Výměnou nebo vyčištěním DPF si můžete zničit turbodmychadlo

09.10.2023 18:01 • aktualizováno 19.09.2023 18:10
blog DPF
Blog image
1270×
0
1 0 0 0
Jazyk příspěvku: 2123 2131

Neodborné čištění DPF nebo levnější náhrady filtrů částic jsou nebezpečné. Jejich zvýšený zpětný tlak ve výfuku může vyvolat i fatální poškození turbodmychadla, v horším případě i destrukci motoru.

DPF co dokáže zkrátit život turbodmychadlu

Pokud protitlak vyčištěného nebo vyměněného DPF filtru při maximální zátěži překračuje 300 mbar, má to za následek dvě negativa, co se nevratně podepíšou na turbodmychadle:

  • Výfuková strana turbodmychadla nevypouští spaliny do výfuku tak rychle, jako tomu bylo s originálním DPF. Odporem spalin vyvolané zbrždění průtoku výfukových plynů způsobuje, že se zde spaliny zdržují déle a neodvádějí tak tolik tepla, jako při použití filtru originálního s nižším protitlakem. 
  • Diferenčním tlakem vyšším než 300 mbar dochází k vytlačování oleje z axiálního ložiska turbodmychadla (zde je oproti radiálním ložiskům mnohem menší vůle). To vede následnému místnímu přehřátí a tvorbě karbonu, který časem částečně ucpe odtokové kanálky a končí většinou zadřením turbodmychadla. 

Montáž filtrů pevných částic se strmější charakteristikou protitlaku (špatně vyčištěné, kontaminované, nebo DPF s jiným tělesem DPF) se tak čím dál častěji stávají jednou nejčastější z příčin závad turbodmychadel.


Obrázky, fotografie a soubory (4)

Přetížení axiálního ložiska (2123/1)

Vlivem vysokého protitlaku je axiální ložisko poškozováno hned dvakrát. Nedostatečným odvodem tepla spalinami a trvale vyšším tlakem na ložisko.

Zvýšené otáčky, dokonce bez zatížení! - Příliš vysoký tlak před DPF! (2123/2)

Někde není ani potřeba vyjet na silnici... Už samotné zvýšení otáček naznačuje, že při jízdě a v zatížení tento protitlak bude devastovat turbodmychadlo.

Devastace turba může vypadat i fatálně (2123/3)

Zadřené axiální a posléze i radiální ložisko poškodí hřídel překroucením. Zda se lopatky "nastěhují" do motoru, záleží případ od případu. Viníkem zadření může být právě DPF s vyšším odporem kladeným průtoku spalin.

Jak přetěžuje nevhodný DPF axiální ložisko turbodmychadla? (2123/4)

A - axiální ložisko zachytává v plné zátěži spočítané reakční síly (blankytně modrá) vznikající v rotoru transportem vzduchu na obou rotorech ve stejné orientaci (sací i výfuková turbína jsou tlačeny doprava). B - toto zpětně orientované zakřivení lopatek na výfukové turbíně redukuje sílu reakční síly axiální složkou (D) v protisměru, takže ložisku "odlehčuje". C - zakřivení sací turbíny optimalizuje nasávání vzduchu DPF - pokud bude filtr částic klást spalinám odpor při jejich průtoku, prakticky maří práci zakřivení lopatek (D) pro "odlehčení" axiální síly a z axiálního ložiska, kde je minimální vůle, vytlačuje olej. E - radiální ložisko se začne ze strany od axiálního ložiska více zahřívat, olej řídne a zvýšenou teplotou karbonizuje. Pak začne docházet k silnému otěru materiálů v radiálním ložisku, slábne výkon a vzniká radiální vůle, která zapříčiní vibrace rotoru, což vede neodvratně k destrukci turbodmychadla.

Komentáře (0)