Poslední aktualizace příspěvku

+13

Diagnostický případ

Opravené vozidlo
Libor Fleischhans
Libor Fleischhans
Jazyk případu:

Sporadicky vypne všechny vstřiky na 4 a půl otáčky

24.05.2023 | aktualizováno 08.06.2023 9:32:51 5 1269x

Informace o vozidle

VIN: TMBJH7NP1G7031660
Výrobce: Skoda
Model: Superb III
Rok výroby: 2016
Kód motoru: 2,0 TDI CR
Typ motoru: CRLB
Výkon (kW): 110 kW
Převodovka: Manuální
Palivo: Diesel
Najeto: 437 627 km

Jak se závada projevuje

Nouzový režim.

Jak často se závada projevuje

  • Sporadicky / za specifických podmínek.
    • Za jiných podmínek. Velmi sporadicky a kdykoliv. Třeba celý den nic a druhý den, tak na 3 až 10 sekund velmi silné cukání a pak zase celý den nic. Někdy intenzivní cukání bez uložení jakékoliv závady, podruhé zase s pádem do nouze a s hlášením o nedosažení plnícího tlaku turba.

V jakém systému se závada vyskytuje

  • Motoru.
  • Elektrorozvodu.
  • po startu motoru
  • [P032200] Ign. /Distributor Eng. Speed Inp. Circ. -No Signal
  • během jízdy
  • [P29900] Turbo/Super Chager Underboost
  • [U112300] Databus Error Value Received
  • trvalá závada
  • sporadická závada

Doposud provedeno bez úspěchu

Auto rok nejezdí. Do opravy bylo už investováno již 120.000,- Kč (Postupně se na tom vystřídali dva opraváři s diagnostikou ODIS oba z autorizovaného servisu ŠKODA/VW)
- Původně se na autě řešil DPF (vypálené čidlo diferenčního tlaku)
- nový regulátor turbodmychadla
- nové turbodmychadlo
- z jiného auta DPF, kde prý fungoval
- výměna všech vstřikovačů za nové
- výměna snímače polohy a otáček vačkového hřídele
- výměna snímače polohy a otáček klikového hřídele
- oprava motorového elektrického svazku
- nový SW (update)

Závěr

VOZIDLO JSEM OPRAVIL

Obtížně, ale s jistotou určen defektní AMR snímač na klice. Prý byl měněn, ale tomu lze jen těžko uvěřit. Opraveno jeho výměnou.

Hlavně kvůli sporadičnosti závady se muselo pro její vyvolání najet za týden 570 km (včetně ověřovacích jízd po opravě).
Poznámka: S podivem, že při devítisekundovém vynechávání snámače otáček dokáže vlastní diagnostika rozblikat kontrolku žhavení a uložit jednu jedinou závadu "O NEDOSAŽENÍ PLNÍCÍHO TLAKU" ! O poruchách signálu z polohy a otáček klikového hřídele ani zmínka! Asi z toho vycházel někdo, kdo doporučil vyměnit turbo. Ale česká klasika většiny "specialistů od boku": "Když diesel cuká, tak jsou to buď vstřiky, nebo EGR, nebo Turbo, nebo DPF nebo čerpadlo..."

Obrázky, fotografie a soubory

Zánovní vzhled, ale... (15772/1)

Dovoz ze Španělska s údajně spáleným snímačem diferenčního tlaku a s původními problémy DPF. Auto prý sporadicky cuká už rok a nelze se toho zbavit. Pokusy stály prý už 120.000,- Kč. Kromě toho hučí LZ ložisko a ložisko vystavovače spojky, subjektivně pocit, že nesedí geometrie podvozku (na rychlých hrbech háže do strany).

FCD Logger + Multitest je NEJVÍC ! (15772/4)

Nasazen Multitest (TEXVIK) a Log (FCD Logger). 240 km čekání na závadu se vyplatilo. Během projevu závady (tvrdé cukání) chyběly tlak paliva, plnící tlak, vzduchu málo, Lambdasondy ukazovaly moc kyslíku (červené šipky)...
Ale co bylo zásadní, ukazují ŽLUTÉ šipky úplně nahoře! V době cukání ukazují skokové změny v hodnotách otáček motoru SMĚREM NAHORU - NE DOLŮ!!! Otáčky musí lhát!

Log a Multitest (15772/5)

Napojeny celkem tři sady měřících sond (celkem 12), napojeno všechno kromě obou EGR ventilů. (Injektor #1, oba diferenční snímače, tlak v railu (diferenčně), váha vzduchu, Lambda sonda a 6 měřicích sond padlo na snímač otáček (3 u ECU a 3 u snímače pod autem, abychom viděli, kdyby chybu v signálu zavinila kabeláž).

