Poslední aktualizace příspěvku

+3

Diagnostický případ

Opravené vozidlo
Libor Fleischhans
Libor Fleischhans
Jazyk případu:

Sériová nemoc: Příliš citlivá diagnostika Lambdasond

18.03.2023 | aktualizováno 15.05.2023 20:37:56 15 1696x

Informace o vozidle

VIN: TMBBE41U8Y2292936
Výrobce: Skoda
Model: Octavia/Octavia Tour
Rok výroby: 1999
Kód motoru: 2,0
Typ motoru: AQY
Výkon (kW): 85 kW
Převodovka: Manuální
Palivo: Benzín
Najeto: 262 214 km

Jak se závada projevuje

Nefunguje / funguje nesprávně. Emise měřené analyzátorem výfukových plynů ve volnoběhu mimo okno Lambda. Paradox: V paměti EOBD je uložená závada o příliš bohaté směsi, ale adaptace směsi se pohybuje okolo + / - 5 %. Takže se logem EOBD nepotvrdila! Značková diagnostika ukázala skutečný problém.

Jak často se závada projevuje

  • Sporadicky / za specifických podmínek.
    • Za jiných podmínek. V městském provozu přijde chyba dříve, než kdyby se jela v kuse jen dálnice.

V jakém systému se závada vyskytuje

  • Motoru.
  • během jízdy
  • [P0134] O2 Sensor Circ., Bank 1 - Sensor 1: No Activity Detected
  • [P0172] Fuel Trim, Bank1:System Too Rich
  • trvalá závada
  • sporadická závada

Doposud provedeno bez úspěchu

Přivezeno z autobazaru pro účely kampaně "Uzdrav příšerku" a tak se koupilo co nejstarší auto, kde svítily kontrolky emisí (CHECK ENGINE) a kontrolka ABS.

Závěr

VOZIDLO JSEM OPRAVIL

Vozidlo je využíváno pro osvětu v projektu #UZDRAVPRISERKU a školící účely, takže ten příklad nově koupené, ale zase jinak vadné Lambdasondy použijeme ke školení. Pikantní je, že ta jiná vada té vyměněné Lambdasondy ukazuje čirou náhodou úplně stejné chybové hlášení, jako obě staré LS, co jedna byla prasklá a do druhé se promítal signál vyhřívání.

Opraveno výměnou nové, již vyměněné Lambda sondy za mnohem levnější, která se čirou náhodou kalibračně shodovala se zadní. Volnoběžná směs se nyní již "vejde" do okna Lambda. Jinak by ji bylo potřeba zkalibrovat předřadným odporem na Lambda = 1.

Obrázky, fotografie a soubory

Protagonista z projektu UZDRAV PŘÍŠERKU (15483/1)

Obě Lambda sondy vadné. První ukazovala sporadicky záporné napětí (v tu chvíli bohatá směs), druhá měla signál rušen frekvencí z vyhřívání.

Dlouhodobá adaptace do 5 % = OK (15483/2)

Dlouhodobá adaptace vypadá v pořádku, jen krátkodobá zasahuje častěji do "bohaté" oblasti. Měla by být poku možno ideálně symetrická (co do plusu, to do mínusu).

Vysoké emise díky vadným lambda sondám (15483/3)

Takové hodnoty byly měřitelné jen někdy, sporadicky.

Vyměněné komponenty (15483/4)

.. ale i nová B1S2 sonda, se po ca 120 km ukázala jako vadná (již od výroby)
Tři Lambda sondy vadné, dále prasklo kolínko chladicí kapaliny a na LZ kole defektní (přerušený) snímač ABS.

Po výměně obou Lambdasond (15483/5)

Lambda mimo rozsah, jedy v nulách. Katalyzátor i po čtvrt milionech kilometrů v nejlepší kondici, ale směs ve volnoběhu "nadřazeně koriguje" v diagnostickém režimu "zadní Lambda sonda B1S2" takže je nutné se podívat, která z nich je tedy mimo stanovený rozsah.

Adaptace z obou Lambda sond (15483/6)

B1S2 má na starosti adaptaci ve volnoběhu (korekci té první - monitorovací) a ukazuje zápornou adaptaci i ve chvíli, kdy první lambdasonda ukazuje téměř nulovou. Proto je na analyzátoru vidět Lambda 1,041.
Uprostřed záznamu je simulace "ochuzením směsi", čímž se potvrdil rozpor mezi Lambdasondami o celých ca 10 %. Vadná je tedy jedna z Lambdasond, i když jsou obě nové.

