladaný finálny účet presahuje skoro cenu vozidla...

Takýchto prípadov je poslednú dobu neuveriteľné množstvo....a vôbec netušíme čo s tým.
Na polovičaté opravy si netrúfame...pretože vybrať od zákazníka 1500€ a skončiť s tým že možno pôjde....alebo "treba ďalších 2000€".....

Majitelia 25.000€ mercedesov nedajú 1200€ za Nox snímače a opravu adblue...

Prečo by mal dať majitel A6tky v hodnote 7000€, polovicu ceny za opravu nejakého DPF keď autu vlastne nič nie je...
len to blbé DPF nefunguje...

O nejakých 1.6TDCI v hodnote 2000€ ani nehovorím...to rovno posielam z dvora...čo tam chcete opravovať?

Posledne sme VAG 2017 s emisným problémom odovzdali vyriešené v hodnote 2500€, po 2 neúspešných pokusoch autorizáku a čo myslíte? Majitel si dodnes myslí, že to bolo strašne veľa.... Za opravy v sumách 2000€+ Vás nik nepochváli, každý si myslí že ste ho okradli...a ešte ste jednou nohou v hnoji pretože čokoľvek sa pokazí ...veď predsa som dal 2500€ ....

Veľmi nevdačná profesia to bude najbližšie roky....

2
0
Profile image
Libor Fleischhans (2) 17.04.2023 | 21:47:51

Viktor Janos (1) Sice jste uchopil to téma jinak, ale pravdivě. Tento článek je o tom, že v Česku bojujeme s certifikační mafií, která ovládá Ministerstvo dopravy. Tím MDČR generuje takové zákony, že ten, kdo by chtěl, uměl a měl vybavení na opravy emisních systémů, nebude držet přístroje na měření emisí, protože si s nimi dle zákona NESMÍ vydělávat. Absurdita. Připomíná mi to totalitní režim, kdy jsem pod rizikem odsouzení a kriminálu načerno vlastnil autogen. To bylo trestné.

Tady jde o to, že zákony jsou nakloněni pár rodinným klanům co ovládly STK byznys a zajistili si "státní regulací počtu STK" exklusivitu. Teď dalším krokem zbavují řemeslníky přístrojů a práce. kam to povede? K tomu, co předpovídáte.

Advanpure našlo řešení v Polsku. Tam jedna šikovná firma umí za týden recyklovat DPF v OEM kvalitě a to k většině značek a modelů za solidní nepřemrštěnou cenu. I katalyticky povrstvený materiál je dobrý. Zatím bez reklamací. Dalo by se to vše zlepšit uvedením na trh tzv. asymetricky uspořádáním buněk v tělese filtru částic. Ten má 3x vyšší kapacitu pro saze/popel a současně příznivě plochou křivku nárůstu tlaku spalin s průtokem a zátěží. Pak by byl takový náhradní díl srovnatelný možná i lepší, než některé OEM.

4
0
Profile image
Tomáš Kaloč (3) 22.04.2023 | 23:37:45

Libor Fleischhans (2) Pane Fleischhans, to je přesně, o čem jsem mluvil. Je škoda zrušit vozidlo, které je emisně v pořádku, jen těsně neprojde emisema z důvodu lehce poškozeného dpf, kdy je filtr koupitelný pouze ve značce a za cenu "masakrální".

0
0
Profile image
Milan Hlavatý (4) 23.04.2023 | 21:40:20

Dlho som uvažoval nad touto problematikou ale neviem ju uspokojivo uzavrieť ani sám pre seba.Mám silný pocit že v tejto hre sa podvádza doslova obrovsky.Na jednej strane to má vyzerať ako boj za životné prostredie ale reálne kroky hovoria o inom.Pokiaľ by bola snaha o životné prostredie pravdivá a čestná,boli by také aj kroky na ceste k jej dosiahnutiu.Na konci tejto nechutnej hry je koncový človiečik ktorý musí túto nepodarenú hru zaplatiť.Nikto nevyvíja ani za mak snahy,aby ľudia čo na tému počujú a majú k nej pozitívne chápanie aj správanie neboli trestaný doslova kadial sa pohnú.Mať vysoký emisný štandard je dnes vyslovene za trest,hlavne pre majiteľa vozidla.Dielne sa až na výnimky prekrásne tej témy chopili,a problematiku na max zneužívajú k zvyšovaniu ceny (keď je to už raz také "zložité"),Krásne to ospravedlňuje bezhlavé výmeny komponentov ktoré ozaj nepatria k lacným.Pritom myslím že sa nebudeme prieť o pravdu že je to spojené z max neznalostou problematiky.Servis alebo majster ktorý si ctí remeslo a robi to čo sa žiada a tak ako sa žiada lebo vie....je zle zarábajúci blázon.Čudovať sa nulovej podpore a nerozumieť čo k nej vedie zo strany majiteľov aut je trocha nepatričné.Systém ich ženie do uličky z ktorej hladajú cestičky ktoré bolia menej,o nič viac nejde.Ak oni nemajú čistý štít,tak výroba a servis už vôbec nie.Sú len výnimky ktoré narúšajú pravidlo.

2
0