Záznam při výskytu cukání (15772/6)

Multitest se nahrával společně s logem, takže celkem ca 20 hodnot, které byly všechny k dispozici a to rozhodlo, kdo je vinen. V zeleném pásu (signál ze snímače otáček) jsou vidět větší i menší úseky vynechávek. Potvrdilo se podezření z FCD Loggeru, že tak prudký nárůst otáček fyzicky není možný, že to bude chybou signálu. To cukání způsobilo několik vynechávání vstřikování na celkem 4 x 360 ° otočení klikového hřídele.

Přičemž je vidět, že vypnuly vstřiky, klesla hodnota vzduchu, stoupl tlak paliva v railu, a stouplo kladné napětí na Lambdasondě...

Následek výpadku signálu otáček třeba jen na 5 milisekund (15772/7)

Řídící jednotka nerozumí signálu otáček ani polohy klikového hřídele a proto na 4 x 360 ° otočení kliky vypne všechny vstřiky. Pocit v autě, jako když se trhá motor z karoserie. Jsou to tvrdé rázy.

Dvojí druh projevu závady (15772/8)

Žlutý rámec = tyhle propady z HIGH úrovně jsou příčinou nesmyslně vysokých otáček, co ukazuje LOG.

Červený rámec = vynechání celého úseku snímání zubů segmentového kola (v tuto dobu chybí signál otáček a ECU motoru ho nevidí).

U obojího druhu závad vynechá ECU motoru na dobu 4 x 360 ° otočení klikového hřídele vstřiky (tvrdé cuknutí motoru jako kdyby vypadl motor).

Někdo už opravoval svazek pro snímač kliky (15772/9)

Žluté vodiče = opravná sada

U řídící jednotky prořezané izolace u jiných vodičů (15772/10)

Někdo tady řádil nožem...

Opravovaný svazek vodičů snímače kliky v motorovém svazku (15772/11)

Ve velkém motorovém svazku je vidět smotaný separátní svazek se třemi vodiči patřícími snímači otáček klikového hřídele. Někdo zde něco opravoval. Ale proč? Jen z "tušení", nebo ze "zoufalství", že už nevěděl co?

Plán co se napojí (15772/12)

Pro lokalizaci se se muselo napojit všechny tři vodiče jak u ECU, tak pod autem. Napojovaly se všechny body na snímači poloh a otáček.

Defektní AMR snímač otáček a polohy klikového hřídele (15772/13)

Údajně již jednou vyměněný... Lež za 120 tisíc. Jestli někdo tvrdil, že vyměnil snímač otáček, pak to byla lež. Poté, co mi ho Shorty pomohl vydolovat (byl strhaný šetstihran), čteme na něm datum výroby starší o rok než je datum výroby auta. Takže vyměněn rozhodně nebyl, asi se někdo marně pokoušel a pak to vzdal (hrozný přístup).

Magnetoresistivní AMR snímače jsou citlivé na jakékoliv okolní vlivy (axiální vůle klikového hřídele; znečištění feromagnetickými pilinami, a pokud je to nějaký nekvalitní náhradní díl, i na vysoké teploty a otřesy nebo elektromagnetické rušení jeho elektroniky externím elektromagnetickým rušením). Takže on funguje, ale "někdy fungovat nemusí" a nikdo neví proč se to na těch pár sekund stalo...

Po namontování nového snímače se žádné podobné příznaky závady neopakovaly (ujeto na třikrát s pauzami 30 minut dalších 80 km). Celkem najeto při zkouškách 570 km)!

Poničený Imbus (15772/16)

Poničený Imbus někým před námi. My jsme dolovali klíčem s fólií pro vymezení vůlí. Problém je, že Imbusový klíč s kulovitým zakončením sice snese šikmý úhel zasunutí, ale není to ani na utahování, ani na povolování. Malá plocha šroub kulová hlava imbusového klíče šestihran lokálně strhne. Tak to se asi kdysi stalo tady... Snímač nikdo nevyměnil, je původní z roku 2015.

FCD - Logger - záznam po opravě (15772/17)

40 minut jedné z jízd po opravě. Žádné cukání ani při jedné ze třech zkušebních jízd.

Poznatek: Subjektivně se auto, zejména do kopce lépe rozjíždí. Dříve váhalo a muselo se více přes spojku, jinak motor měl tendenci zhasnout. Takže i subjektivně nabýváme jistoty, že to byla ta pravá a jediná příčina.