Kalibrace Lambdasond (15483/7)

Měřením obou Lambdasond v jejich prahových napěťových hodnotách se dá zjistit, zda jsou stejně kalibrované. Řídící jednotka motoru AQY to vyžaduje, protože zadní (monitorovací) Lambda sonda odhaluje "neřest" v podobě nepatrné odchylky napětí přední skokové (řídící) Lambda sondy. Zrada je v tom, že to EOBD chybové hlášení oznámí, ale v EOBD hodnotách to vidět není. Ve značkové diagnostice to ale už vidět je, protože tam je aditivní adaptace (volnoběžná) korigovaná právě "zadní" Lambda sondou a tato korekce je téměř na 20 % odchylky přední sondy od zadní.

Řešení? Buď tak dlouho kupovat Lambdasondy, až se trefíte do kalibračního pásma, nebo si řídící Lambda sondu zkalibrujete sami korekčním odporem.

Komentáře (15)

dehacko
( 1 ) 10.05.2023 | 12:38:34

Pekny pripad. K tej kalibracii. Pochopil som to spravne ze ste pridali odpor pred jednu lambda sondu v takej hodnote aky kopirovala rozsah druhej? Minuly tyzden som riesil htp ze zadna lambda aj ked bola nova mala jemne posunuty rozsah voci prednej, no dtc mi nezapisovala ecu, nechal som to tak

+0

Libor Fleischhans
( 2 ) 10.05.2023 | 15:00:15

Ano, přesně tak. Do jejího obvodu by se musel vřadit sériový odpor.

Ale to je štěstí, že nešla obráceně, tedy do chuda. To žádný odpor nepomůže. To bych musel laborovat, jak to udělat.

Ale jak jsem napsal, zkusil jsem koupit tu nejlevnější z nejlevnějších, abych nevřazoval odpor do sondy za moc peněz. Ale nakonec jsem nic nevřazoval, protože kontrolka přestala svítit. Lambda ve volnoběhu je teď ca 1,025, takže i diagnostika zatím nic nerozsvítila. Adaptace první Lambdasondy (Idle) je nyní - 15,62 % (byla - 17,97 %). Takže o prsa vietnamské ženy.

Obecně řečeno, jde i kvalita Lambdasond do kytek, protože by fabriku neměla opustit Lambdasonda, co na analyzátoru neumí směs v Lambda okně (0,97 až 1,03).

U tohohle systému je ta kalibrace dost přísná a rozsvěcí to nekompromisně. V EOBD sice chyba, ale v živých datech adaptace do 5%, takže to je taková zrada.

Toto je odpověď na komentář ( 1 )
+0

Martin Ondrus
( 3 ) 10.05.2023 | 17:26:13

Pozeral ste, ako je na tom HFM? Nie je tiež po životnosti? Veľmi častá závada u tohoto motoru s aditívnou adaptáciou -12% a viac. A čo výfuk? Je tesný? Nebude to práve problém, že kyslík je nad 0,8% na voľnobeh? Ak na zvýšených otáčkach je kyslík OK, už aj zadymujem výfuk a kontrolujem, kde to uniká.

Toto je odpověď na komentář ( 2 )
+0

Libor Fleischhans
( 4 ) 10.05.2023 | 19:52:24

Dobrý den pane Ondrus, výfuk je těsný (analyzátor ukazuje "neředěné" výfukoviny zpětným výpočtem CO z ostatních spalin dle Brettschneiderovy rovnice (CO a CO corr se rovnají do setin procenta).

Adaptace volnoběžné směsi začne měnit hodnoty po vymazání paměti závad a adaptací až v momentě, kdy začne být aktivní monitorovací Lambda sonda, jinak se měnit nezačne. Nezačne se ani měnit, pokud s autem stále pojedu (jízda bez volnoběhu). Změní se až ve volnoběhu a jedině s aktivní zadní lambda sondou.

Při zvýšených otáčkách je Lambda na analyzátoru rovna hodnotě cca 1,000, a zvýšené procento kyslíku zde není.

