Poslední aktualizace příspěvku

+7

Diagnostický případ

Opravené vozidlo
Libor Fleischhans
Libor Fleischhans
Jazyk případu:

DPF zatím těsný, ale příliš časté regenerace

28.08.2023 | aktualizováno 22.03.2024 11:45:45 36 1948x

Informace o vozidle

VIN: WDD2462001N027522
Výrobce: Mercedes-Benz
Model: B-Class
Rok výroby: 2013
Kód motoru: 1,8 B180 CDI BlueEFFICIENCY
Typ motoru:
Výkon (kW): 80 kW
Převodovka: Manuální
Palivo: Diesel
Najeto: 215 093 km

Jak se závada projevuje

Nefunguje / funguje nesprávně. Rozsvěcí MIL, jinak pocitově žádná omezení ani symptomy.

Jak často se závada projevuje

  • Trvale přítomná závada.

V jakém systému se závada vyskytuje

  • Motoru.
  • během jízdy
  • [P2459] Particulate Filter Regeneration Frequency Bank 1
  • trvalá závada
  • sporadická závada

Doposud provedeno bez úspěchu

Filtr částic předchozím autoservisem vyčištěn, ale bohužel, dle stop rozteklých kapek bílé kapaliny, byl čištěn asi na vozidle, tedy nikoliv protisměrně, ale ve směru toku výfukových plynů. Tuto metodu v FCD garáži zcela zavrhujeme, protože v již minulosti známe stovky případů, kdy filtr trvale poškodila. Tento případ není výjimkou.

Závěr

VOZIDLO JSEM OPRAVIL

Opraveno opakovaným vyčištěním, tentokrát však skutečnou metodou ADVANPURE.

DPF znovu vyčištěn metodou ADAVANPURE (650 °C protisměrné nízkofrekvenční rázy) a uvolněn o 40 g materiálu (snížení protitlaku z 11 mbar na 2 mbary). Nyní Mercedes počítá zanesení pomaleji. Doufejme, že se nepoškodil natolik, aby nevydržel dalších nejméně 100.000 km

Předešlé poznámky (před opravou):
Namísto aby byl filtr z auta vymontován a předepsaným způsobem PROTISMĚRNĚ vyčištěn a následně dokonale vysušen, byl velmi pravděpodobně (stopy) vyčištěn na voze nastříkáním chemie do jeho útrob. S autem se pak velmi pravděpodobně hned jelo (podle slzovitých stop kapek na vnějšku filtru). Takový postup je neúčinný a hlavně velmi rizikový, protože kapalina odparem zvětší svůj objem asi 1600 x a většinou takové explozivní odpary křehké těleso filtru uvnitř poškodí mikroprasklinami.

Filtr si však odnesl jiné nenávratné poškození. V mikropórech zbyla krusta ze zbytků chemie a jí rozpuštěný popel. Ten má tzv. "konečnou oxidační podobu" a s chemií v pórech keramiky tato směs vypálením ztvrdla do formy jakési glazury uvnitř mikrostruktury filtru.

Ze zkušenosti odhadujeme, že tímto neodborným zásahem je u filtr částic nevratně změněná průtočnost (90 % takto chemicky kontaminovaných DPF se už nikdy nepodaří protisměrně vyčistit ani žárem ani kapalinou). Díky vyššímu tlaku, který řídící jednotka chápe jako jeho předčasné a příliš rychlé ucpávání sazemi, se s tímto filtrem bude varovná kontrolka emisí rozsvěcet v provozu opakovaně. Filtr je velmi pravděpodobně nenávratně poškozený a nezbývá, než jej vyměnit.

Obrázky, fotografie a soubory

Stopy po chemii (16249/1)

Bílou kapalinou potřísněné vnější těleso filtru ukazuje na bezdemontážní, leč neúčinnou a hlavně, pro DPF velmi nebezpečnou metodu (hrozí nenávratné poškození DPF). Otvorem před DPF se nastříká jakýsi chemický roztok, nechá se chvíli působit, pak se spustí motor, eventuálně se ještě jinou chemickou náplní "vyplachuje" a nakonec se s vozidlem jede za účelem ohřevu a vypuzení rozpuštěných usazenin (technický nesmysl, nevím proč to nezakážou prodávat).

