Poslední aktualizace příspěvku

+0

Diagnostický případ

Opravené vozidlo
Roman Pošva
Roman Pošva
Jazyk případu:

Občasné výpadky třetího válce

06.12.2005 5 21129x

Informace o vozidle

VIN:
Výrobce: Seat
Model: Ibiza
Rok výroby: 2002
Kód motoru: 1.4
Typ motoru: AUD
Výkon (kW): 0 kW
Převodovka: Manuální
Palivo: Benzín
Najeto: 0 km
  • paměť závad nečtena
  • nelze se spojit / asi chyba auta
  • během jízdy
  • [16684]
  • [16685]
  • [16687]
  • trvalá závada
  • sporadická závada

Závěr

VOZIDLO JSEM NEOPRAVOVAL


Popis závady:
Po havárii byl vůz dovezen do ČR. Po opravě karoserie šel motor občas na tři válce.



Postup diagnostiky:
paměť závad, motortester HMS 990



Vyměneno bylo již:
zatím nic


Chybový kód (text):
16684 Vynecháno zapalování - sporadická závada
16687 vynechání zapalování 3 válec - sporadická závada
16685 Vynechání zapalování 1 válec - sporadická závada



Oprava:
Výměna sacího a výfukového ventilu, zapalovacích kabelů



Závěr:
Během měření se závada projevovala jen sporadicky, pozvolna a to jak za tepla tak i za studena. Ve chvíli, kdy se závada vynechání zapalování začala projevovat a došlo k vypnutí motoru a následného nastartování, tak se již závada neprojevila. Někdy se projevila až po dlouhodobém chodu na volnoběh, někdy hned u studeného motoru. Po prvním ohledání motoru jsem zjistil poškození zapalovacích kabelů 1. a 3. válce. První kabel byl u zapalovací cívky prokousnutý nějakým hlodavcem, druhý byl mechanicky poškozen u kovové koncovky. Zdálo se, že příčina závady je jasná. V první části měření mě tato indicie svedla špatným směrem. Po přehození zapalovacích kabelů šel motor zbytek dne bez závad. Druhý den ráno se závada zase opakovala. Následné měřením zapalování nejevilo známky žádných výpadků. Následovala kontrola vstřiků. Ty během vynechávky také vstřikovali palivo až do doby kdy řídící jednotka odpojila vstřik z důvodu zabránění možného poškození katalyzátoru. Dalším měřením jsem zjistil závadu na ukostření ŘJ. Po odstranění se opět situace nezměnila. Následoval kompresní test, který nezaznamenal úbytek komprese na žádném válci. Kompresních testů jsem provedl několik jak za studena tak za tepla. Vždy s kladným výsledkem. Poté jsem se podíval na signál z MAPu, který zaznamenal občasné anomálie na pulzaci z třetího válce. Vypadá to na přidřený sací ventil třetího válce. Tato domněnka o přidřeném sacím ventilu třetího válce byla po demontáži hlavy válců zpochybněna. Sací ventil byl ohnutý a během provozu si našel polohu ve které těsnil. Během chodu asi docházelo k mírnému otočení samotného ventilu a tím i k jeho netěsnosti. Na pístech není známka kontaktu s vetilem a měření synchronizace vačky a kliky jen potvrdilo, že nebyl přeskočený rozvodový řemen. Prostě pravá záhada..... :))


Obrázky, fotografie a soubory

Paměť závad (921/1)

Paměť závad potvrzovala mechanické poškození kabelů.

Zapalování (921/2)

Motor jde už na tři válce a na zapalování nejsou patrné výpadky ani v akceleraci.

Vačka x Klika (921/3)

Na modrém signálu klikového hřídele se objevuje pravidelně anomálie způsobená pravděpodobně od zapalování.

Záznam při akceleraci (921/4)

A - úbytky napětí při sepnutí zapalování
B - plovoucí kostra zapalovacího modulu

Záznam po opravě uvolněné kostry (921/5)

Zarušení na signálu snímače otáček po dotažení povoleného kostřícího kabelu zmizelo.

Vstřikovací ventily (921/6)

V době kdy se začal závada projevovat bylo do všech válců vstřikováno palivo. Pro jistotu jsem přehodil vstřikovací ventily druhého a třetího válce.

Lambda sonda (921/7)

Během volnoběhu byli patrné kyslíkové šoky, které pocházejí z jednoho válce. Po detailním porovnání signálu vstřikovacích ventilů bylo jasné, že je potřeba vyčistit ventily ultrazvukem (jeden se nepatrně odlišoval trajektorií induktivní boule).

