Desatero FCD Garáže + Log +Multitest + Lokalizace

31.05.2023 19:06 • aktualizováno 03.06.2023 22:05
blog desatero
Blog image
2210×
0
1 0 0 0
Jazyk příspěvku: 2114 2116

Proč je DESATERO FCD Garáže tak úspěšné, popíši na tomto případě.

 

6 let a 470 000 km jako TAXI

Ideální kauf, pokud si víš rady, na co se kouknout. Cenu na ca 150 litrů stlačil dolů nájezd TAXI-kilometrů a problém s filtrem částic, o jehož chybě (přeplnění) svědčil propálený diferenční snímač tlaku. Pohled do výfuku prozradil, že auto bez filtru nikdy nejezdilo (plechově čistý bez jediné saze).

 

Česká klasická diagnostika, katastrofa...

Filtr nejdřív vyčištěn, propálený snímač vyměněnale auto cukalo jako předtím s tím zacpaným filtrem. Auto občas brutálně zacuká a pak zase jede komfortně, jako by se nic nestalo.

 

Opravář přivolaný z autorizovaného servisu doporučil výměnu turba. "To jistě cuká kvůli turbu, dyk ho to taky hlásí!" Po výměně turba cukání jako z kopíráku před jeho výměnou i před výměnou filtru DPF.

 

"Tak se podíváme na vstřiky! Maji vysoké korekce!" Vyčištění nepomohlo, tak se koupily nové. Nepomohlo, cuká.

 

Oslovený druhý opravář také z autorizovaného servisu: "To bude dělat snímač otáček, zahlédl jsem ho v chybových hlášeních!" Po výměně snímače cuká...

 

"To bude kabeláž, chyba bude určitě ve svazku! Zapeklitá závada..." Náročně opravena kabeláž (nový svazek třech vodičů od řídící jednotce ke snímači... Auto cuká dál, někdy se ujede 20 km jindy 150, ale pak přijde chvíle, kdy na chvíli začne brutálně cukat. Pak zase jede, jako předtím.

 

"Tak za to může ten chiptuning, co je tam nahraný, musíme tam dát sériová data!" Stalo se, nahrál se jiný software. Cuká.

 

"Hele, vyměníme snímač otáček vačkového hřídele, třeba to dělá on!" Provedla se výměna, cuká dál.

 

"Občas se objeví komunikační chyby na CANu, takže tam bude něco v komunikaci, to bude peklo! Jsou totiž uložené ve více jednotkách..."
Majitel přestával věřit svým dvěma kamarádům, i když byli fundovaní, dělali přece oba v autorizáku...

 

Majitel na Internetu narazil na FCD Garáž

"Jo, máme tu jednu díru, jeden zákazník odřekl termín, tak šup sem s ním."

Pečlivě zapsaná výpověď a hned první kroky DESATERA: Výfuk čistý, přetlak v klikové skříni 3 mbary, volnoběžná spotřeba teplého motoru 0,5 L/h. Indicie zdravé mechaniky motoru.

Znepokojující je stále neaktivní Start/Stop (i když ho tedy nemusím). Je to totiž indicie "cinklého" softwaru a "cinklý" může být různě a na různých místech. No, necháme to na potom, zatím v úzkých nejsme a pořídíme první Log naším novým FCD Loggerem.

 

Pěkně jedno po druhém, podle DESATERA

Víra v chybová hlášení je už padesát let stejnou pastí a nikdo se z toho doposud napříč Evropou (to není jen český syndrom) nepoučil. Prof. Matthias Becker z flensburské technické university ohodnotil úspěšnost chybových hlášení ve své studii  v roce 2004 číslem 55% (posuzovány značkové diagnostiky Volvo, VW a BMW). U toho čísla zůstalo dodnes.

V úvodním logu se sešlo silné cukání s právě aktivní regenerací DPF (bylo vidwět na teplotách ve výfuku) a tak jsem do úvahy "co sledovat" zahrnul i protitlak ve výfuku, kdyby se tam něco dostalo (ulomená přepážka tlumiče výfuku, napadlo mne, ta by se takhle uměla chovat).

Tatranka a kafe a trpělivých 15 minut u záznamu FCD Loggeru z jízdy přinesly takovou docela schovanou indicii. Na linii otáček motoru nebyly při cukání vidět jejich propady, jak by člověk očekával, ale nárůsty! Zcela neočekávaná, ale zajímavá informace. Co se tam děje??? 

 

Druhý LOG + Multitest a trpělivost na silnici

Vedle EOBD hodnot z FCD Loggeru se sledovalo nejprve 8 hodnot ze signálního rekordéru (TEXVIK): Vstřik 1. válce, tlaky ve výfuku (dva snímače) a signály tlaku paliva v railu, snímače otáček, snímače vzduchu a konečně signál čerpacího článku Lambda sondy.   

 

BINGO! ... Ale copak, že by koncern nevěděl? 

Jak hloupá je koncernová diagnostika! Při devítisekundovém projevu cukání upozornila blikající spirála žhavení na panelu přístrojů na nedosažený plnící tlak turodmychadla! Né že by to nebyla pravda, ale unikla jí mnohem závažnější závada, a to vinou mikro- až milisekundových výpadků na signálu snímače otáček a polohy klikového hřídele a na to vypnula řídící jednotka všechny vstřiky na nejméně 4 otáčky motoru! Opakovaně v řádech destin sekund za sebou.