Zatím filtr nejeví známky netěsnosti (16249/2)

Že je filtr nenávratně poškozen prasklinou, zatím není z pohledu do výfuku jisté. Je to tedy možná jen otázka času, kdy bude koncovka znečištěná od sazí.
Chemie většinou póry DPF z části ucpe a ten se může vysokým protitlakem spalin poškodit. Kromě toho už dnes rozsvěcí kontrolku kvůli vysokému odporu při průtoku spalin za jízdy.

První úvodní log - Nesmyslné a nerelevantní hodnoty (16249/6)

Pohled do prvních grafů prozradil kromě nesmyslné zobrazené VYPOČTENÉ hodnoty zaplnění filtru částic na 149 % (to není fyzicky možné, když diferenční tlak je nízký), také objem sazí 0,94 g (vůči procentům také nesmysl), nájezd mezi regeneracemi 1.178km (také nesmysl), a totální počet najetých kilometrů na hodnotě 15.136 km (také nesmysl). Zpětně však nelze dopátrat, zda třeba někdo neodborně zasahoval do dat ECU motoru.

Log po přihlášení výměny DPF filtru (16249/7)

Protože 1. log ukázal i při všech zátěžích poměrně nízké tlaky, byl zvolen příkaz nového naučení hodnot DPF (jako kdyby byl nyní namontován filtr opět nový) a počítání obsahu sazí v % se náhle upravilo do relevantních hodnot (0 %). Zda bude nadále stoupat hodnota podobně rychle, jako zde, bude se muset demontovat filtr částic a protisměrně vyčistit, jestli to ale bude vůbec možné. Zkušenosti nám říkají, že takto "zalepený" filtr chemií bývá většinou nenávratně poškozen.

Jednoduchá zkouška linearity adaptace zanesení DPF (16249/8)

Jestliže při tomto testu s vyšším průtokem spalin ale bez zátěže zanesení sazemi stoupá schodovitě strměji, než při nižších otáčkách, pak je velká pravděpodobnost, že si ECU motoru s takto "vyčištěným" DPF filtrem rozumět nebude.

Hlubší test pro ověření kompatibility DPF se software ECU (16249/9)

Protože někdo čistil filtr bez demontáže, je potřebné cíleně zajetým logem ověřit, zda chemie po zaschnutí nezůstala v pórech DPF keramiky a nezměnila charakteristiku odporu kladenému spalinám.

1) Fáze vysokých otáček při nízké zátěži (jízda převážně z mírného kopce na vyšší otáčky). Napovídač ukazuje na zařazení 6., ale my jedeme na 3. rychl.st. V tomto režimu výpočet "přibývání" sazí počítá nežádoucí NÁRŮST. Motory totiž v tomto režimu (spotřeba paliva ukazuje od 1 l/100 km do 3 L/100 km) nekouří. A že nekouří, dokazuje nejen provoz ve městě (3), ale i volnoběžné fáze před, během a po testu, kdy hodnota protitlaku ve volnoběhu nijak dramaticky nestoupá.

2) Fáze nízkých otáček na dálnici při střední až nižší zátěži (rychlost cca 90 až 100 km na 6. rychl. stupeň na ot. 1200 až 1500/min.). Výpočty obsahu sazí ve filtru stoupají příliš strmě. Proud spalin je v tomto režimu vyšší, protože turbo tlačí (ukazuje i vyšší vzduch) a proud spalin je též intenzivnější. Odpor zaznamenaný čidlem dif. tlaku je stejně jako naměřený tlak příliš vysoký.

3) Fáze "město" s četnými rozjezdy a pomalejší jízdou bez delšího zapojení turba, otáčky často volnoběžné, střední, zátěž běžná - střední. Výpočet obsahu sazí stagnuje, v nízkých otáčkách po pár volnoběžných fázích dokonce klesá pod stejně strmým úhlem, jako přibýval ve vyšších otáčkách či zátěži. Takže volnoběh říká, že filtr zanesení není, zatímco vyšší otáčky a zátěž říká že zanesený je.