Soubory ke stažení

  • pdf
    Po jízdě s cukáním a štěstím, že se vůbec něco zapsalo (15772/2).pdf Po prvním širokém LOGu s cukáním. Výpisů paměti závad jsem dělal více, ale převážně bez zápisu chyby do paměti závad. Toto se stalo s notnou dávkou štěstí.
    Stáhnout soubor
  • xlsx
    První široký LOG s krátkým projevem závady (FCD Logger) (15772/3).xlsx V tomto záznamu je označeno svislým "markerem" několik míst, kde došlo k cukání. Během této jízdy se prováděla zcela náhodou provozní regenerace DPF, takže jsem si to spojil s tí, že by to mohl dělat protitlak ve výfuku, tak jsem pak napojoval i snímače tlaku ve výfuku, kde by ty cuky mohly být vidět.
    Stáhnout soubor
  • xlsx
    Zásadní záznam FCD Loggeru (s vyznačením závady) (15772/14).xlsx Tento záznam z FCD Loggeru byl pro další směr strategie zcela určující a zásadní. Řekl, že je "něco" s otáčkami...
    Stáhnout soubor
  • mwf
    Devět a půl sekundy cukání za 160 km (TEXVIK soubor) (15772/15).mwf Tenhle výsek pochází z jízdy, kdy auto cukalo jen 9,5 sekundy a předtím nic a pak zase dlouho, dlouho nic. Proto to bylo strašně náročné hledání a hlavně prokazování a dokumentace příčiny.
    Stáhnout soubor
  • xlsx
    Log po opravě (15772/18).xlsx Na linii otáček již žádné anomálie. Auto už necuká.
    Stáhnout soubor

Komentáře (5)

Viktor Janos
( 1 ) 03.06.2023 | 19:57:15

Nuž :) rok čo rok sa bude boj vyostrovať a ukáže sa kto je teda diagnostik a kto len vie krutit srobky.

+3

Milan Hlavatý
( 2 ) 04.06.2023 | 09:43:56

Kto si pozorne prebral celý postup opravy tejto nezvyčajnej poruchy si určite položil otázku,ako by tento prípad riešil on sám.Vozidlo z nájazdom 430 tis km,opravované dvoma dielňami predtým.Nabehané 570 km ..... to je niečo čo si asi málokto z nás vie predstaviť.Hlboká poklona trpezlivosti ale hlavne vedomostiam a "dovednosti" . Prekrásny príklad akú krásnu logiku dostanú naraz veci ktoré až do poznania závady nemali logiky ani za mak.A školský príklad toho,že opravovne pred tým,si pokojne nechali zaplatiť brutálne ceny za svoje neznalosti.Takže z jednej strany obdiv,z druhej smútok nad realitou z ktorou sa denne stretáme.Chce to ozaj velký palec

+4

Tomáš Nosek
( 3 ) 08.06.2023 | 07:31:40

Krásná práce.Jen mám velké obavy z toho jak by reagoval jakýkoli zákazník na objem diagnostických prací a tím pádem ceny bez předchozí zkušenosti (vyhozených 120000 kč). Přijal by to nebo by řekl jak se mi stalo pří daleko menším objemu diagnostiky že dělám z komára velblouda.

+0

Libor Fleischhans
( 4 ) 08.06.2023 | 08:15:43

Dlouho jsme v FCD Garáži hledali způsob, jak odůvodnit cenu za diagnostické práce.
A protože to je důležité pro naše řemeslo a pro vás pro všechny, sdělím Vám, jak to děláme my a funguje to. Mělo by se to stát jakousi normou:

Když vstupujeme do diagnostiky, máme pevnou cenu za základní diagnostiku (2 x Log; 1x Multitest) přičemž se zákazník dozví o "všem, co funguje bezvadně" a částečný směr, kde bychom mohli závadu pak náročnějšími metodami (jako v tomto případě) lokalizovat. To má za 6.050,- Kč s DPH, ber nebo neber.

Jestli chce jen tipovat a začne smlouvat, odkážeme ho jinam. Tím jsme se definitivně zbavili jistého druhu zakázek, na kterých většina zejména venkovských servisů, odkázaných na sousedy, vlastně stojí. Ale vzhledem k přetlaku zakázek a nedostatku dobrých automechaniků není o rozbitá auta nouze.