Ale v jednom bodě byste mi prosím mohl vysvětlit, jak by mohlo dojít díky váze vzduchu (jak píšete, že by mohla být "na konci životnosti")? Když si představím, že bude ukazovat stále méně vzduchu než je pravda, díky znečištění nebo opotřebení, tak by motor nasával více vzduchu než elektricky ukazuje váha, ale podle menšího množství než je skutečné, by se dávkovalo nižší množství paliva a adaptace by dle mého názoru stěhovala snad do plusových (aby dohnala chudší směs díky "více" skutečného vzduchu), nikoliv do mínusových hodnot, nebo se mýlím?
Mohl byste mi ten princip, jak se může podle unavené váhy zadaptovat volnoběžná směs do záporných hodnot tak, že analyzátor dokonce ukáže 1,043 číslo Lambda? Nějak mi k tomu chybí logika, tak se omlouvám za mou nevědomost. Děkuji za vysvětlení, jak k záporné adaptaci principiálně může dojít.

Toto je odpověď na komentář ( 3 )
+0

Martin Ondrus
( 5 ) 10.05.2023 | 21:26:17

Ten koniec životnosti HFM ochudobňovaním zmesi na voľnobeh je paradox týchto motorov:
Vaše slová: Adaptace volnoběžné směsi začne měnit hodnoty po vymazání paměti závad a adaptací až v momentě, kdy začne být aktivní monitorovací Lambda sonda, jinak se měnit nezačne. Nezačne se ani měnit, pokud s autem stále pojedu (jízda bez volnoběhu). Změní se až ve volnoběhu a jedině s aktivní zadní lambda sondou.
Ja som kedysi dávno (cca r. 2004) riešil octávku AQY s presne týmto problémom a rovnako som prišiel k pozorovaniu, že aditívna adaptácia sa nemení počas celej doby jazdy autom, ani keď behám po meste, ktoré nie je "upchaté". ALE stačí, aby som urobil skúšobnú jazdu na nejakú vzdialenosť (aby - ako Vy píšete - začala byť aktívna monitorovacia lambda) a potom odstaviť napr na parkovisku auto s tým, že ho nechám ísť na voľnobeh (alebo stojím v dlhom rade v kolóne, či semafóroch) a aditívna adaptácia sa "zblázni" a letí hlboko do mínusových hodnôt. Naproti tomu multiplikatívna sa nachádza v plusových hodnotách (ale niekedy len okolo 7 až 10 %) a čo je najzvláštnejšie nejaví sa to nejak na výkone auta. Prvýkrát som sa natrápil veľmi dlho, než som v zúfalstve skusmo vymenil HFM a odrazu bolo všetko OK! Nebavme sa o tom, že tomu predchádzali kontroly tesnosti sania, podozrenie na nesprávne odvetrávanie výparov z kľukovej skrine, netesné vstrekovače atď. Pri ďalších prípadoch mi už stačila len presne táto opísaná skúšobná jazda, zbežná kontrola tesnoti sania a tlaku paliva a ihneď som HFM menil. VŽDY mi to pomohlo. Je tam HFM Bosch a je rovnaká s motorom 1,8 20V bez turba. Tam ale takéto "úlety" nerobila (že by inak riešené riadenie motora alebo vzdialenejší vývod odvetrania kľukovej skrine?).
Ten výfuk by som aj tak upchal pri meraní aspoň handrou a tak dokázal/vylúčil jeho netesnosť. Riešim to momentálne na dennej báze, keďže u nás je povinnosť mať na EK O2 aj na voľnobeh pod 0,5% a ešte sa mi nestalo, že by som to nevyriešil nájdením netesnosti na výfuku, ak hodnota O2 na zvýšených otáčkach je v norme.
Tu som riešil ďalšie AQY, kde som už presne vedel, aký postup mám voliť: https://www.fcd.eu/story/4490

Toto je odpověď na komentář ( 4 )
+1

Martin Ondrus
( 6 ) 10.05.2023 | 21:30:52

Ešte jeden doplnok ku kyslíku - úplne stačí rozpadnutý zadný tlmič výkuku, kde začne dochádzať k pulzáciám (prisávaniu kyslíku z koncoviek výfuku) a kyslík hravo vyletí nad 0,5%

Toto je odpověď na komentář ( 5 )
+2

Eči
( 7 ) 12.05.2023 | 20:50:15

Tiež jeden príklad z praxe p. Ondrusa, určite vie, čo hovorí.
www.fcd.eu/forum/105166
Alebo budeme donútení prejsť na diesel/petrol gate made in CZ/SK pre neschopnosť výrobcov a ich výstupné kontroly?