Z klesající křivky výpočtu obsahu sazí vyplývá, že byl v přechozích fázích spočítaný špatně, "více než byla pravda". Očekávaný obsah sazí ukazuje velmi přibližně čerchovaná linie pod tím.

Log po regeneraci a naučení nového DPF (16249/13)

Výpočet zanesení v procentech ukazuje již po 28 km pozvolné jízdy 10%, přičemž protitlak je v několika zkouškových režimech VE VOLNOBĚHU, které se musí dělat během jízdy, téměř stejný jako před regenerací - tedy od 0 do 10 mbar. Při akceleraci s čistým (po regeneraci) a nově naučeným filtrem dává dif. snímač tlaku hodnotu okolo 180 mbar, v extrému (4700 ot/min.) 220 mbar. To se Mercedesu nelíbí a proto počítá zanesení tak neúměrně rychle.

Dnešní dálnice (z kopce a mírně do kopce) po studeném startu (16249/17)

Když se včera zdálo, že ECU nebude počítat zanesení DPF sazemi, tak dnes opět začal výpočet stoupat, i když diferenční tlak není oproti jiným značkám nijak dramatický. Je to tím, že těleso DPF je na 1,6 CDi opravdu velkoryse dimenzované. Výpočet z tlaků zřejmě počítá s ohledem na tuto dimenzi DPF.

Předchozím servisem "čištěný" DPF (16249/19)

Čištění na vozidle by se mělo zakázat pod trestem smýkání dotyčného mechanika za vozidlem (nahého) nejméně 2 km po hrubém asfaltu v bývalém vojenském areálu Mimoň (velmi hrubý asfalt).

Po vyčištění metodou Advanpure (16249/22)

Chemií kontaminovaný DPF šel vyčistit žárem 650 °C s protisměrnými tlakovými nízkofrekvenčními rázy. Z filtru se dostalo 40 g (!!!) a diferenční protitlak při volnoběžných otáčkách klesl z 11 mbar na 2 mbary. Jízdou s logováním povrzeno, že nyní je filtr z velké části vyčištěn a kdyby nebyl poškozen předchozím zvěrstvem, mohl by sloužit na autě dál i bez chybových hlášení.

Fotografie zezadu po vyčištění Advanpure (16249/23)

Chemie se z filtru dostala, ale existují případy, kdy se nám tak dokonale vyčistit filtr nepodaří.

Po ADAVANPURE - pozvolné stoupání zanesení DPF sazemi (16249/25)

Zatím to vypadá, že ujede více než 500 km mezi regeneracemi.

Log po dokonalém vyčištění ADVANPURE (16249/27)

290 km = 2,7 g = 47 % zanesení sazemi (do regenerace)
Algoritmus řídící jednotky nyní počítá zanesení jen pozvolna, bez skoků nahoru či dolů.

