Příšerka z projektu "Uzdrav příšerku"

19.03.2023 08:25 • aktualizováno 11.05.2023 10:31
blog uzdravpriserku priserka kalibrace lambda
Blog image
670×
0
2 0 0 0
Jazyk příspěvku: 2105 2112

Dle bazaru vrak, dle STK zachovalé auto

Tohle auto jsme koupili za cenu přibližně sedmi plných nádrží benzínu s důrazným varováním bazaristy, že příští technickou neprojde. V kupní smlouvě je alespoň jeho stav popsaný ve všech konstrukčních skupinách jako vrak.
O to víc nás udivil rok starý protokol z STK, kde je zase vše v pořádku až na pár lehkých závad!
Bazar nejhorším protokolem vyloučí reklamaci a STK nejlepším protokolem "děkuje" za pět set korun všimného do kapsy kontrolnímu technikovi.

 

Kupujeme, je to výzva...

Rozhodli jsme pro koupi. Buď tohle nepopulární auto zprovozníme, nebo použijeme na naše pestrá diagnostická školení. Nepopulární proto, protože tento typ byl proslulý neustále svítící kontrolkou emisí, se kterou si nikdo moc nevěděl rady. Byl to prý takový neřešitelný problém. Nám se při cestě z bazaru rozsvítila také, ale my si s takovými chybami rady víme, protože přesně známe, co dokáže tomuhle motoru pomoci. FCD znamená ve zkratce First Car Diagnostic, což je v překladu něco jako "prvotní" nebo "elementární" diagnostika, co zkoumá sice jednoduše, ale do detailů a hluboko ke kořenům příčin. Pro nás to tedy neřešitelné není.

 

Jak na stále svítící emisní kontrolku?

Motor AQY je prvním motorem ŠKODA z roku 1999 vybaveným EOBD. Má ještě škrtící klapku ovládanou lankem, ale už dvě Lambdasondy a velmi solidní a robustní katalyzátor. Kontrolka emisí se často rozsvěcí proto, protože je hlídání emisního systému na tehdejší dobu velmi přísné a poměrně neobvyklé.

Obě Lambdasondy jsou stejného typu a jedna kontroluje druhou, přesněji řečeno, "ta zadní kontroluje tu přední". V samostudijním programu pro tento typ motoru stojí sice také jeden nesmysl, ale v zásadě se více věří "zadní lambda sondě. A v tom je tak trochu kámen úrazu.
Tahle vlastní diagnostika totiž vyžaduje od napětí Lambdasond dost vysokou přesnost shody. Nebudou-li ta jejich hraniční napětí až na pár tisícin Voltu shodná, rozsvítí se kontrolka emisí. Říká se tomu kalibrace Lambdasond. Nedoporučuje se například, aby první byla Bosch a druhá NGK. Pak je riziko, že se jejich kalibrační napětí bude rozcházet, vyšší.

 

Příšerka je výjimkou potvrzující pravidlo

My jsme chtěli předejít riziku a koupili jsme obě Lambdasondy Bosch. Paradoxně se emisí kontrolka rozsvítila za pár kilometrů zase. Koupili jsme tedy znovu tu přední a schválně Starline přičemž zadní byla Bosch. Jak na potvoru si tedy i dvě různé značky vzájemně sedly a kontrolka už se tedy nerozsvěcí.

Tip: Tak jako to dělají výrobci lambdasond, kalibrují se Lambdasondy vkládáním odporů. Aby se nemuselo kupovat a zkoušet deset Lambdasond, které z nich jsou kalibačním napětím k sobě nejblíže, lze vypozorovat, která lambdasonda na první pozici (řídící S1 - tedy před katalyzátorem) dokáže ve volnoběhu regulovat na analyzátoru výfukových plynů skutečně LAMBDA= 1,000 a podle ní pak zkalibrovat vloženým odporem tu druhou, koupenou od libovolné značky. 

 

Dvě hlavní role a vlastní poslání Příšerky

Dokud má Příšerka tu platnou (ve skutečnosti spíše uplacenou) STK, tak bude plnit její dvě klíčová poslání, a to v hlavní roli v projektu "Uzdrav příšerku". Ten je podporovaném Norskými fondy a Ministerstvem životního prostředí, aby člověk, obklopen populistickými médii, nežil v bludech a dezinformacích.

