Kapaliny pro čištění DPF na vozidle

17.09.2023 13:53 • aktualizováno 19.08.2023 22:03
blog DPF čištění DPF DPF OFF DPF chemie DPF aditiva
Blog image
1262×
0
2 0 0 0
Jazyk příspěvku: 2121

Dnes už bývalý smluvní partner ADVANPURE (servis  a protisměrné čištění DPF) chtěl vydělat víc pro sebe a obešel smluvní ujednání. Filtr částic z vozidla svěřeného zákazníkem nevymontoval a neposlal na protisměrné strojové čištění. Uvěřil, že je možné ho vyčistit na vozidle. "Přece nebudou sponzoři mistrovství světa v Rallye lhát!" ..myslel si asi. Zinkasoval ale sumu, jako kdyby DPF na proceduru protisměrného čištění poslal, ale před filtr chrstnul pumpičkou objem lahvičky. Výdělěk trojnásobný za zlomekl času, myslel si, ale "světový" výrobce na obalu evidentně lhal. Tento článek vysvětluje, proč tyhle "opičí kapky" nefungují, i kdyby na nich byla nálepka s tím nejsvětovějším logem. 

Když jsem se zeptal jednoho jejich technika, řekl: "Ostatní to taky masově nabízejí na internetu, takže když to nenabídnu já, prodají to oni. Je to trhák. Tak proč to nenabízet, když to lidi tak chtějí. Je to jako cigára, všichni vědí, že to škodí, ale prodají se toho tuny. No a i když to ten filtr nakonec zabije, na kontrole emisí už pak většinou stejně nějak projdou. Takže vlastně ušetří. (...smích)".

Většina výrobců automobilů jakékoliv použití chemii do DPF filtrů ve svých dílenských příručkách striktně zakazuje s odůvodněním, že auto s DPF, jak se prodává, je spolehlivě funkční i s normální naftou a k tomu určeným motorovým olejem, pokud na vozidle vše funguje a je prováděna údržba.

Co všechno se může stát, když do suta začnete cpát aditiva a do filtru stříkat podobný zázrak? Najdete níže u obrázků, hlubší informace pak pod odkazem k referenčnímu diagnostickému případu, kde je do podrobna popsáno vše, i to, jak se ze šlamastiky posledním pokusem dostala úplným zázrakem jedna zákaznice.  


Obrázky, fotografie a soubory (5)

DPF je po bezdemontážním čištění věhlasnou chemií nefunkční (2121/1)

Pohled zezadu do DPF prozrazuje, že tudy tekla nějaká bílá kaše. Způsobu čištění, že před filtr nalejete chemii a pak nastartujete motor, může uvěřit jen blázen. Přesto jsou tyhle prostředky nabízeny věhlasnými světovými olejáři. kteří neváhají o tomto způsobu čištění točit i instruktážní videa. Logicky, koho by napadlo u vysavače namísto vysypání pytlíku, lít do jeho hadice jakoukoliv kapalinu ve víře, že nashromážděný materiál ze sáčku beze zbytku zmizí?

Věhlasní světoví výrobci olejů a aditivní chemie lžou (2121/2)

Jsou k dostání na každé čerpací stanici, některými z nich jste bombardováni cílenou reklamou a nepřekonatelnými sliby nabídek, ale principiálně nefungují, ba dokonce ohrožují vaše vozidlo.

Možné nevratné škody způsobené čištěním na vozidle (2121/3)

Kapalná chemie se horkými spalinami prudce odpaří a její objem se rázem zvýší 1600 x. To dokáže DPF uvnitř poškodit vlásenkovými prasklinami. Oddělené kusy se zde začnou vibracemi uvolňovat, až se filtr po čase částečně rozpadne a už nebude nikdy plnit svou funkci.

Na nesmyslnou reklamu skáčou bohužel i média (2121/4)

Věhlasní závodníci chválí, videa ukazují šťastné tváře a lákají zákazníka do velmi riskantního podniku s minimální nadějí na úspěch. Vydařený byznys s nevydařeným koncem. Tyhle mediální masáže už neukazují, jak se změní chování auta už vůbec neuvádějí, jak zákazníci po pár měsících dopadli.

Graf diferenčních tlaků ukazuje do kanálu vyhozené peníze (2121/5)

Řídící jednotka se řídí jen mapami diferenčních protitlaků nad DPF a odpor, který spalinám klade ten sajrajt vyhodnotí jako "příliš časté regenerace" a auto jezdí čím dál častěji v nouzovém režimu se svítící kontrolkou emisí. Co přesně grafy ukážou, se dočtete v odkazu na diagnostický případ pod tímto článkem.

Komentáře (0)