Soubory ke stažení

  • xlsx
    První úvodní log (16249/3).xlsx V logu je vidět několik smysl nedávajících hodnot. Hodnota obsahu nespalitelného popela je však na nule, takže ten, kdo filtr takto neodborně vyčistil, se vynulováním "popela" dopustil dalšího neodborného přešlapu, protože by se v takovém případě musel namontovat filtr zcela propustný, tak jako byl propustný DPF, když byl nový (tedy hodnoty OEM filtru).
    Stáhnout soubor
  • pdf
    Výpis pamětí závad (16249/4).pdf Většina závad byla vesměs uložena při předchozím vybití akumulátoru a jsou tedy vzhledem k závadě nerelevantní. Jediná relevantní závada je o "příliš častých regeneracích", kvůli které je vozidle nyní hlouběji zkoumáno v FCD garáži.
    Stáhnout soubor
  • xlsx
    Log po naučení nového filtru DPF (16249/5).xlsx Některé hodnoty již mají relevanci (např. obsah sazí), ale některé stále nedávají smysl (ujeté km od poslední regenerace nebo od posledního naučení popela). Log byl prováděn z důvodu rozpoznání, zda skutečný odpor kladený spalinám vyčištěného originálního DPF odpovídá hodnotám OEM filtru.
    Stáhnout soubor
  • xlsx
    Log se střídáním různé zátěže a otáček (16249/10).xlsx Dlouhý log s dlouhými 3 úseky (vysoké otáčky; nižší otáčky a dálnice na střední nižší zátěž 90 - 100 km/h; město)
    Log dokazuje zvýšený odpor při vyšším průtoku spalin = indicie "chemií kontaminovaný DPF".
    Stáhnout soubor
  • xlsx
    Servisně vynucená regenerace (16249/11).xlsx Regenerační log trval 45 minut (příliš dlouho) a ECU nebyla stále spokojená s tlakem. Po regeneraci vypočetla ECU po krátké jízdě zanesení opět na hodnotu na 178 %, tedy stejnou, jako při příjmu vozidla.
    Filtr tudíž neobsahuje saze, ale jen klade velký odpor díky kontaminaci chemií a řídící jednotka si to jen dle strmé charakteristiky dif. tlaku "myslí".
    Stáhnout soubor
  • xlsx
    Normální jízda po regeneraci a naučení nového DPF (16249/12).xlsx Zanesení sazemi stoupá příliš strmě. Póry filtru jsou velmi pravděpodobně zanesené povlakem krusty z chemie a zbytky popela evt i sazí. Za 28 km napočítá 10 % zanesení při normální pozvolné jízdě, což je příliš.
    Stáhnout soubor
  • xlsx
    FCD Logger (široký EOBD LOG) (16249/14).xlsx Ostatní hodnoty turbodmychadla, palivového systému Common Rail, snímače množství vzduchu a klapky vzduchu zde. Vše se jeví pracovat vzhledem ke stáří a nájezdu km v normálu.
    Stáhnout soubor
  • xlsx
    Provoz dálnice po studeném startu (16249/16).xlsx Přestože se zdálo, že zanesení DPF na silnici I. třídy nestoupá, na dálnici se počítadlo zanesení opět pustilo do strmější křivky výpočtu zanesení sazemi.
    Stáhnout soubor
  • xlsx
    Záznam po vyčištění u ADVANPURE (16249/21).xlsx Záznam po montáži DPF po protisměrném čištění ADVANPURE rázovými tlakovými vlnami za žáru 650 °C.
    Tento záznam ukazuje, že se póry daly částečně vyčistit a že bude snad ještě na vozidle fungovat bez chybového hlášení..
    Stáhnout soubor
  • xlsx
    Druhá jízda po vyčištění Advapure - dálnice (16249/24).xlsx Řídící jednotka počítá nárůst zanesení DPF sazemi pozvolněji. Ujeto 232 km od regenerace a 3,3 g sazí ve filtru.
    Stáhnout soubor
  • xlsx
    Log po opravě 290 km po regeneraci (16249/26).xlsx Čištění DPF metodou ADVANPURE očividně pomohlo. Počítání zanesení sazemi je pozvolnější.
    Stáhnout soubor

Komentáře (36)

David Hanus
( 1 ) 01.09.2023 | 19:08:32

Docela by mě zajímal tlak na novém filtru protože bych těch 220 mba bral podle jinech značek jako slušnou hodnotu i novej od vw u 2.0 tdi ná při velkým zatížení 250mba.Předpokládám že zaučení jste dělali stárkou.

+0

Libor Fleischhans
( 2 ) 04.09.2023 | 09:31:11

Naučení dělali přede mnou dvakrát. Jednou možná ten "čistič" a podruhé smluvní servis Mercedes v Drážďanech, kam s tím paní odjela. Tam za to nechala 15.000,- Kč. Pak jsem ho zkusmo dělal já Launchem, ale nic se nezměnilo.

Ten tlak se mi také zdá komfortní, ale výpočet utíká nahoru i když jedu z kopce na vyšší kvalt. A nevím, jak má tenhle Mercedes postavenou porovnávací mapu. Jak je vidět, i když jedu s kopce nebo když jedu zátěž, dopospíchá za 250 km ( i méně) k domnění, že je plný a začne regenerovat.