Závadu vedlejšího charakteru (nízký tlak na turbu) zapíše, a výpadků vstřikování na 4 otáčky si na základě deformací signálu otáček VW diagnostika nevšimne?

 

Snímače otáček si ECU všímá jen při startu?

Očividně. Přesvědčil jsem se o tom při jednom startu náhodou. Hlášení "P032200 - Ign. /Distributor Eng. Speed Inp. Circ. - No Signal" se objevilojen při jednom delším startu. Ale když za jízdy může motor vypadnout z auta, řídící jednotka si toho nevšimne.

 

Lokalizace - předposlední bod DESATERA

Víme že je vadný signál snímače otáček, ale nevíme co máme vyměnit. Je vadný kabel, vadná řídící jednotka, vadný samotný snímač, rušení signálu z jiného poteciální externího zdroje magnetického rušení?

Napojení třech vodičů snímače na konektoru samotného snímače a na svorkovnici "A" řídící jednotky vyžaduje 6 dobře při pojených měřících sond osciloskopu.

 

Malá "velká" sestřička Lokalizace je "Simulace"

Jak rozpojením konektoru a nebo simulací výpadku závady rozpoznáme, že máme vyměnit snímač, popisujeme v FCD Akademii.  

 

Závěrem rady ostatním

My v FCD Garáži začínáme podle našeho DESATERA zápisem výpovědi zákazníka. Mimo jiné, řekl, že byl vyměněn snímač otáček klikového hřídele a že byl přehrán software na nejnovější. Ani jedno nebyla pravda. Pak pokračujeme výčtem pamětí závad všech řídících jednotek, kontrolou hladiny oleje, emisí, přetlaku v klikové skříni, pohledem do výfuku a zkušební jízdou se záznamem z jízdy do FCD Loggeru (námi modifikovaný protokol EOBD v podobě grafického zápisu všech sledovaných hodnot).

 

FCD Logger zabodoval hned dvakrát. Zachytil indicii skákající linie hodnot otáčeka mimo projev závady zase fakt, že všechny hodnoty ve všech provozních režimech během dalších stovek km byly naprosto vzorové.

 

Striktním dodržováním FCD DESATERA nešlo nic jiného, než závadu najít. Žádné doměnky. Jen fakta vyplývající z předem daných rutinních kroků a postupů. Vyplatilo se a vyplatí se každému. Za to ručíme s dvěma prsty položenými na našem logu FCD Garage!


Obrázky, fotografie a soubory (9)

FCD Logger je při vstupní diagnostice zásadní (2114/1)

Stačí najet dvacet až třicet kilometrů s FCD Loggerem v zásuvce a je jasno, o co jde. Do kroužkového bloku sepíšeme, co je jiné v době projevu závady oproti ostatnímu chování, kdy auto jede bezvadně. FCD Logger posbíral na Superbu 40 hodnot, ale na určení závady nám jich stačilo šest.

Škoda aby tenhle Superb cukal (2114/2)

Napojení pro tenhle Multitest zabere asi dvě hodiny.

Jasně vypovídající Multitest, co se v motoru děje (2114/3)

Nahoře brutálně vynechávající vstřiky (důsledek milisekundových výpadků signálu otáček); pod ním druhý shora tlak paliva v railu; třetí shora signál váhy vzduchu; široký zelený pás patří signálu z klikového hřídele (chyby v tomto rozlišení nejsou patrné, musí se dvakrát zoomnout). To celé za 80 až 150 km jen devět sekund. Pak to přestane a auto jede zase normálně. S podivem: Tohle řídící jednotka jako chybu do paměti nezapíše, jen nedosažený tlak turbodmychadla.

Vynechávky trvající pouhých 9 sekund, pak vše zase frčí. (2114/4)

Na záznamu je vidět, že řídící jednotka svou úlohu plní, ale snímač ne. Žlutý úsek vyznačuje mikro až milisekundové nežádoucí propady signálu na "LOW" a červený úsek pak vynechání několika zubů AMR snímačem.

Mechanik byl pilný, ale vše dělal zbytečně (2114/5)

Opravná kabelová sada se vyznačuje žlutou barvou izolace vodičů.

Kabelový svazek u řídící jednotky (2114/6)

Zde je svazek ve svazku. Ty tři vodiče patří snímači klikového hřídele. Někdo tu dost dlouho trávil čas s náročnou výměnou vodičů...

Víc škody než užitku (2114/7)

Mechanik pracoval dost neomaleně a dořezal další dva jiné vodiče elektroniky. Bude se muset taky opravit.

Domrvený šroub a předmět lži s fatálním vývojem neúspěšných oprav (2114/8)

Někdo, kdo tvrdil, že ten snímač kliky vyměnil, neříkal pravdu. Datum jeho výroby se shoduje s rokem výroby auta. Přístup k němu je jak k penězům a vyměnit ho vyžaduje zrak a zručnost. Zda to právě kvůli tomu mechanik vzal a pak tvrdil, že ho vyměnil, ač to nikdo neudělal, můžeme jen spekulovat.

Aplikace FCD Loggeru do mobilního telefonu (2114/9)

Když testujete auto, zobrazuje naše Appka všechny najeté stavy, komunikaci, aktivitu a obsah paměti závad. Appkou jde za jízdy ukládat i značky do záznamu, aby se daly události v záznamu snadněji najít.

Komentáře (0)