Majitel auta vzkazuje výrobci: "Neumíš to!" ... no jo, ale FCD Logger to umí :-)

15.11.2023 12:59 • aktualizováno 15.11.2023 17:23
blog FCD Logger FCD Cloud
Blog image
2616×
0
6 0 0 0
Jazyk příspěvku: 2126 2128

Takto zněla Jiřího reklamace: "Dvoulitrovému Superbu vadne výkon do kopce, někdy až do úplného zastavení. V opravně si půjčují celou common rail lištu (včetně čidla tlaku a regulačního ventilu) - beze změny. Palivo motor má, ale značková diagnostika nic nehlásí."

FCD Logger - "Diagnostika na dálku"

Pan Jiří si z pošty odnesl malý balíček a po rozbalení strká Logger do zásuvky svého Superba 4x4, co se alespoň podle jeho slov "bojí kopců". Nahraje to a čeká doma u kafe, co se bude dít.

Podobných zakázek "na dálku" vyřizuje FCD Garáž týdně hned několik. Do dílny by se ta auta fyzicky ani nevešla, zakázek "na dílnu" čeká v řadě tak na dva měsíce dopředu. A protože Shorty má moc práce, tak mu eLeF pomáhá, když se to nakupí...

eLeF: "Zákazníka ani auto vlastně nevidíme, ale vidíme jejich "EGK". Proč "jejich"? Protože to EKG natáčíme v provozu při zátěži a tam je vliv řidiče a vůbec celé dynamiky, jak on na to "šlape" a jak se to auto celé chová, v tomto konkrétním případě se auto dokonce "brání", v tom je ten princip záznamu z našeho FCD Loggeru."

Jiří i já popíjíme 78 km od sebe kafe. Já (eLeF) už vidím, že záznam z jeho Loggeru č. 7611 byl automaticky nahrán. Z FCD Cloudu ho stahuji ho již napůl vyhotovený. Chroupu tatranku a do záznamu mimo jiné píšu i toto:
"Je potřeba se zaměřit, proč váha vzduchu indikuje tak nízkou hodnotu. ... s tím by možná mohla souviset i relativně vysoká teplota za Intercoolerem. Prověřit zda není vadný snímač nebo zda je teplota skutečně příliš vysoká z jiné příčiny." Píšu to proto, protože při plném výkonu je teplota plnícího vzduchu stejná před jako za intercoolerem. Ten, jako kdyby nebyl... 

Reference pana Jiřího po dvou měsících 

"Mohu potvrdit, že závada byla odstraněna. Problém byl v ucpaném a v podstatě "nechladícím" chladiči plnicího vzduchu (chladičem myslím hliníkový díl bezprostředně našroubovaný na bloku motoru, nikoli radiátor na čelní masce vozidla). Chladicí kapalina tak chladičem plnicího vzduchu neprotékala a plnicí vzduch se tak vůbec neochlazoval a když dosáhl teploty kolem 130 - 140 stupňů, tak pravděpodobně nějaká automatická ochrana motoru snižovala množství paliva až do okamžiku, kdy se motor úplně zastavil."

"Systém tupě zírá na přehřívání motoru a omezuje výkon"

Pan Jiří znepokojeně pokračuje: "Tady mě zaráží, že škodovácký systém nikde chybu chlazení a tudíž vlastně přehřívání motoru neoznačí jako problém, ale jen "tupě" snižuje výkon motoru až ho definitivně zastaví. Po ochlazení pod 130-140 stupňů motor normálně nastartoval a opět běžel až do dalšího okamžiku přehřátí plnicího vzduchu."

Po proplachu chladiče plnicího vzduchu klesla teplota na výstupu pod 60 °C. Ověření jeho průchodnosti je jednoduché. Odpojit hadici na výstupu a spuštěním čerpadla ověřit, že voda skrz proudí. Dodává Jiří...

FCD Garáž komentuje

FCD Logger, lépe řečeno FCD Cloud, kde se vyhodnocení provádí, skrývá obrovské rezervy v programování rozeznávacích algoritmů. A protože pracujeme na dalších, tak asi přijdu o to kafe a o tatranku, protože po některém z příštích update softwaru na cloudu bude v záznamu stát vyhodnocení třeba tohle: "NEFUNKCNI INTERCOOLER - STOP. VENUJTE POZORNOST SNIMACUM TEPLOT A CHLADICI PLNICIHO VZDUCHU - STOP." Budoucnost je s FCD Loggerem celkem jasná.

Zde je video o FCD Loggeru: FCD LOGGER - Czech on Vimeo
Ostatní doprovodná videa našich služeb jsou zde: FCD service - Tarif PARTNER (Beta) - FCD Shop


Obrázky, fotografie a soubory (2)

Komentáře (0)