Toto je odpověď na komentář ( 1 )
+0

Viktor Janos
( 3 ) 02.09.2023 | 21:46:06

Pozdravujem, neštudoval som pripad uplne detailne..len som to prešiel očami a pár poznámok všeobecne k MB:

- na km pozor, údaj o štatistikách KM pri niektorých MB nie je celé počítadlo ale len jeho posledných 5 miest (teda na desiatky tisic km)

- mb dokaže aj s uni diag vytiahnut štatistiku poslednych regeneracii, ich priebeh, dôvod, ukončenia a pod... pozor stretol som sa s tým že časté regenerácie si vynucoval systém SCR/NOx a nie zaplnenie filtra samotného.

vela zdaru :)

+2

Libor Fleischhans
( 4 ) 04.09.2023 | 12:00:10

Otázka na toho, kdo dělá Mercedes často: Lze naučit DPF na jinou hodnotu než "nový"? Majitelka už si koupila jiné auto a tohohle se chce zbavit pokud možno bez investic. Děkuji"

+0

David Hanus
( 5 ) 04.09.2023 | 13:32:48

U starších to šlo je tam procedura zaučení staršího filtru.Po zpuštění si jednotka přidává otáčky zrějmě so kontroluje tlaky v různých otáčkách.U mercedesu jsem už v procedůrách zaučení nedůvěřivý protože třeba kts mě mezaučila váhu ani nox pokud to udělali stárkou byl klid proto jsem se raději zeptal čím to je zaučené a hlavně zda jen nezadaly výměnu.Zeptejte se majitelky zda nedostala vytisk z diag my to pokaždé v mercedesu dostanem tam by se dalo vyčíst co dělali.

Toto je odpověď na komentář ( 4 )
+1

Eči
( 6 ) 04.09.2023 | 14:14:53

Najskôr by ma zaujímalo, prečo sa niečo robilo s filtrom, aký bol podnet na čistenie.
Môj názor je, že žiadne zaučenie nepomôže a už keď to robiť tak len XENTRY. MB montuje do týchto áut objemovo väčšie filtre - nazývam ich cisterna - (asi pre dlhšiu životnosť). Od objemu filtra si RJ vypočítava aj zanesenie popolom. Aj v tomto prípade si to RJ prepočítava, ale voči pôvodnému objemu, ktorý už nie je pravda. Stále ale ostáva dosť veľká priechodnosť, aby sa tlak neúmerne nezdvíhal.
Všetky Vaše merania a úvahy sú výborne prevedené a pravdivé. Ak to "čistenie" bolo robené v smere toku plynu bez demontáže, tak chémia ostala hlavne na spodku filtra, nezvratne upchala len časť aktívnej vložky filtra a tým pádom aj zmenšila objem aktívnej časti filtra a zúžila možnosť prietoku plynu. Sadze sa usádzajú len v priechodnej časti a preto je aj prepočet a vyhodnotenie situácie od RJ nepravdivé.
Preto si myslím, že výmena DPF bude nevyhnutná. To sa oklamať nedá.

Toto je odpověď na komentář ( 4 )
+1

Viktor Janos
( 7 ) 04.09.2023 | 18:57:29

všetko sa dá....MB je otvorená kniha pre tých čo vedia. Keď meníte v ojazdenom aute ECU motora za novú tak diag naučí staré "ojazdenie" DPF do novej ecu...

Otázka je či by sa s tým niekto babral kým by to dotiahol :)))

Toto je odpověď na komentář ( 6 )
+1

Viktor Janos
( 8 ) 04.09.2023 | 14:43:36

zalezi od modelu a co dovoli diag. Vseobecne nie. Mozno nejaky developer tool by to zvladol po mensom patrani

Toto je odpověď na komentář ( 4 )
+0

Eči
( 9 ) 04.09.2023 | 18:17:52

No neviem, či by to na tomto type MB úpravca zvládol. To by asi musel zasiahnuť aj do stavu najazdených km, ktoré si jednotka eviduje a podľa toho si riadi okrem iného aj regenerácie filtra. Stačí napr. nelegálne zmeniť stav km na prístrojovke a regenerácie sa správajú chaoticky. Takže ako ste správne poznamenali, robiť to legálnym spôsobom, len čo dovolí diag.
Ešte poznámka. Treba to robiť origo diag a nie Launchom, ktorý ma práve pri úkonoch ako napr. prihlásenie nových dielov po výmene už viac krát sklamal, aj keď ohlásil ukončenie a OK nič sa neudialo. Na XENTRY vidíte väčšinou aj priebeh a dá sa tomu veriť. Napr. priebeh rgn aj s grafickým zobrazením a upozornením pri prekročení dovolenej rýchlosti počas rgn je na nezaplatenie.

