Totální adaptace FCD Loggeru kápla na skutečný problém

05.08.2023 10:21 • aktualizováno 04.10.2023 22:08
blog totální adaptace FCD Logger AQY
Blog image
1174×
4
1 0 1 0
Jazyk příspěvku: 2119 2129

Pod článkem najdete dva diagnostické příběhy téhož vozidla tak, jak se udály bezprostředně po sobě a tak zde diagnostiku nebudeme popisovat nijak zevrubně. Tím, že se jedná o naše auto, mohli jsme na něm pracovat po etapách jen ve volných chvílích. Chceme ale ukázat, jak se jeví "tipy velezkušených automechaniků" v porovnání s výsledky měřenými a tedy díky dokumentaci nezpochybnitelnými. Tím "tipy" nechceme nijak hanět a vůbec ne zlehčovat, patří k tomu, ale podpořit by je mělo měření, tipovaná "tutovka", se jaksi netrefila...

 

Specifické problémy motoru AQY

Motor AQY koncernu Volkswagen má pár zvláštností a v minulosti dal zabrat i esům v našem oboru. Musíme přiznat, že nám taky. Jako jeden z prvních vozů s později předepsaným EOBD protokolem tenhle typ AQY často rozsvěcel kontrolku emisí i po výměnách všeho možného. Snad proto jsme ze zoufalosti dali na "tip" kolegy a přes naše pochyby jsme vyměnili váhu vzduchu. Jak se ukázalo, zbytečně, stejný problém přicházel naopak ještě dříve.

Zvláštnosti:

  • Vstřikování paliva AIR MIX = "do prstence vzduchu přisávaného podtlakem" na výstupu z injektoru. Ze vstřiku tedy vycházel kužel aerosolu paliva již promíchaného se vzduchem. Toto ne zcela bezproblémové řešení mělo optimalizovat emise zejména ve volnoběhu.
  • Směs je u tohoto systému neobvykle vyhodnocována v zátěži přední (řídící) a ve volnoběhu pravděprodobně i s podporou zadní (monitorovací) Lambda sondy. Když totiž ta selže, projeví se to i na aditivní adaptaci směsi, tedy volnoběžné.

 

DTC: "Směs příliš bohatá" + "Směs příliš chudá" (???)

Technicky to není protimluv. Jsou to dvě rozdílné chyby lišící se v zátěžových podmínkách a odhalila to naše "totální adaptace" kterou v EOBD samotnou nenajdete. Při jízdě je směs dle FCD Loggeru o -20 % chudší, ve volnoběhu je zase o +20 % bohatší! Obojí je pravda a rozsvítí to i emisní kontrolku. Auto občas pocukávalo a někdy se dokonce nepovedl ani studený start.

První příběh (https://www.fcd.eu/story/15483) popisuje, jak nás potrápily Lambda sondy. Citlivost na kondenzát jsme v přímém přenosu viděli v prvním příběhu na shora uvedené adrese. 

Jakmile nová váha vzduchu na tip kolegy "nezabrala", skálopevně jsme se rozhodli neslavně proslulý problém čtvrt století starých motorů AQY probádat důkladněji a v případě úspěchu, doložit důvody pro dvě protichůdně znějící chybová hlášení.

 

Pár úskalí motorů AQY odhalených hloubkovou diagnostikou

Problém opakovaného praskání keramiky Lambda sond z prvního příběhu byl vyřešen výměnou za speciálně sondy (dvouplášťové) odolné vůči kondenzátu. Hlášení "směs chudá" a "směs bobatá" se však objevovala i po výměně váhy vzduchu a o tom je ten druhý příběh zde: .