Toto je odpověď na komentář ( 6 )
+0

Libor Fleischhans
( 8 ) 13.05.2023 | 18:35:12

Trefa do černého: Citace "(že by inak riešené riadenie motora alebo vzdialenejší vývod odvetrania kľukovej skrine?)"

Takže pane Ondrus, celé mně ten "paradox" trápil, až jsem se tomu pověnoval.

Nejprve jsem jezdil v režimu zátěže, kdy je ještě Lambda zpětná vazba aktivní (když bych přidal jen o trochu více plynu, Lambda by byla Open Loop). A hele, lehké pocukávky a adaptace směsi letěly nahoru! Dokonce se po 4 opakovaných jízdách do kopce objevilo hlášení o váze vzduchu, které jsem předtím nikdy neviděl.

Takže dokumentace je v příloze.

Váhu jsem zatím jen vyčistil a pokusil jsem se simulovat i vyšší průtok, ale systém je u zážehových citlivý a dosáhl jsem opaku. Takže nyní jen vyčištěná váha a adaptace volnoběhu ze zadní LS (Idle Adaptation B1S2) spadla na ca z 19 na 11 %.

Zatím si myslím, že se díky olejovými pryskyřicemi zanesené váze adaptuje při vyšší zátěži první (řídící) Lambda sonda do plusových hodnot a pak, při volnoběhu jí zase zadní Lambda sonda (monitorovací) adaptuje do záporných hodnot a rozsvítí kontrolku.

Takže ještě něco poměřím, abychom tu záhadu "paradoxu" měli do detailu rozlousknutou a díky za podněty, co mne vyprovokovaly tomu přijít na kloub.

Toto je odpověď na komentář ( 5 )
+0

Libor Fleischhans
( 9 ) 13.05.2023 | 18:43:28

Zde jsem zapomněl na dokumentaci:

Toto je odpověď na komentář ( 8 )
+0

dehacko
( 10 ) 10.05.2023 | 18:18:19

Do "chuda" by mohol pomôct boost DC menic, mam to aj nakupene, len nebol cas laborovat

Toto je odpověď na komentář ( 2 )
+0

Libor Fleischhans
( 11 ) 13.05.2023 | 18:56:57

Mám taky takovou hračku dokonce se dvěma potenciometry, které mění charakteristiku 5 V snímačů dvoubodově (strmost křivky analogové napěťové charakteristiky). Vyzkoušíme příště.

Toto je odpověď na komentář ( 10 )
+0

Anonym
( 12 ) 14.05.2023 | 09:16:13

Dobrý deň pán Fleischhans. Môžete mi prezradiť niečo viac o tej 5V "hračke" ? Najviac myslím na použitie u váhy vzduchu a simulácie,dosť okolo tých vecí čarujem u tých mojich PD-čiek.Človek by povedal že už zjedol všetku múdrosť sveta okolo PD motorov,ale...nie je to pravda a ešte občas prekvapia aj dnes..Krásne ďakujem za odpoveď
Milan Hlavatý

Toto je odpověď na komentář ( 11 )
+0

Viktor Janos
( 13 ) 14.05.2023 | 14:13:38

http://www.jb-elektronik.cz/e-shop/?action=detail&id=ID1123&catg=165

velmi napomocne hračky ;)

Toto je odpověď na komentář ( 12 )
+0

Libor Fleischhans
( 14 ) 15.05.2023 | 19:37:28

Dobrý den pane Hlavatý, udělátko je z roku 1996 a dokumentace se zatoulala, stejně jako kontakt na autora, který mi to na přání zbastlil. Ale zcela jistě tuhle krabičku prozkoumám a pošlu jednomu z našich dodavatelů a požádám ho, zda by ji nezačal dělat sériově.

Toto je odpověď na komentář ( 12 )
+0

Milan Hlavatý
( 15 ) 15.05.2023 | 20:37:56

Ďakujem.Zaujala ma tá dvojbodová zmena charakteristiky,to moje udelátko nevie.

Toto je odpověď na komentář ( 14 )
+0