Toto je odpověď na komentář ( 8 )
+0

Libor Fleischhans
( 10 ) 04.09.2023 | 16:15:01

Další log ze zvědavosti, zda bude zaplnění DPF stoupat. Překvapivě ne.

+0

Viktor Janos
( 11 ) 04.09.2023 | 18:56:11

skusili ste diagnostikou vytiahnut historiu regeneracii čo to vypluje na vás?

Toto je odpověď na komentář ( 10 )
+0

Libor Fleischhans
( 12 ) 04.09.2023 | 20:12:38

Tak STAR-ka mi přestala fungovat. Vůbec nekomunikuje. Vyzkouším na jiném autě.

Tu historii se mi nedaří...

Toto je odpověď na komentář ( 11 )
+0

Viktor Janos
( 13 ) 04.09.2023 | 20:17:18

vacsinou to zvladne aj autel/launch

Toto je odpověď na komentář ( 12 )
+0

Libor Fleischhans
( 14 ) 05.09.2023 | 09:06:58

Tak dnešní ranní dálnice z kopce/do kopce ukazuje další strmé počítání sazí v DPF, ačkoliv tam nejsou. DPF jde na protisměrné čištění.

+0

Libor Fleischhans
( 15 ) 05.09.2023 | 15:15:10

No, je venku a tohle je pohled zezadu.

Toto je odpověď na komentář ( 14 )
+0

Viktor Janos
( 16 ) 05.09.2023 | 21:38:12

čo na tom obrazku hovori o chemickom čisteni? tie mapy na poroch dpf?

Toto je odpověď na komentář ( 15 )
+0

Libor Fleischhans
( 17 ) 05.09.2023 | 21:39:48

Ten bílý povlak a potekliny všude! Všechno je od bílého sajrajtu! Plný DPF je toho. Všude zbytky...

Toto je odpověď na komentář ( 16 )
+0

Libor Fleischhans
( 18 ) 06.09.2023 | 06:44:33

Tohle je ten sajrajt, co udělal majitelce finanční díru do kapsy. Autoservisy se nechají obalamutit všelikou chemií na čištění, ale je to VŠECHNO zrada a kšeft s nefunkčními prostředky a líbivými reklamními hesly.

Toto je odpověď na komentář ( 16 )
+1

Viktor Janos
( 19 ) 06.09.2023 | 08:25:16

dakujem ;) tak je,to pptom jasne....

Toto je odpověď na komentář ( 18 )
+0

Jiří Černý Autoelektro-Liberec
( 20 ) 05.09.2023 | 16:01:21

Tak tohle mne pobavilo: "Čištění na vozidle by se mělo zakázat pod trestem smýkání dotyčného mechanika za vozidlem (nahého) nejméně 2 km po hrubém asfaltu v bývalém vojenském areálu Mimoň (velmi hrubý asfalt). Nicméně, naprostý souhlas. Rád bych řídil tažné vozidlo. Jinak k otázce zapsání jiného než 0 zanesení. Pokud jsem informován tak to u těchto vozů nejde. Samozřejmě mluvím teď o běžném zapisování jako např. VW VCDS.

+0

Stanislav Červený
( 21 ) 05.09.2023 | 19:32:40

Dnes jsem narazil v oe dokumentu na tuto řádku " překlad":
Poprodejní čisticí kapaliny DPF
V posledních letech byly zavedeny „kapaliny pro čištění DPF“ do (neschválených společností ) prodejů náhradních dílů. Tyto produkty tvrdí,
že snižují teplotu, při které probíhá reakce sazí. Mělo by být zdůrazněno, že během vývoje vozidla je vynaloženo veškeré úsilí na vytvoření
teplot regenerace DPF při zachování bezpečných úrovní pro všechny ostatní součásti vozidla. Neoprávněné použití kapalin pro trh s náhradními díly
vytváří značné riziko pro rychlost spalování sazí a maximální teploty DPF v reálných jízdních podmínkách. Tyto kapaliny nejsou povoleny pro použití.

