Neshodné náhradní díly jsou noční můrou opraven

22.09.2022 12:15 • aktualizováno 26.09.2022 09:48
blog PWM Activator tester EGR DPF OEM náhradní díly spare parts bad spare parts kvalita náhradních dílů
Blog image
1243×
0
1 0 0 0
Jazyk příspěvku: 2087 2111

Montáží neshodného dílu se může stát oprava doslova noční můrou obzvláště tehdy, neověřuje-li si svou opravu opakovaným měřením a logováním v provozu vozidla. Stačí k tomu málo.  

Příklad s EGR ventilem se slabší pružinou než má OEM díl je trefným příběhem, jak oprava vede do pekel. Zpětně vedené spaliny totiž začnou do sání proudit dříve a proudí jich tam více, než s originálním sériovým dílem. A jelokož se nejdená o systém se zpětnou vazbou, systém se není schopen rozdíl mezi původním a novým dílem naučit.  

FCD garáž pro porovnávání shodnosti dílů používá metodu, při níž se zapojí na jeden elektrický zdroj porovnávané komponenty paralelně najednou. Pak můžeme např. u těchto dvou EGR ventilů porovnat hybné síly, jak pružiny, tak elektromagnetu. Paralelní zapojení z jednoho společného zdroje zaručuje, že jsou testovány mechanické i elektrické vlastnosti stejně u obou EGR ventilů. Cílem je, aby se ventily pohabovaly stejně.

Opraváři, kteří mění díly se slepou důvěrou, a neměří či nepořizují LOGy před a po opravě, se tak mohou při opravě dostávat s každým vyměněným dílem do stále větších nesnází a vypadají před zákazníkem jako hlupáci, co si s opravou auta nevědí rady.

Ala ani ti, co měří a logují, nemusí být s opravou úspěšní, pokud náhradní díl se "shodnými" vlastnostmi na trhu prostě nenajdou. Taková situace je tristní, protože nemá řešení.


Obrázky, fotografie a soubory (5)

Metoda, jak se dá testovat "shodnost" náhradních dílů

Metoda, jak se dá testovat "shodnost" náhradních dílů (2087/1)

Zpravidla levnější díly často trpí vlastnostmi neshodnými s originálem (2087/2)

Zde nejde ani tak o kvalitu, že by díl vydržel kratší dobu než originál, ale o to, jak ve vozidle funguje. Kdyby tento EGR ventil (ERA) v tomto Opelu Astra TwinTop 1,9 CDTi zůstal, mohlo by to znamenat pro motor i pro následné emisní systémy jakými jsou katalyzátor či filtr pevných částic brzkou zkázu.

Dynamické chování naznačující zpětnovazební nesoulad (2087/3)

Pokud je software naladěn tak, že při proudu 2A má ventil otevřít na zdvih 1,5 mm, pak to ten ventil musí přesně tak udělat. Zdvihem ventilu je totiž dávkováno množství zpětně vedených spalin do sání. Jestliže EGR otevře na 2,7 mm, pak do spalovacího prostoru proudí množství spalin mnohem vyšší, než motor snese a motor začne pocukávat. Systém se tak dostává do nevyváženého stavu a začne rezonovat v nežádoucích netlumených vlnách, které mohou devastovat motor a zanášet sazemi jak katalyzátor, tak i filtr částic.

Activator tester pro ovládání akčních členů PWM proudovou modulací (2087/4)

S Activator Testerem II lze prověřit akční členy jak pomalou, tak rychlou PWM frekvencí a lze tak zkoumat dynamické odlišnosti v pohybu mezi napojenými akčními členy.

Má být zavřený, ale je otevřený... (pouze ilustrační obrázek) (2087/5)

Neshodný díl otevírá už za nižšího proudu a v době, kdy originál je ještě zavřený. To způsobuje problémy s dramatickými následky na emisních a jízdních vlastnostech neshodný EGR ventil pak devastuje i katalyzátor a filtr částic nadměrnou produkcí nežádoucích sazí. Vynecháváním zapalování směsi ve střední zátěži se devastuje i motor samotný.

Kompletní informace na toto téma

a mnoho dalších informací najdete pod odkazy níže.

Vyzkoušejte si nás nezávazně na 14 dní zdarma.

Vyzkoušet 14 dní zdarma

Související příspěvky

Komentáře (0)