Komprese (921/8)

Během měření za studena i za tepla nebyl zjištěn žádný dramatický úbytek komprese žádného válce.

Dynamické pulzace v sání (921/9)

Modrý signál snímače kliky, červený signál MAP. Záznam byl trigrován pomocí pickup kleští z třetího válce.
A - zvlnění v pulzaci od třetího válce
B - zarušení od zapalování

Sací ventil (921/10)

Ve spodní části dříku je vidět mechanické poškození

Sací ventil otočený o 180° (921/11)

Ve střední části je vidět opět mechanické poškození vlivem působení sil při dosedání ventilu do sedla v hlavě válců.

Otisk těsnící plochy ventilu (921/12)

A - dosedací plocha ventilu. Otisk ventilového sedla je ve spodní části.

Otisk těsnící plochy ventilu po 180° (921/13)

A - dosedací plocha ventilu. Otisk je vidět v horní polovině dosedací plochy.

Ohnutý ventil (921/14)

Jak se toto stalo?????

Komentáře (5)

Petr
( 1 ) 04.06.2006 | 14:53:30

Venku je nevlídno, tak procházím starší příspěvky, abych se podíval co vše je schopen osciloskop odhalit. Občas však narazím na určitou odchylku, kterou bych potřeboval nechat osvětlit. Tento příspěvek je moc bezvadný až na maličkost, která mi z nějakého důvodu nesouhlasí. Tu mne napadá, jak je to ve skutečností s rozpoznáním válců osciloskopy u dvoujiskrových zapalování, pokud se pro trigování použeje signál z VN kabelu např. 1 válce. Můj jednoduchý přístroj s tím má dost problém. Spouští jak při 1 tak při 4 u těchto zapalovacích systémů. Pak v tomto konkrétním případě na oscilogramu dynamické komprese, by seřazení válců vypadalo rovněž jinak, a poslední, který má oproti jiným rozdílnou sestupnou hranu (je víc plochá proti ostatním) i tvar vrcholu křivky, by mohl vypovídat o "nějaké" závadě 3 válce, jak je zde popsáno. (Takto se ale jedná o válec 2). Druhým oscilogramem je pak dynamiká pulsace v sání. Porovnáním se záznamem klika vačka je pak dost zvláštní, proč u zápalu 3 válce na uvedeném oscilogramu vychází "značka" kliky. Pro odstranění popisované závady určitě nepodstatné, ale jestliže by se někomu podařilo mi tyto odchylky vysvětlit, byl bych moc vděčen.

+0

Autoservis Zdenek
( 2 ) 05.06.2006 | 08:52:52

Lepší tzv. motortestery (osciloskopy) zjišťují velikost spouštěcích impulzů. Po porovnání jisker zjistí přístroj, že jedna je větší a druhá menší. Pokud však ionizační napětí bude podobné vlivem nějakého defektu, tak se může stát, že bude přiřazení válců špatně.

Toto je odpověď na komentář ( 1 )
+0

Petr
( 3 ) 05.06.2006 | 15:42:06

Ano, přesně problém, který popisujete mám na mysli. Z toho mi plyne, že u těchto zapalovacím systémů musí člověk dávat mnohem větší pozor, jestli oscilogram zobrazuje přesně daný stav. U některých měření nepodstatné ale u některých dost problém (např přiřazení kyslíkových šoků válci, chudá jehla na jednom válci, relativní komprese apod.). Pak nezbývá, než vždy vyhodnotit všechny možné varianty, neboť náhradních možných řešení mnohdy nezbývá. Za reakci dík ...

Toto je odpověď na komentář ( 2 )
+0

( 4 ) 05.06.2006 | 17:05:18

Chtěl bych upozornit, že přiřazování válců kyslíkovým šokům je velmi zavádějící tudíž se na to nedá v praxi spoléhat. Dále bych chtěl podotknout, že železné pravidlo diagnostiky zní : pokud očekáváš jiné signály v zapalování než správné, měř nejprve v univerzálním osciloskopu netrigrovaně - osciloskop zapalování není vhodný pro elektrické poruchy zapalování - https://www.autodiagnostika.cz/articleversion.aspx?id=38§ionid=11.

Toto je odpověď na komentář ( 3 )
+0

Petr
( 5 ) 05.06.2006 | 18:04:03

Na uvedený odkaz se nedostanu, nemám jej přístupný. Přesto si myslím, že jsem opět lecčemu porozuměl. S LS jsem přestřelil, hledal jsem příklad a zvolil jsem nesprávný. Moc všem díky.

Toto je odpověď na komentář ( 4 )
+0