+4

Libor Fleischhans
( 22 ) 05.09.2023 | 20:35:48

No Stando, perfektní! Pošli mi prosím odkaz na ten dokument.

Toto je odpověď na komentář ( 21 )
+0

Libor Fleischhans
( 23 ) 13.09.2023 | 11:37:56

Po vyčištění ADVANPURE klesl protitlak z 11 mbar na 2 mbar. Maximální diferenční tlak nyní za plného výkonu klesl téměř na polovinu předchozí hodnoty (220 > 130 mbar). Vypočtené zanesení prudce klesl ze 40 % na 27 % a teď velmi pozvolna stoupá.

+1

David Hanus
( 24 ) 13.09.2023 | 21:20:18

Teda koukám že bez znalosti konkrétního motoru bude problém určit co je ok a co už za hranicí těch 130 při plném zatíženi bych hledal kde mě to utíká a ono je to ok.👍

Toto je odpověď na komentář ( 23 )
+2

Viktor Janos
( 25 ) 19.09.2023 | 12:47:37

do 200pri plnom vytočeni na mieste a aj za jazdy ešte nerobim paniku.... Niektore to maju kludne aj do 100..... Je to presne tak ako hovorite, neda sa to globalizovať a čo typ emisneho systemu to inak. Tak isto volnobeh..či 2 či 5 či 8.... nulova hodnota informacie....

Toto je odpověď na komentář ( 24 )
+2

Libor Fleischhans
( 26 ) 19.09.2023 | 17:35:35

Jasně, dávám palce oběma: NELZE PAUŠALIZOVAT ani napříč typy u jedné značky! Mezi značkami už vůbec, co se tedy výpočtu zanesení týče...

Toto je odpověď na komentář ( 25 )
+0

Libor Fleischhans
( 27 ) 19.09.2023 | 08:47:06

Včerejší dálnice Boleslav Liberec s pozvolnějším počítáním sazí. Vypadá to na distanc mezi "rege" asi 500 km... Zatím po 232 km jsou tam cca 3,3 g sazí.

+0

Libor Fleischhans
( 28 ) 02.10.2023 | 14:58:07

Dnes odjetý poslední log po čištění. Počítané zanesení sazemi stoupá pozvolna (47 % - 290 km = 2,7 g sazí)

+1

Eči
( 29 ) 02.10.2023 | 16:02:33

Som úprimne rád, že sa Vám to podarilo takto vyriešiť do úspešného konca. Výsledok vďaka Vašej odbornosti, húževnatosti a rozumom riadenej tvrdohlavosti s miernou dávkou šťastia je skvelý až nad očakávanie! Niekedy zohrá svoju rolu aj minisukňa, pekný úsmev a zľutovanie k naštartovaniu pozitívnej energie. Priznávam, že asi viacerí z nás by sme ten filter podľa foto a info menili. Neveril som, že ten sajrait Advanpure dokáže vyčistiť. Gratulujem a palček ako hrom!

Toto je odpověď na komentář ( 28 )
+1

Libor Fleischhans
( 30 ) 02.10.2023 | 21:38:47

Děkuji, za květiny. Trochu se to skoro o měsíc zdrželo. Škoda na dveřích za 83.000 Kč (pojišťovna). Dnes auto hotové, v laku bez poznání, že se něco stalo.

K tomu DPF. Vyčistit se to povede tak ve 20 % případů, když se ta "chemie" úplně nespojí a žárem se odlupuje. Pak protisměrně to jde vydolovat nízkofrekvenčními rázy za plamenů hořáků 650 až 800 °C a jednoválcové "klepadlo" ADVANPURE to z toho doslova pneumaticky vymlátí.
Kdyby to bylo prasklé, pak jasná výměna. PARTICLE COUNTER ale ukázal, že DPF je celistvý.
Když někdo použije chemii, která se s keramikou doslova "spojí", pak to z toho nevydolujete ani za 8 hodin. Prostě to nejde. Teď to byla "Klika jako z Rakovnika".