Jestli souhlasí, začne druhá fáze, kdy stanovíme sumu, za kterou ten den budeme dělat a co tím zjistíme. Jestli u toho rozebereme půl auta, abychom se dostali ke snímači a jinak to nejde, musí i ty vícepráce odsouhlasit, nebo nepokračujeme a on si auto bere s tím, že už si to dořeší sám. Polovina zakázek i takto končí.

Pokud dá souhlas, lokalizujeme za odsouhlasenou cenu a dořešíme do finále. Cena za všechny diagnostické práce včetně těch 6.050,- Kč na začátku pak může být třeba 18.000,- Kč a on dostane veškerou dokumentaci z celé diagnostiky a jezdí.

Než jsme začali dělat takto, byla "diagnostika" ztrátová, protože jakmile přistoupíte na to zákaznické laciné úsloví "Tak to napíchni a řekni, co si mám koupit." Degraduje to práci na to tipování podle chybových hlášení dopadá to vesměs tak, jako přede mnou za těch 120.000,- vyhozených peněz do kanálu.

A teď řeknu asi tu nejpravdivější větu, která bude hodně lidí bolet. Pokud bude v mém sousedství tohle jelito, co mění díly podle pocitu a hádá, co to bude příště, má v dílně "funkční turbodmychadlo" na které se zahojil, zákazník mu všechny zbytečné práce i díly naúčtoval, dostane nejvyšší rabaty od dodavatele a tudíž dnes už jezdí v SUV a posílá vám fotky z norského rybolovu. Nevadí mu, že už k němu tenhle zákazník nepřijede, zákazníků je jako hnoje a je potřeba pokračovat v tom krásném světě faktur vystavených za ho.na...

Tak si to v hlavě přehodnoťte a dávejte zákazníkům odkazy do mailu, jako je tenhle: https://www.fcd.eu/story/67252b7b-486a-4c0b-81cc-9e04ec283640/share

..asi to nakonec ocení a zvykne si, že diagnostika není jenom "napíchnout" a pak žít z marží náhradních dílů, jak to byli 40 let naučeni.

Toto je odpověď na komentář ( 3 )
+7

Milan Hlavatý
( 5 ) 08.06.2023 | 09:32:51

Všeobecne sa táto problematika prakticky vôbec nediskutuje a už vôbec nie otvorene a čestne aby veci zodpovedali realite. Boj o peniaze...je jediné plne zodpovedajúce pomenovanie pre vzťah zákazník - dielňa.Dielňa neprežije z diagnostických prác po ktorých nenasleduje aj reálna a hlavne zdarná oprava.Nakoľko je za tým biedny stav vedomostí v 99% dielní,alebo pragmatický prístup a zjednodušené videnie zákazníka je ťažké odhadnúť.Zákazník to poväčšinou vidí ako "napichneš a vidíš !" čo trvá chviličku,a teda stojí málo peňazí a hop,máme vinníka,ja si to už kúpim a vymením.
Že je diagnostika boj dostať (dobiť sa) k signálu o tom nemajú potuchy.Že to najprv musíte max v hlave pekne zrovnané o čo sa práve snažíte,že je to podmienené vašim vybavením dielne a schopnostou získať informácie....škoda reči. Ako asi vyzerá reálny svet,ak tu na FCD kde by malo byť najviac diagnostikov a šikulov na meter štvorcový v republike je riešenie problémov poväčšinou nekonečná pesnička aká značne často nemá vôbec zakončenie ale tiež bežne sa ťahá celé týždne.To ozaj zachraňuje iba prítomnosť špičky v remesle.Je už na diskusiu,či prípady končiace perfekne,ukončené prompne rýchle majú odozvu verejnosti takú,o akú by sme stáli.Ak vám niekto povie že ...veď oni to za pár sekúnd mali zistené ! ...tak asi budete ťažko bojovať z vyjadrením že každý prípad je iný,a zázraky v diagnostike neexistujú,je to len tvrdo a často dlho vybojovaný boj o dáta a ich správne vyhodnotenie.Tisíc krát potvrdené je,že prvý nesprávny krok vedie k velmi dlhým a problematickým opravám,a vysokým výdajom.A prvý krok trefa do desiatky zase naopak vyrieši často celú problematiku,aj keď vyzerá sebe zložitejšie.Minimálne umožní postúpiť správnym smerom,pokiaľ sa jedná o križovanie viacerých závad.Pokiaľ nadviažem na vyjadrenie pána Jánosa.....treba si priať,aby diagnostika aspoň v budúcnosti dostala šancu existovať zo cťou tak,aby vedela zo cťou aj zo zárobku žiť.Ja vývoj k lepšiemu nevidím,jedna dve lastovičky leto neurobia.

+3