Kdy nekvalitní filtr částic zabije rodinu v autě za pár sekund

27.05.2019 09:35 • aktualizováno 27.05.2019 13:00
blog DPF fejk šmejd
Blog image
5936×
0
2 0 0 0
Jazyk příspěvku: 1988 1999

Filtry částic potřebují po ca 200.000 km analýzu jejich stavu, popř. vyměnit. Na českém trhu se prodalo tisíce náhradních filtrů, ale nejsou plně funkční (jsou to jen tlumiče hluku). Ty nejen že mohou poškodit vozidlo a jeho motor, ale ohrožují doslova na životě i posádky vozidel jedoucích okolo.
Na videu je vidět vůz Ford Focus, který ohrožuje na životě posádky vozidel okolo sebe tím, že generuje intenzivní kouřovou clonu z nafty, za kterou by se nemusel stydět ani ruský bojový tank. Jak k tomuto jevu dochází?

Když se mají ve filtru nashromážděné saze beze zbytku "vypálit", zahájí řídící jednotka po dosažení teploty výfukových plynů tzv. regenerační "dostřiky paliva do výfuku" (tato fáze je vidět na videu). Nafta vstřikovaná později za HÚ pístu (asi 30 ° za HÚ) by měla v aerosolu putovat výfukovým potrubím až na provozně ohřátý katalyzátor, kde se probíhající chemickou reakcí vyvine značné množství tepelné energie (kat se doslova rozsvítí). Tím se dosáhne zápalné teploty sazí (570 - 630 °C) a saze se beze zbytku spálí. Tolik teorie.

U zmiňovaných nekvalitních náhražek filtrů z Polska (ale i z jiných zemí) neobsahuje katalytický nosič potřebné množství vzácných katalytických kovů (např. Palladium, Rhodium, Platina), takže dopadne-li aerosol nafty z dostřiků na povrch katalyzátoru, kde je těchto kovů málo nebo vůbec žádné, nafta se po dopadu na horký povrch katu bez jakékoliv chemické reakce prostě jen odpaří (bílý kouř z výfuku).
U části vozidel vybavených těmito nefunkčními náhražkami jsou ilegálně regenerace filtru softwarově deaktivované, takže tento jev není na silnicích běžně vidět.

Dochází-li k uvedenému jevu (viz video), může se jednat i o opotřebený, nebo "otrávený" a tedy nefunkční katalyzátor, nebo byl dovozidla namontovám katalyzátor EURO 4 s mnohem nižší účinností, než má oxikat pro emisní normu EURO 5.


Obrázky, fotografie a soubory (2)

Kompletní informace na toto téma

a mnoho dalších informací najdete pod odkazy níže.

Vyzkoušejte si nás nezávazně na 14 dní zdarma.

Vyzkoušet 14 dní zdarma

Související příspěvky

Související školení

Related training

Diagnostika DPF, G(O)PF, SCR a DeNOx

Mám zájem

Komentáře (0)