Vzduch do experimentálních AIR-MIX vstřiků motoru AQY je odebírán za váhou a blízko dost odvětrání klikové skříně. Odvětrání má nedokonalý separátor olejových par tím se olej dostává jak na vyhřívaný film váhy vzduchu (pulzacemi), tak i do AIR MIX systému. Na místech, kam se všude dostane, po něm zůstanou usazeniny v podobě tvrdé pryskyřice. První válec to odnese nejdřív a nejhůř, protože jím vzduchové vedení končí. Největší usazeniny jsou vidět právě na elektrodách první svíčky. Pryskyřice během 200 tis. km pomalu ucpou i systém AIR MIX, takže vzduchu do sání okolo vstřiků jde čím dál méně. Směs je tak ve volnoběhu díky tomuto úbytku vzduchu “bohatší a bohatší” až ji jednotka  zadaptuje na limitní hranici nejchudší možné směsi (aditivní adaptace = -17 % !), a pak rozsvítí kontrolku a uloží chybové hlášení “Směs příliš bohatá”.

Dost dlouho nám trvalo než jsme přišli na to, že opačné hlášení, tedy “směs příliš chudá”, přicházelo v zátěži kvůli jinému problému. A díky simulaci jsme zjistili ztrátu pružnosti membrány rozdílového podtlakového regulátoru tlaku paliva. Palivové čerpadlo samotné tlak vytvářelo dokonce s rezervou, ale "ztuhlá membrána" redukovala v zátěži tlak natolik, že řídící jednotka musela adaptovat směs do bohata prodlužováním doby vstřikování (až na multiplikativní adaptaci + 20 % !).

 

Příčiny odhaleny díky FCD Loggeru a simulacím

Simulacemi jsme jednotce vyšli vstříc v ochuzení směsi ve volnoběhu, a to přídavným falešným vzduchem. Původně jsme netušili, že zde chyběl kvůli usazeninami "zarostlým" mixérům. A k obohacení v zátěži jsme jí zase pomohli tím, že jsme zvýšili systémový tlak paliva o půl baru externím stavitelným regulátorem s novou, ještě pružnou membránou.
A výsledek? Obě adaptace, jak v zátěži tak i ve volnoběse vrátily do tolerance +- 5% okolo nuly.

Řešením by byla výměna palivové lišty, která však nová není k sehnání. Použili jsme tedy ručně stavitelný podtlakový regulátor a ve volnoběhu jsme motoru vrátili vzduch, který mu chyběl díky pryskyřici ucpaným vzduchovým kanálům. Kontrolka zhasla a už se nerozsvítila.


Obrázky, fotografie a soubory (2)

Komentáře (4)

Profile image
Eči (1) 04.10.2023 | 20:26:26

Len sa pýtam. Nie sú na Fuel Trim prehodené farby s popiskami? Nie je rovná - hnedá línia Total fuel trim tá vypočítaná? Potom čierna je Short a modrá Long?
Eči

0
0
Profile image
Libor Fleischhans (2) 04.10.2023 | 21:03:41

Eči (1) Nejsou, barvy jsou skutečně správně. Totální (černá) je "součtem" Long (oranžová) a Short (šedomodrá).

0
0
Profile image
Eči (3) 04.10.2023 | 21:26:17

Libor Fleischhans (2) No ešte som nevidel "Long term fuel trim" ako rovnú čiaru. Práve to mi pripadá ako nejaký vypočítaný "kompromis". Aj Long sa jazdou mení. Možno celý záznam z jazdy by ma vyviedol z omylu. Ale na obrázku to vidím takto.
Ak sa mýlim, tak mi niečo uniklo, alebo to špatne chápem. Potom veľké PARDÓN.

0
0
Profile image
Libor Fleischhans (4) 04.10.2023 | 22:08:07

Eči (3) Různé značky mají různě konfigurovanou "dlouhodobou" adaptaci. Onehdy jsem doprovázel homologaci jednoho E85 zařízení a Ford Mustang měnil dlouhodobou v řádu sekund a Kia Soul v řádu minut. Ale máte pravdu, že toto není celý záznam. Ta oranžová se také hýbe. Kdybyste se podíval na případ, kde je více delších záznamů, tak tam se v té délce jasně také pohybuje, není to jen rovná čára. Není se za co omlouvat!!!

0
0