Druhou rolí příšerky je laboratorní měření emisí uvnitř kabiny vozidla. Praktickou ukázkou chceme ukázat slušným lidem, co v autech dýchají, když jedou za autem, které není emisně v pořádku. Zkoušky se jezdily ve městě za různých stupňů hustoty dopravy.

 

Závěr?

Z celkem 12 hodin měření za nejrůznějšího počasí jsme na rozhraní zimy a jara zaznamenali a zdokumentovali necelé 4 hodiny do našeho osvětového videa. Naše testování jasně prokázalo, že souvislost mezi stářím vozidla a stupněm znečištění, které svému okolí "naděluje", neexistuje! Jinými slovy neplatí, že staré auto musí mít nutně emise horší a novější lepší. Naopak nejvyššími emisemi nás hned několikrát překvapila hlavně nová auta, ovšem ve špatném technickém stavu. O to hůř, protože jejich vysokotlaké vstřikování tvoří neviditelné, ale zdraví mnohem škodlivější mikrosaze.


Obrázky, fotografie a soubory (7)

Přes nulové hodnoty jedovatých škodlivin je směs na volnoběh mimo "Lambda okno" (2105/1)

Volnoběžné měření sice ukázalo nulové "jedy", ale předpis říká, že by se regulace směsi pohybovat v Lambda okně (0,97 až 1,03) a to jak je vidět naše příšerka nesplňuje. Příčinou je neshodná kalibrace Lambda sonda před a za katalyzátorem.

Ministři zpravidla potřebují dobré rádce (2105/2)

Není úplně správné a korektní tvrdit, že stará auta jsou neekologická. Naše měření v ulicích to nepotvrdila. Naše Příšerka je stará 24 let a dokázali jsme jí vrátit do kondice v rámci pár drobných oprav a emisní systém začal vyšlapovat lépe než u nejméně poloviny aut, která jsme při měření v ulicích potkali.

Nejohroženější skupinou jsou děti (2105/3)

Děti jsou do škol a školek dopravovány zpravidla brzy ráno a pak odpoledne auty. Prakticky vždy v dopravních špičkách. Ráno o to hůře, protože spalovací motory aut jsou ještě studené. U těch, co mají katalyzátory a filtry částic to nevadí, neemitují žádné jedy, ale u těch, co jsou v nepořádku, vypouští mezi děti až 20.000 x více jedovatých zplodin než podle zákona smí!

Ten správný přístroj pro detekci "příšerných emisí" (2105/4)

Zatímco na emisních stanicích u STK se vesměs podvádí nebo se měří metodicky vykastrované nesmysly, tenhle přístroj zjistí, zda vozidlo s dieselovým nebo přímo vstřikovaným benzínovým motorem emituje nebezpečné částice. A nemusí to měřit ve výfuku. Stačí za takovým autem jet a větrací systém vám emise vozidla jedoucího před vámi pošle do kabiny, kde je jasné, zda je to hříšník. V kabině je náhle 30-ti až 100 násobek mikročástic, než když jedete za "slušným" autem, jedno jakého stáří či typu.

Navrácení Příšerky na silnici nebylo drahé (2105/5)

Na starší auta, kterých bylo na ulicích statisíce, jsou náhradní díly k mání levně. Řídící Lambdasonda 800,- Kč, monitorovací okolo 2.000,- Kč (špatná koupě), hrdlo chladící kapaliny (rozpadlo se) stálo ca 80,- Kč a čidlo do zadního levého ABS stálo asi 200,- Kč.

Ještě starý design kontrolky "MIL", který u těchto vozů dost často řidiče nervoval (2105/6)

Tahle oktávka z roku 1999 měla ještě starý diagnostický protokol a starší symbol na přístrojovém panelu, který se řidičům objevoval častěji. Autoservisy si s ním dost často nevěděli rady a tak byly pokusy o opravy časté a většinou neúspěšné.

Překvapující zjištění: Největší hříšníci jsou moderní auta v nepořádku (2105/7)

Mezi největší rozmetače miliard mikročástic patří většinou poměrně moderní auta s koncepcí povinného filtru částic ve výfuku, ale pokud ho již nemají, nebo ho mají prasklý, jsou právě tato auta tou největší hrozbou. Na rozdíl od starých dieselů jsou jejich saze díky ohromným vstřikovacím tlakům mnohem menší a proto nejsou pouhým okem vidět. Nenápadně nám tedy tito otravují život. A Policie ČR ani Ministerstvo dopravy proti tomu nic nedělají.

Komentáře (0)