Toto je odpověď na komentář ( 29 )
+4

Libor Fleischhans
( 31 ) 27.10.2023 | 09:09:46

Zákaznice volala, že auto jezdí bez jakýchkoliv dalších problémů i na krátké trasy. Takže DPF se podařilo dát po té kontaminaci do stavu, kdy DPF v zákaznickém provozu funguje i se software, který si na nic nestěžuje.

+3

Jiří Černý Autoelektro-Liberec
( 32 ) 27.10.2023 | 09:22:25

Super

Toto je odpověď na komentář ( 31 )
+0

Petr Šebesta
( 33 ) 21.03.2024 | 19:53:55

Teď to na mne vyskočilo - starší případ - obdobná závada na MB Vito - taktéž se domnívám, že došlo k nějakému čištění.
Popis závady:
Sporadický projev závady snímače tlaku zpětných spalin. Snímač diferenčního tlaku nedrží stejnou hodnotu-vykazuje pulzace v DPF. Výpočtené hodnota v řídící jednotce je 40% zaplnění DPF. Zajimavostí je, že si systém nestěžuje na chybu DPF, systém často regeneruje. Závada snímače tlaku spalin se ukládá po vypnutí klíče - po té vozidlo jede s plným výkonem do doby než se opět zapíše závada. Norozsvěcuje kontrolku OBD.
p.Fleischhans vaší starkou by jste to vozidlo měl načíst (pošlete mi to PC vyměním vám int. baterii, ať vám nepadá bios)
U většiny starších MB lze zadat použité DPF plnění je většinou vyjádřeno v % regenerace se spouští ve 100% nebo u novějších 200%

+1

Libor Fleischhans
( 34 ) 22.03.2024 | 08:16:21

Dobrý den pane Šebesta, to auto chtěla dát majitelka dohromady a prodat, což taky učinila, takže teď nevím, kde jezdí. Co mi ale říkala, že do dlouhé době se jí zase kontrolka filtru rozsvítila. Ten člověk, co to čistil na autě a po směru nějakou bílou salakvardou ten filtr zabil.

Moc děkuji za nabídku, zkusím tu baterii v notebooku nechat vyměnit tady nebo sám. Na každý pád je na toho mého Mercedesa tady od této zákaznice asi pozdě, protože je prodaný. Jestli se nevrátí stejné VIN od toho nového majitele...

Dávám palec za hodnotnou informaci, ale kde se tedy ve STAR diagnose zadává ten "opotřebený" filtr, aby se posunula hranice citlivosti na chybové hlášení. Jak zde píší kolegové, jsou tam dif. tlaky fakt malé, ale Mercedes tam dává fakt velké filtry, co kladou mnohem menší odpor než konkurence.

Děkuji moc a přeji hezký den.

Toto je odpověď na komentář ( 33 )
+0

Petr Šebesta
( 35 ) 22.03.2024 | 10:20:35

Tak jsem nenapsal úplnou pravdu - možnost nastavit použitý filtr je v systému DAS - toto vozidlo je již v systému Xentry a tam, už nikterak nerozlišují jaký filtr. .....ale když kolikrát čtu story z nastavení filtru u koncernu, tak musím říci že u MB jsem se s ničím podobným nesetkal. Domnívám se že alogaritmy výpočtu jsou odlišné - jinak u tohoto vozidla viz foto.

Toto je odpověď na komentář ( 34 )
+2

Libor Fleischhans
( 36 ) 22.03.2024 | 11:45:45

Dobrá informace i tak. Děkuji. Takže by teoreticky šlo naučit DPF, pokud ho on "uzná" za stav, který je v toleranci. To je otázka, jestli by se mu takový filtr líbil.

U koncernu jde zadáním čísla "střelit" nějaký odhad a pokud se po sobě plazí křivky "vypočtené" a "měřené" množství sazí u zkušební jízdy delší než ca 80 km, pak je to "trefa".

Koukám, vše je dost náročné na čas a vědomosti/zkušenosti. Díky pane Šebesta za hodnotné informace!

Toto je odpověď na komentář ( 35 )
+0